На 6 януари, православният свят отбелязва един от най-възвишените християнски

...
На 6 януари, православният свят отбелязва един от най-възвишените християнски
Коментари Харесай

Честваме Богоявление - Йордановден, вижте кои са имениците днес

На 6 януари, православният свят отбелязва един от най-възвишените християнски празници - Богоявление, прочут още като Просвещение. Този ден е обвързван със значимите събития от живота на Исус Христос, а също по този начин е и имен ден честват хора с имена като Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана.

Според светите трудове, на 6 януари Исус Христос бива кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В този миг небето се разкрива, а Светият Дух слиза при Христос във формата на гълъб. Гласът от небето споделя: " Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение. " Този миг отбелязва началото на обществената работа на Исус и съставлява явлението на Троицата.

На този ден се освещават бойните флагове на Българската войска. Традицията е възобновена през 1993 година, като преди този момент ритуалът се прави в интервала от 1879 до 1946 година

Обредната софра включва обичайни ястия като прясна пита, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, боб, орехи и вино.

Празникът Богоявление също се именува Просвещение, защото Йорданското кръщение просвещава, откривайки Бога в тайната на неразделната Троица. Светото кръщение съставлява осиновяване от Отца посредством заслугата на Сина и силата на Светия Дух. В началото празникът се чества дружно с Рождество Христово през II век, само че по-късно бива обособен и отбелязван на 6 януари.

Традициите на Богоявление включват ритуалното мятане на кръста във водоемите от локални свещеници. След този акт се организира тържествена литургия, наречена Велик водосвет, по време на която се обновява светената вода в храмовете. Тази свещена вода се принася в домовете и се употребява през годината за отбрана от заболявания и филтриране на душата. На Йордановден се месят три ритуални хляба, които се дават за дома, гостите и за минувачите пред вратата на къщата.

Всички православни храмове означават Богоявление с празнични литургии и водосвет на бойните флагове. Традиционно се прави и ритуалът за избавяне на Богоявленския кръст, при който този, който успее да го хване, се има вяра, че ще бъде здрав и блажен през цялата година. В разнообразни места по света, като да вземем за пример в Калофер, се практикуват неповторими традиции като извиване на ледено мъжко хоро.

Този празник освен акцентира духовната значителност на събитията в Живота на Христос, само че и сплотява общностите в обичайни обреди и традиции, които се предават през поколенията. Поздравления на всички, чиито имена се свързват с този ярък празник - Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР