На 86 години почина бившият министър-председател на Италия и медиен

...
На 86 години почина бившият министър-председател на Италия и медиен
Коментари Харесай

Почина Силвио Берлускони

На 86 години умря някогашният министър-председател на Италия и медиен магнат Силвио Берлускони, оповестиха международните организации.

Политикът е умрял тази заран в болничното заведение " Сан Рафаеле " в Милано, където беше настанен преди няколко дни. В началото на април той беше диагностициран с левкемия и подложен на интензивно лекуване в същото здравно заведение.

Смъртта на Силвио Берлускони поставя завършек на част от италианската история, написа изданието La Repubblica.

Трикратен министър-председател, Беркускони е създател на " Форца Италия " и на могъща телевизионна империя, която образува националната просвета и нрав в продължение на повече от две десетилетия, добавя изданието.

Партията на Силвио Берлускони " Форца Италия " е част от ръководещата дясна коалиция в Италия с министър-председател Джорджа Мелони. Въпреки че самият Берлускони няма роля в държавното управление, кончината му евентуално ще дестабилизира италианската политика през идващите месеци, отбелязва Reuters.

През последните 50 години не е имало ден, в който името му да не се загатва по малкия екран, във вестниците, в Народното събрание, в питейните заведения, на стадиона.

Строителен и медиен магнат, постоянно в центъра на общественото внимание, кариерата и животът на Берлускони са белязани от поредност сензационни и шумно отразявани правосъдни процеси, добавя La Repubblica.

Приживе самият Берлускони твърди, че е похарчил повече от 200 милиона евро за юристи за отбраната си в десетки правосъдни процеси по обвинявания, вариращи от заграбване до данъчни измами, от подправено счетоводство до опит за рушвет. През 2012 година е наказан на четири години за данъчна машинация: защото е над 75 години, присъдата е сменена с общественополезен труд, напомня Euronews.

Най-богатият човек в Италия не се свенеше да показва положението и опциите си, които показваше пред целия свят.

Натрупва първичното си положение като строителен бизнесмен, а по-късно става пиедестал на съвременна медийна империя в Италия, стартирайки първия частен ефирен канал. Берлускони купува и футболния клуб " Милан ", който става петкратен европейски първенец под негово управление. Длъжността министър-председател е върха в кариерата му на политик с упоритости за власт и ръководство на страната.

" Силвио Берлускони беше бизнесмен и политик, който способства за написването на значими страници от нашата история. Той разпалваше и поляризираше публичния спор както никой различен и даже тези, които се сблъскваха с него като политически съперник, би трябвало да признаят, че в никакъв случай не му е липсвала храброст, пристрастеност и непримиримост. ", написа във Фейсбук някогашният италиански министър председател Джузепе Конте.

" Споделям дълбоката си тъга във връзка кончината на Силвио Берлускони. Той беше политически водач, който в своята дълга и интензивна социална активност оказа огромно въздействие върху живота на нашата страна, засягайки освен институциите, само че и живота на всички жители ", написа различен някогашен министър председател – Романо Проди. " В дългогодишната ни политическа борба ние представлявахме разнообразни и противоположни светове, само че съперничеството ни в никакъв случай не мина в усеща на неприязън в персонален проект, запазвайки борбата в границите на взаимното почитание ", добавя Проди.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР