Според екзит пола коалицията е получила 32% от гласовете в

...
Според екзит пола коалицията е получила 32% от гласовете в
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ПП-ДБ печели в София с 10% пред ГЕРБ

Според екзит пола обединението е получила 32% от гласовете в столицата

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) реализира безапелационна победа в София, като завоюва най-вече гласове на последните избори, демонстрират данните от екзит пола на социологическата организация " Алфа рисърч ". Резултатите сочат, че обединението е получила 32% от гласовете в столицата.

На второ място в София се подрежда партия ГЕРБ с 22%, което е към 10 процентни пункта по-малко от ПП-ДБ. Това е забележителен спад по отношение на предходната година, когато разликата сред двете политически сили беше 18 процентни пункта. Въпреки това, ГЕРБ продължава да държи второто място в столицата, допълват БТВ и Дунав мост. 

На трето място се класира партия " Възраждане " с 11%, следвана от Българска социалистическа партия с 6%, Има Такъв Народ с 5% и Движение за права и свободи с към 1% от гласовете. Традиционно слабите позиции на Движение за права и свободи в София се резервират, като партията събира минимална поддръжка.

Докато в столицата ПП-ДБ води с безапелационна преднина, обстановката в регионалните и дребните градове е много друга. ГЕРБ получава забележителна поддръжка в тези райони, като взема 30% в регионалните центрове и 35% в дребните градове. За съпоставяне, ПП-ДБ получава едвам 16% в регионалните центрове и 11% в дребните градове.

Партия " Възраждане " също демонстрира положителни резултати отвън столицата. В регионалните градове тя печели 17% от гласовете, което е с 1 процентен пункт повече по отношение на предходната година. В дребните градове партията на Костадин Костадинов получава 13% от вота, а в столицата - 11%.

Българска социалистическа партия демонстрира по-добри резултати в дребните градове, където има двуцифрен дял от вота - 11%. Въпреки това, партията продължава да губи позиции в столицата и регионалните центрове.

Движение за права и свободи, от своя страна, събира най-вече гласове в селата, където получава 37% от вота. В тези региони ГЕРБ има 10% поддръжка.

Изборите демонстрират ясно систематизиране на политическите желания в другите райони на страната. Докато ПП-ДБ господства в столицата, ГЕРБ продължава да е водеща мощ в регионалните и дребните градове. Партия " Възраждане " затвърждава позициите си като трета политическа мощ в София и демонстрира напредък в поддръжката отвън столицата.

Разликите в резултатите акцентират комплицираната политическа карта на България и провокациите, пред които ще се изправят политическите партии в напъните си да образуват устойчиво държавно управление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР