Гордън Бел, един истински визионер на компютърната ера почина на

...
Гордън Бел, един истински визионер на компютърната ера почина на
Коментари Харесай

Пионерът на революцията в областта на миникомпютрите Гордън Бел почина на 89 години

Гордън Бел, един същински визионер на компютърната епоха умря на 89-годишна възраст. Той оставя след себе си необикновено завещание като един от основните архитекти, които помогнаха за навлизането на актуалната епоха на миникомпютрите и персоналните компютри.

Новината за гибелта на Бел, настъпила на 17 май в Коронадо, Калифорния беше обявена от неговия другар Джон Маши, деец от Bell Labs. Маши отдаде респект на Бел като „ прочут компютърен пионер, създател на Музея на компютрите в Бостън и мощ, която стои зад @ComputerHistory в Силициевата котловина “. Причината за гибелта на Бел е аспирационна пневмония.

Гордън Бел е роден през 1934 година в Кърксвил, Мисури. Той демонстрира необикновен гений за изпробване от извънредно ранна възраст. Според The New York Times, той е бил изправен пред здравословни провокации още като малко дете. По време на боледуването си бъдещият пионер в региона на компютърните технологии се занимава със свързване на електрически вериги, осъществяване на химически опити и решение на комплицирани пъзели.

Новаторската работа на Бел стартира през 60-те години на предишния век в учредените от него компании Digital Equipment Corporation (DEC), а по-късно Encore Computer и Ardent Computer.

В DEC той играе значима роля в проектирането на първите огромни миникомпютърни шлагери като PDP-8 през 1965 година. Там той изобретява и първия UART (Universal Asynchronous Receiver-Transmitter – Универсален Асинхронен Приемо-Предавател) за серийна връзка.

PDP-8

PDP-8 представляваше радикална смяна от господството на скъпите мейнфрейм системи с размери на стая, които бяха недостъпни за множеството хора. PDP-8 и неговите наследници възпламениха фитила на идната гражданска война в региона на персоналните компютри. Всъщност PDP-8 беше една от основните машини в мрежата ARPANET, която по-късно се трансформира в интернет.

Бел имал извънреден гений да планува накъде би трябвало да се развиват компютрите. Например, откакто се причислява към Microsoft Research през 90-те години, той управлява упорит план, наименуван MyLifeBits – облачна база данни, целяща цифрово събиране на данни за целия живот на индивида, като имейли, фотоси и видеоклипове.

По време на кариерата си Бел извършва доста функции – на откривател, откривател, бизнесмен, преподавател и други. През 1991 година е награден с Националния орден за технологии и нововъведения и даже работи в Националната научна фондация, като оказва помощ за построяването на ранната интернет инфраструктура.

Ветерани от сектора като основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела и някогашният основен механически шеф Рей Ози споделиха откровени съболезнования. Ози споделя по какъв начин Бел, дружно с митове като Джим Грей и Бътлър Лампсън са осигурявали скъпо попечителство през ранните му години в Microsoft, като споделя: „

Никога не бих могъл да оцелея или да окажа каквото и да било въздействие без тези тримата. “

Индустрията в действителност загуби една икона и пионер, само че дръзките планове на Бел, смелото му мислене и пристрастеността му към напредъка ще останат ентусиазъм за идващите генерации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР