Западните медии не пропускат да изтъкнат, че за първи път

...
Западните медии не пропускат да изтъкнат, че за първи път
Коментари Харесай

Противник на разбирателството с България взима властта в Скопие. ...

Западните медии не пропущат да бележит, че за първи път в историята си страната ще има за собствен държавен глава жена, след безапелационната победа на Гордана Силяновска-Давкова над Стево Пендаровски, само че също по този начин и значително церемониалния темперамент на президентския пост в Скопие. Тоест изходът от парламентарните избори бе надалеч по-голям.

 

ВМРО-ДПМНЕ завоюва 58 от общо 120 места в Собранието и би трябвало без доста компликации да образува държавно управление с някоя от по-малките партии. СДСМ се снабди с едвам 18 депутатски места. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски не се поскъпи да охули още повече към този момент някогашните ръководещи за непросветеност и корупция, „ забравяйки “ - както очевидно и множеството гласоподаватели - за абсурда, след който предшественикът му Никола Груевски трябваше да бяга от страната преди 7 години.

 

" Македония е свободна и безконечна! Всички, които си мислеха, че могат да унищожат Македония, да я унижат, през днешния ден свършиха на бунището. И занапред има да дават отговор, " закани се водачът на Вътрешна македонска революционна организация часове след изборната си победа.

 

Все под претекст, че съперниците му са корумпирани, по време на предизборната акция Мицкоски употребява нападателен език във връзка с най-голямата албанска партия ДСИ - реторика, която разбуди опасенията за нежните междуетнически връзки в македонската страна, означи Франс прес.

В репортажа си от Скопие организацията означи също, че „ Северна Македония наподобява на път да се сблъска със съседите си от Европейски Съюз Гърция и България. “

 

Франс прес счита, че „ лесната “ победа на националистите в Скопие „ ще има съществено отражение върху фантазията на балканската страна да се причисли към Европейския съюз “. Мицкоски - най-вероятният идващ министър председател на РСМ - отхвърля да признае новото име „ Северна Македония “ и по този начин да зачете Преспанското съглашение от 2018 година, което докара до отпадане на гръцкото несъгласие за влизане на Скопие в НАТО. Той дава обещание и неотстъпчивост във връзка с настояванията, с които България към този момент две години блокира началото на договарянията за присъединение. Неотстъпчива се оказа и Силяновска:

Не считам ветото за инструмент на градене на другарство и добросъседство. Очаквам България, бидейки в Европейски Съюз, да ни покаже пътя. "

 

Путин за разговор със Запада, само че на думи

 

Владимир Путин стартира петия си мандат отпред на Руската федерация на 6 май с обилни церемонии, които ще се запомнят с истинската молитва на московския патриарх Кирил кремълският стопанин да господства най-малко до края на века.

 

За Путин преди два месеца гласоподава голямото болшинство от руснаците. Опозицията, потъпкана и прокудена в огромната си част, нададе глас от чужбина - гласа на вдовицата на Алексей Навални Юлия:

" С всеки идващ негов мандат става все по-лошо. Страшно е да си представим какво още ще стане до момента в който Путин е на власт. При него в нашата страна няма да има нито мир, нито развиване, нито независимост. Фундаментът на Путиновия режим са лъжата и корупцията “.

 

Редица европейски страни и Съединените щати демонстративно не изпратиха свои представители на така наречен иногурация. Франция и Словакия, наред с обичайно путинофилска Унгария, изпратиха. Българският дипломат не участва.

 

Путин обаче имаше обръщение и към отсъстващите:

 

" Изборът е техен. Дали имат намерение да възпират и по-нататък развиването на Русия, да не престават политиката си на експанзия и непрестанен напън над нашата страна или да търсят път към съдействието и мира. "

 

Западът, както наподобява, не повярва доста на тази подготвеност за разговор. Ден след речта на Путин английският министър на вътрешните работи разгласи, че гони съветския боен аташе от Лондон поради " зловредна " активност. В същото време управляващите в Естония привикаха завеждащия съветското посолство в Талин, с цел да му насочат фиктивен митинг поради заглушаването на GPS сигналите, което слага под риск гражданската авиация в района. Полша последва Германия и Чехия като се разгласи за жертва на хакери, вербувани от съветското военно ведомство. Кибератаките са целели да затормозят освен държавните институции, само че и съществени публични услуги като водоподаването и даже опазването на здравето.

 

Преди това Путин подреди на силите от Южния боен окръг да проведат в близко бъдеще обучение с тактическо нуклеарно оръжие. Поводът, съгласно представителя му, са изявленията на западни водачи (на Еманюел Макрон от Франция, че може да прати войски в отбрана на Киев, и на лорд Дейвид Камерън, че Киев към този момент може да употребява ракетите, доставяни от Лондон, за удари по военни цели на територията на Русия). За Украйна известието, че руснаците ще тестват готовността си да употребяват нуклеарно оръжие толкоз близо до границата ѝ, не бе вест. „ Ядреният шантаж е непрекъсната процедура на Путиновия режим, “ сподели Андрий Юсов от украинското военно разузнаване.

 

Нов фронт на войната в Украйна

 

В опит да изпреварят обещаната материална помощ от Съединени американски щати и Европа за Киев, съветските войски ускориха офанзивите си по въздух и по земя.

 

В сряда, 8 май, Украйна понесе най-масираната въздушна офанзива от седмици. руснаците изстреляха повече от 50 ракети и 20 дрона. Атакувани бяха енергийни обекти в 6 области - от Полтава на изток до Лвов на запад. Поразени бяха три топлоцентрали, и около тях десетки жилища, коли, пожарна станция, учебно заведение. Властите бяха принудени да вкарат нови ограничавания в електроподаването. След пет масирани офанзиви и ежедневни по-малки от 22 март насам страната изгуби 8 гигавата мощности. Един милиард $ нужни за поправки.

Киев се опита да накара Кремъл да си заплати. В четвъртък (9 май) украински дрон доближи и удари най-големия съветски комплекс за петролнохимически артикули и изкуствени торове в Башкирия, на 1 400 km от най-близките подконтролни на Киев територии. Същия ден в Анапа, в Краснодарския край, бяха изумени хранилища за гориво, употребявани от окупаторите за гарнизона в Крим. Вчера (10 май) пристигна редът на рафинерия в Калуга и на склад в окупираната Луганска област.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР