На 31 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата

...
На 31 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата
Коментари Харесай

Концерт в лятна нощ по виенски

На 31 май Виенската филхармония кани още веднъж феновете на класическата музика на годишния си „ Концерт в лятна нощ “ навън. Концертите са безвъзмездни и се организират в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. 

Премиерата на „ Концерт в лятна нощ “ е през 2004 година В парка на двореца Шьонбрун, сред фонтана на Нептун и постройката на двореца, се събират всекидневно към 100 000 фенове на класическата  музика. Този път нощта ще е италианска - Росини, Верди, Пучини плюс Чайковски и Рахманинов за лукс. Диригент на тазгодишния концерт е още веднъж маестро Валерий Гергиев, a солистка – оперната дива Анна Нетребко.И тази година австрийската социална телевизия ORF 2 и немската 3 SAT ще предават непосредствено от парка Шьонбрун, а близо 70 телевизионни канала от целия свят ще излъчат запис. 
 © Vladimir Shirokov  

Анна Нетребко е известна като златното сопрано, което разрушава стандартите за облика на оперната дива. Родена е през 1971 година в Краснодар, а музикалното си обучение получава в консерваторията в Санкт Петербург. През 2007 година Нетребко е включена в класацията на  TIME измежду 100-те най-влиятелни персони в света и става първият типичен музикант в тази ранглиста. От триумфалният дебют на фестивала в Залцбург през 2002, в ролята на Дона Анна в „ Дон Жуан " от Моцарт, името на Нетребко стартира да се появява в съвсем всеки огромен оперен спектакъл по света. От Метрополитън опера, Сан Франциско,  Чикаго,  през Кралската опера в Лондон и Миланската Скала до Виена, Париж, Мюнхен.  На сцената на Виенската държавна опера тя е Леонора в „ Трубадур " и Адриана Лекуврьор в едноименната опера на Франческо Чилеа. Нетребко постоянно се завръща в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург, където прави дебюта си в ролята на Сузана в „ Сватбата на Фигаро " от Моцарт и където работи дружно с дългогодишния си наставник – диригента Валерий Гергиев. 
 © Decca / Marco Borggreve
Дебютът на родения през 1953 година Валерий Гергиев е в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург през 1978 година с „ Война и мир " на Рахманинов. От 1988 година той е музикален шеф на Мариинския спектакъл, а от 1996-а  и негов живописен началник и общоприет шеф. Гергиев е работил с всички огромни оперни театри. Има доста наситена и дейна интернационална концертна активност. Работи със Световния оркестър на мира, който управлява от 1997 година, с филхармониите на Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелис, със симфоничните оркестри на Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралския оркестър Консертгебау (Амстердам) и други.От 2015-а е отпред на Мюнхенската филхармония.
Снимки: © Wiener Philharmoniker, Arve Dinda; © Decca / Marco Borggreve; © Vladimir Shirokov
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР