Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище

...
Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище
Коментари Харесай

Искане на медици: Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище

Дете без наложителните имунизации да не може да посещава учебно заведение или проведен колектив от деца. Това е остаряло предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което напомни доктор Костадин Сотиров в изявление за БНР.

Към момента ограничаването важи единствено за детски градини, като се позволяват и деца, които не са имунизирани по медицински аргументи.

Според доктор Сотиров, законодателството би трябвало да бъде променено по този начин, че неимунизираните по календара деца не би трябвало да се позволяват в наставнически кооперативи, в учебни заведения, на екскурзии и зелени учебни заведения.

" И това ще окаже един по-добър резултат по отношение на ваксинирането ", сподели доктор Сотиров.

Личният доктор с процедура в Пловдив изясни, че някои родители подписват отвод детето им да бъде ваксинирано, след което заплащат еднократна санкция на Здравната ревизия и с това завършват този развой. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.

" Проблемът е да потвърдим по-късно, че ние сме ги потърсили. Има разнообразни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е само писмо с противоположна квитанция, само че всичко това прахосва времето на лекарите ", споделя медикът.

Един от пациентите на доктор Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и предстои на имунизация за коклюш. От януари досега родителите му отхвърлят контакт с лекаря.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР