На 4 септември всяка година църквата чества паметта на най-великия

...
На 4 септември всяка година църквата чества паметта на най-великия
Коментари Харесай

Църквата почита най-великия пророк в историята

На 4 септември всяка година църквата празнува паметта на най-великия измежду старозаветните пророци - Мойсей.

Той живял през XVI век прочие Хр. в Египет, където евреите били в многовековно иго. Бог го избрал за лидер на народа и през безчет тествания Моисей съумял да изведе сънародниците си на независимост.

Многократно Бог му се откривал и разговарял с него, само че пророкът в никакъв случай не съумял да Го види, единствено чувал гласа Му. Въпреки това поради общуването си с Всевишния, Моисей е наименуван боговидец. Той получил и предал на народа десетте Божии заповеди - основата на почитта към Бога и любовта към хората. Тези заповеди имали за цел да запазят народа в респект към същинския Бог, надалеч от езически вярвания и традиции, и по този начин да го подготвят да одобри идващия Спасител - Христос.

Моисей поставил и началото на религиозния живот на евреите, само че не се удостоил да влезе в Обетованата земя, накъдето 40 години водел народа си. Той се счита за създател на първите пет книги на Библията. Животът му е разказан във втората книга - Изход, само че се загатва неведнъж и в други книги на Свещеното Писание. Иисус Христос постоянно го давал за образец на евреите, а при преображението Си на планината Тавор бил забелязан да беседва с двамата старозаветни пророци Моисей и Илия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР