На 27 октомври миналата година членовете на федералния парламент на

...
На 27 октомври миналата година членовете на федералния парламент на
Коментари Харесай

Послевкусието от американската окупация. Криза след криза – ето това е „новият демократичен“ Ирак

На 27 октомври предходната година членовете на федералния парламент на Ирак гласоподаваха с болшинство избор на доверие в кабинета, препоръчан от новия министър председател Мохамед ал-Судани. Новият президент на страната Абдел Латиф Рашид разгласи, че политическата рецесия в Ирак е завършила.

Мнозинството от хората посрещнаха оптимизма на новите управляващи с огромен песимизъм: хората са привикнали, че рецесиите са непрекъснато положение на " новия либерален " Ирак. Предчувствията се оправдаха: през януари националната валута се срина толкоз доста, че ръководителят на държавното управление уволни шефа на Централната банка и шефа на Търговската банка на Ирак.

И министър-председателят М. ал-Судани се срещна с членове на Федерацията на комерсиалните камари и реши да усили потока от щатски долари към Търговската банка на Ирак, с цел да възвърне и стабилизира цената на иракската валута.

Не е изцяло ясно какви пълномощия има иракският министър председател по този въпрос, изключително като се има поради, че от ноември Министерството на финансите на Съединени американски щати и Федералната аварийна банка на Ню Йорк „ започнаха да стягат контрола върху интернационалните доларови транзакции на комерсиалните иракски банки в опит да спрат прането на пари и противозаконното изпомпване на долари към Иран и други страни в Близкия изток, които са обект на тежки наказания “.

Тъй като паричните потоци от Съединени американски щати към Ирак спаднаха от към 240 милиона $ на 22 милиона $ дневно, националната валута се срина до съвсем 1500 динара за $. За информация, през 80-те години на предишния век, при Саддам Хюсеин, един иракски динар струваше три щатски $, което беше закрепен обменен курс.

Поевтиняването на динара удари потребителските цени и приходите на семействата. Огромното обществено разслоение към този момент повлия на настроенията в обществото: в Багдад заплатите можеха да бъдат десетки пъти по-високи от приходите на жителите на други райони. А в този момент обстановката засегна и жителите на столицата, които стачкуваха на всеобщи демонстрации.

Струва си да се означи, че Ирак към момента няма утвърден бюджет за 2023 година Спадът на стопанската система може да докара до увеличение въз основата за рекрутиране на ислямски екстремисти и те не са изчезнали, макар победоносните отчети на Багдад за „ цялостна и дефинитивна “ победа над групировката ИДИЛ, Висока бойна интензивност към момента се отбелязва в провинциите Анбар, Салах ал-Дин, Дияла, Киркук, Нейнава и даже в покрайнините на Багдад.

На 11 януари водената от Съединени американски щати интернационална коалиция против ИДИЛ съобщи, че „ през 2022 година иракските сили, дружно с партньорски елементи, са провели 191 интервенции, при които са били убити минимум 220 ислямски бойци и 159 поддръжници на ИДИЛ са арестувани “. Комюникето приключва с фразата: „ Ние ще продължим да оказваме помощ на иракските сили за сигурност в битката против ИДИЛ.

Има аргументи за това: през януари ислямистки бойци продължиха да устройват засади, да взривяват противопехотни мини и да нападат армейски конвои. За провеждането на интервенциите командването на въоръжените сили на Ирак неведнъж беше насила да включва бойни самолети.

Премиерът Ас-Судани се изрече в поддръжка на запазването на американския контингент в Ирак под една или друга форма и на среща с представители на НАТО изиска от алианса спомагателна военна помощ. Изглежда парадоксално: Мохамед ал-Судани остава отпред на държавното управление значително с помощта на поддръжката на проирански партии и групи, които упорстват за изтеглянето на американските войски от Ирак.

Самият политик споделя: „ Не мисля, че е невероятно Ирак да има положителни връзки с Иран и Съединени американски щати “. И незабавно по-късно декларира, че би желал да изпрати делегация на високо равнище във Вашингтон в близко бъдеще, може би като въведения към среща с президента Джо Байдън.

Задачата да поддържаш положителни връзки по едно и също време с две страни, които са в положение на студена война, когато те от време на време пресичат тънката линия и си разменят удари, е доста по-трудна, в сравнение с просто да се опитваш да седиш на два стола по едно и също време. Багдад обаче няма избор – той зависи и от Съединени американски щати, и от Иран.

Не е изненадващо, че иракските управляващи се пробват да маневрират. Посещенията в Техеран са съчетани с развиването на връзките със Саудитска Арабия, един от главните противници на Иран в района. Но главният вектор е маркиран - курсът към Запада доминира.

В края на декември италианският министър председател Джорджа Мелони посети Ирак. М. ал-Судани увери, че страната му " е подготвена да достави на Италия това, от което се нуждае във връзка с петрол и газ ", и акцентира, че Ирак е вторият по величина производител на нефт в ОПЕК. Ръководителят на италианското държавно управление инспектира италианските военнослужещи, които посредством НАТО и като част от интервенцията образоват елементи на иракската войска, както и формированията на пешмерга в самостоятелен Кюрдистан.

По време на визитата имаше срам: протоколната работа на иракското външно министерство употребява ирландското знаме вместо италианското. В Багдад се пробваха да извърнат всичко на смешка: споделят, че има толкоз доста задгранични делегации, че чиновниците нямат време да сменят националните флагове. Не беше доста безапелационно...

На 26 януари иракският министър председател дойде в Париж, където се срещна с високопоставени френски чиновници. В Елисейския замък господин Ас Судани и Еманюел Макрон подписаха съглашение за стратегическо партньорство. Ръководителят на иракското държавно управление сподели: „ Моят другар господин Макрон и аз подписахме съглашение за стратегическо партньорство, което дефинира пътна карта за разширение на хоризонтите на съдействие сред нашите две страни в разнообразни области. “

Иракският министър председател се срещна и с генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле. Тази конструкция на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета пое самодейността да взе участие в реконструкцията на Мосул, по-специално на Голямата джамия Ан-Нури. М. ал-Судани приветства самодейността и съобщи готовността си за по-нататъшно съдействие и включване на античните монументи на Ирак в листата на международното завещание.

А какво да кажем за Русия? През декември съветският дипломат в Ирак Елбрус Кутрашев даде дълго изявление за организация РИА Новости, в което означи: „ Веднага щом иракчаните се оправят с актуалните си проблеми, ние ще се заемем с въпросите на нашия разговор с тях на най-високо политическо равнище. равнище, в това число визити. “

През януари обаче на конференция за резултатите от работата на съветската дипломация през 2022 година външният министър С.В. Лавров приказва по-оптимистично: „ Ние не се отхвърляме от напъните си и по палестинския въпрос, и по Сирия, и по либийското споразумяване, и по Ирак. Сега планираме контакти на високо равнище с нашите иракски сътрудници. ” Имайки поради резултатите, реализирани по-рано в тези области, бих желал да пожелая нови триумфи и достижения.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР