На 23 септември светът отбелязва Международния ден на жестомимичните езици,

...
На 23 септември светът отбелязва Международния ден на жестомимичните езици,
Коментари Харесай

Историята на жестомимичния език в Китай започва през династия Тан

На 23 септември светът отбелязва Международния ден на жестомимичните езици, с който стартира и Международната седмица на глухите (23-29 септември), които слагат фокуса върху лингвистичните права на хората с увреждане на слуха, оповестява " Радио Китай ".

По света съществуват над 300 разнообразни жестомимични езика, както и типов интернационален език на жестовете. Китай има собствен жестомимичен език, който има няколко разновидността или диалекта като най-често употребяваните са северната (Пекин) и южна (Шанхай) версии.

Националната комисия на Китай за езиците показа първите национални стандарти за жестомимичния език предходната година след седем години детайлни изследвания, а Националният лист на постоянно използваните думи влезе в действие на 1 юли 2018 година Той съдържа 5 000 думи от всекидневието и упованията са да помогне в общуването на хората с увреждания на слуха.

По-рано тази година китайските лечебни заведения започнаха да ползват жестомимичния език при лекуването на пациенти с повреден слух.

Китайския телекомуникационен колос „ Хуауей " пусна мобилното приложение с изкуствен интелект „ StorySign ", което превежда детски книги на жестомимичния език, с цел да помогне на децата в учебно заведение.

Стандартизирането на езика на жестовете е относително ново събитие за Китай, въпреки че съществуват исторически мемоари от интервала на династия Тан за жестомимични езици под една или друга форма. Според последните статистики на Китайската федерация на хората с увреждания, в страната живеят 20,54 милиона глухи, което е близо 30% от общия им брой в международен мащаб. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР