На Бъдни вечер археолози са открили ръчно изработен мраморен овен

...
На Бъдни вечер археолози са открили ръчно изработен мраморен овен
Коментари Харесай

Мраморен овен символизирал Исус

На Бъдни вечер археолози са разкрили ръчно направен мраморен овен на средиземноморския бряг на Израел. Не е ясно дали направата е дело на византийски занаятчии, или овенът е изработен от римляните, а по-късно е намерил приложение във византийската черква, споделят от Министерството на антиките.

Въпреки че артефактът е много остарял, по него още може да се видят истинските гравюри – къдравото руно и извитите рога. Статуетката е висока 40 см, а дължината ѝ е единствено 30 см.

 Vered Sarig | The Caesarea Development Corporation Vered Sarig | The Caesarea Development Corporation

Според археолозите най-вероятно овенът е изработен по религиозни аргументи. В Новия завет на Библията има строфа, която разказва Исус като агнец: „ На идващия ден видя Исус да идва към него и сподели: Вижте, Агнецът на Бог, който поема греховете на света! “

Овните и агнетата са постоянно употребявани претекстове в християнството и могат да съставляват богоугодни християни или самия Исус. Понякога Исус бил изобразяван с агне на раменете, различен път агнето било от лявата му страна.

„ В ранното християнство Исус не бил изобразяван като човек. Вместо това са употребявани знаци, един от които е овенът “, споделят от Министерството на антиките.

 Vered Sarig | The Caesarea Development Corporation Vered Sarig | The Caesarea Development Corporation

Има и други култури, които употребяват овена като знак. На антични рисунки може да се видят овни паралелно до гръцкия господ Хермес, римския Мекрурий, както и древноегипетския Амон.

„ Статуетката, която открихме, може би е употребена за украса във византийска черква от VI до VII век. Но също по този начин е допустимо да е още по-стара и да е направена от римляните, а след това да е сложена във византийска черква “, прецизират основните археолози по плана Питър Генделман (Peter Gendelman) и Мухамад Хатер (Mohammad Hater).

В Израел са открити доста други рисунки и статуетки, изобразяващи овни, в това число 9500-годишна варовикова статуетка с извити рога, която служела като амулет за шанс.

 9500-годишната статуетка, която служела като талисман. Yael Yolovitch/ Israel Antiquities Authority 9500-годишната статуетка, която служела като талисман. Yael Yolovitch/ Israel Antiquities Authority

Live Science

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР