На 3-ти май Китай стартира мисията Чанъе-6, която има за

...
На 3-ти май Китай стартира мисията Чанъе-6, която има за
Коментари Харесай

Защо Китай изпрати специален робот на обратната страна на Луната

На 3-ти май Китай започва задачата Чанъе-6, която има за цел да достави почва от противоположната страна на Луната на Земята. Това е знаково събитие, което ще се случи за първи път в човешката история, в случай че галактическият уред се върне на Земята. В интернет обаче се популяризира информация, че това не е единствената цел на задачата. Внимателни наблюдаващи са разкрили на фотосите спомагателен уред, за който няма информация. Той е прикован към борда на галактическия транспортен съд. Най-вероятно това е мини роувър, сходен на този, който беше изпратен на противоположната страна на Луната през 2019 година

Защо задачата Чанъе-6 е значима за науката

На борда на китайския модул за кацане бе видян конфиденциален роувър с неголеми размери

Основният товар на изстреляната на 3-ти май „ лунна ракета “ Long March 5 е галактически транспортен съд с модул за кацане, който би трябвало да се приземи при започване на юни. Всъщност тази задача ще извършва същите задания като задачата Chang’e 5 (Чанъе 5) през 2020 година Единствената разлика е, че по време на предходната задача лунната почва беше доставена от близката страна на спътника.

Както е добре известно, противоположната страна на Луната, която не се вижда от Земята, е доста друга от близката. Учените не знаят каква е повода за това. Напълно е допустимо извлечените почвени проби от задачата Chang’e-6 да дадат отговор на този въпрос.

Лунният роувър, прикован към галактическия транспортен съд Chang’e-6

Тайният китайски луноход

Подготовката за задачата Чанъе-6 се организира в изискванията на осведомително затъмнение, т.е. в медиите имаше доста малко информация за нея. Известно е единствено, че модулът за кацане ще достави на повърхността на естествения сателит на Земята товари от Франция, Швеция, Италия и Пакистан, както оповестява изданието SpaceNews. За тези товари обаче също няма никаква информация.

След старта на задачата Китайската академия за галактически технологии (CAST) разгласява нови фотоси на модула за кацане. На тях хората откриха дребен сив обект с колела, прикован към едната страна на модула за кацане. Преди това CAST не заяви нищо за това транспортно средство. Според американския публицист Андрю Джоунс, който следи от близко китайската галактическа стратегия, мистериозният уред наподобява на дребен роувър.

Защо Китай изпраща скришен роувър на Луната

Мисията на хипотетичния роувър към момента не е ясна, само че последователно стартира да се появява известна информация за него. Така да вземем за пример Шанхайският институт по керамика, който даде няколко модула за задачата Чанъе-6, заяви в свое изказване, че роувърът разполага с инфрачервен спектрометър. Обикновено инфрачервената спектроскопия се употребява за установяване на наличието на другите органични и неорганични субстанции и техните съединения в твърдите, течните и газообразните проби. Все още обаче не е известно точното предопределение на инфрачервения спектрометър на борда на марсохода.

Космическият транспортен съд Chang’e-6 ще достави модула за кацане на Луната

Въз основа на размерите на апарата и изискванията, при които ще би трябвало да работи на Луната, специалистите заключиха, че задачата му ще бъде къса. Да напомним, че лунната нощ трае 14 земни дни. През този интервал температурата на Луната спада до -173 °C. Следователно един дребен луноход най-вероятно няма късмет да „ оцелее “ при такива условия.

Както бе упоменато нагоре, Китайската академия за галактически технологии към този момент изпрати марсохода Юйту-2 до противоположната страна на Луната като част от задачата Чанъе-4. Тогава модулът за кацане също го води до задната страна на спътника. В резултат на това Юйту-2 съумя да направи някои значими открития, като да вземем за пример да откри дребни стъклени сфери, цялостни с вода.

През 2021 година Китай не заяви за съществуването на селфи камери на борда на Zhurong

Защо Китай не заяви на пресата нищо за този роувър? Всъщност в тази ситуация няма нищо изненадващо, защото това не е първият случай, в който CAST крие това или това съоръжение на борда на модулите за кацане. Така да вземем за пример през 2021 година, по време на задачата Tianwen-1, роувърът и орбиталният модул Zhurong бяха оборудвани със секретни миникамери, които позволяваха да се вършат автопортрети на Червената планета.

CAST също по този начин постоянно е укривала информация за други интервенции и произшествия. Така да вземем за пример става дума за загубата на същия марсоход Zhurong и за случая през 2022 година, когато китайска ракета с незнаен товар се разруши в повърхността на Луната. Следователно в действителност няма сензация в съществуването на конфиденциален роувър на борда на модула за кацане.

Всъщност в тези дейности има логичност. Да напомним, че предходната година незабавно откакто откри в лунния грунт нов минерал с високо наличие на хелий-3, Китай стартира подготовката на три безпилотни задачи до Луната, които би трябвало да бъдат осъществени през идващите 10 години. Китайската галактическа организация получи позволение от държавното управление да изпрати на естествения сателит на Земята три роботизирани апарата, което ще стане в границите на цялата китайска галактическа стратегия Чанъе.

Счита се, че хелий-3 на процедура няма дефекти като гориво. Той не е радиоактивен и е идеалното гориво за чиста термоядрена енергетика. Дори напълно дребни количества от този детайл генерират голяма сила. Така да вземем за пример, 0,02 грама хелий-3 съдържат сила, равна на един барел петрол.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР