На 20 юни и 23 декември Българската православна църква отдава

...
На 20 юни и 23 декември Българската православна църква отдава
Коментари Харесай

Почитаме Свети Наум! Ето кои празнуват имен ден днес

На 20 юни и 23 декември Българската православна черква отдава респект пред свети Наум, който е един от петимата близки възпитаници на Кирил и Методий, а за България е един от създателите на първата книжовна школа у нас.

Свети Наум е умрял на 23 декември. Денят обаче е част от Коледните пости и по тази причина Охридската епископия дефинира 20 юни като ден за публично честване.

Днес имен ден ще отбележат всички българи с името Наум, както и Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра.

 Почитаме Свети Наум! Ето кои честват имен ден през днешния ден

Свети Наум е израснал в Мизия и е взе участие във Великоморавската задача на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим – сред 867 и 868 година, е ръкоположен от папа Адриан II за духовник.

След гибелта на учителя си Кирил през 869 година Наум отпътува за Великоморавия дружно с Методий и други възпитаници на солунските братя, където взе участие в битки против немското духовенство.

Когато Методий умира през 885 година, Наум дружно с Климент и Ангеларий напущат Великоморавия, гонени от княза.

Така попадат в България, където са посрещнати задушевно от българския княз Борис I. България неотдавна е минала в лоното на православната черква и има потребност от книжнина, с която на роден език да бъдат предадени известните евангелски текстове.

С тази задача се заемат Наум и Климент, защото Ангеларий умира, малко откакто идват в България.

 Почитаме Свети Наум! Ето кои честват имен ден през днешния ден

Наум оглавява Преславската книжовна школа, а Климент – Охридската книжовна школа.

През 893 година, когато Климент Охридски става свещеник на Дрембица, Наум напуща Преслав и заема неговото учителското място в региона Кутмичевица в град Девол.

Около 900 година Наум се отдръпва в манастир край Охрид, където продължава с просветителската си активност. 5 години по-късно построява личен манастир, който през днешния ден носи неговото име. Малко преди да почине, Наум става духовник.

Умира на 23 декември 910 декември и е заровен в северната страна на манастира, като и до момента мощите му лежат на това място. След гибелта му е канонизиран.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР