На 30 ноември Светата Църква чества паметта на Свети апостол

...
На 30 ноември Светата Църква чества паметта на Свети апостол
Коментари Харесай

Св. Андрей ни носи вярата. Какво се прави днес

На 30 ноември Светата Църква празнува паметта на Свети деятел Андрей Първозвани. Той е наименуван по този начин, тъй като пръв от апостолите бил извикан да тръгне след Христа. Андрей стоял на брега на река Йордан, когато св. Йоан Предтеча, акцентирайки на народа минаващия Иисус, споделил: „ Ето Агнецът Божий “ (Йоан 1:36). Като чул тези думи Андрей тръгнал след Спасителя и прекарал с Него целия ден. След това отишъл да откри брат си Симон (Петър), съобщил му радостната новина: „ Намерихме Месия “ (Йоан 1:41) и го довел при Христа. По-късно Спасителят ги видял на брега на Галилейското море и им споделил: „ Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на индивиди “ (Мат.4:19). От тогава те на всички места вървели след Спасителя и били очевидци на Неговите чудеса, гибел и Възкресение.

След Възнесението Господне и слизането на Светия Дух, когато апостолите се разделили по всички краища на света да проповядват Словото Божие, на деятел Андрей се паднали северните страни. Той обиколил всички градове на край Черно море, в това число и Одесос (Варна) и днешното Царево. Също по този начин посетил Армения и Грузия, планините на Осетия и Абхазия, проповядвал в Севастия (днешният Сухуми). Първият съветски летописец Нестор е записал поверие, че светият деятел стигнал по река Днепър до мястото, където в този момент се намира Киев. Като се качил на един рид, той забил кръст и споделил на намиращите се с него възпитаници: „ На това място ще възсияе Божията берекет, ще се повдигнат църкви на Христа и същинската светлина ще излезе отсам по цялата страна “.

В град Синоп на Черно море, Свети Андрей проповядвал дружно със Светите деятел евангелист Матей. Тук двамата Христови възпитаници претърпели извънредно гонение от юдеите, които наклеветили апостолите пред властта. Те били затворени в тюрма, били ги до гибел и изхвърлили отвън града. Но свети Андрей се върнал в града, траял своята проповед и обърнал мнозина към Христа.

Обхождайки градовете на Гърция, към този момент в преклонни години, той стигнала до град Патра. Много от жителите като чули евангелската проповед оставили идолите и се обърнали към същинския Бог. Управителят на града, Егеат, се разгневил и  започнал да принуждава повярвалите да принесат жертва на боговете, отпред със Свети Андрей. Светият деятел останал неотстъпчив и жестокият шеф заповядал да го хвърлят в тюрма. Християните, като разбрали за затварянето на своя обичан преподавател, с рев обкръжили тъмницата и желали да го видят. Апостол Андрей направил кръст и вратите сами се отворили пред християните. Те влезнали и светецът се молил и беседвал дружно с тях, като ги помолил християните да не пречат на неговото страдалчество. Той прекарал цяла нощ в молитва и сказка с тях, по-късно благословил всички, разпуснал ги и с кръстно предсказание още веднъж заключил тъмничните порти.

На другия ден Егеат почнал още веднъж да убеждава Андрей да се отхвърли от Господа. След отхвърли му да се подчини, шефът изначало заповядал да го бият, а след това го осъдил на кръстна гибел. За да продължи страданията му, наредил не да го приковат, а да го привържат към кръст във формата на Х. От него светият деятел траял да поучава обкръжилите го християни и се стараел да ги успокои. Егеат се уплашил от вълнението на хората и се съгласил със желанието им да снемат Андрей от кръста. Светият деятел обаче отказал и предал Богу дух като страдалец. Това станало на 30 ноември 60 година А след няколко дни Егеат се самоубил. Вдовицата и щерка му повярвали в Христа и до края на живота си поддържали гроба на светеца

При император Констанций в IV век мощите на свети Андрей били пренесени от Патра в Цариград. През 1208 година кръстоносците ги придвижват в италианския град Амалфи. Там те почиват и до момента. Честната глава на свети Андрей била в Рим. През 1964 година тя била предадена от Ватикана на Цариградската патриаршия като подарък в символ на възобновените положителни връзки.

Светецът покровителства Шотландия, Русия, Сицилия, Гърция, Румъния,градовете Амалфи в Италия и Луква в Малта), както и армейските рейнджъри, моряците, риболовците, търговците на риба, плетачите на въжета, артистите. Х- образният „ Андреевски “ кръст участва във флаговете на Шотландия и съветския военноморски флот.

Според националните вярвания с деня на Св. Андрей стартира повишаването на деня. На трапезата би трябвало да участва жито, фасул, леща, грах, просо или ечемик.

На този ден имен ден честват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР