На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови

...
На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови
Коментари Харесай

29 септември 1938 г. Как Хитлер получи Европа

На 29 септември 1938 година в Мюнхен се събират основни политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат боен спор на Стария континент.

Премиерите на Англия и Франция Артът Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват съглашение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.

Оправданието е, че Судетската област е обитаема най-вече с етнически немци.

В резултат на измяната към Чехословакия Хитлер в пъти ускорява армията си, което значително повлиява на решимостта му да стартира международна война.

В оня миг Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение страни в цяла Европа. Тя е една от водещите снабдители на оръжие за износ, армията на страната е съществено въоръжена, а в същата Судетска област били основани извънредно мощни отбранителни уреди.

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които след това били употребявани в разпалването на Втората международна война.

Британският министър председател Чембърлейн, откакто се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, декларира пред Камарата на общините: „ Джентълмени, донесох ви мир ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР