На 19.02.2020 г. българското правителство, чрез министъра на земеделието, храните

...
На 19.02.2020 г. българското правителство, чрез министъра на земеделието, храните
Коментари Харесай

Какво се крие зад провокацията към УХТ?

На 19.02.2020 година българското държавно управление, посредством министъра на земеделието, храните и горите, подписва Меморандум за съдействие с Международната организация по лозата и виното (OIV). За задачата персонално генералният шеф на организацията, господин Пау Рока, е в София. В залата на Министерски съвет участват още министър-председателят Борисов, посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко и други публични лица. Документът е сериозен интернационален триумф за България. По силата на неговите клаузи страната ни получава изключителното право да развива международната магистърска стратегия „ Master of wine “.
-->
Това решение ни нарежда на влиятелното трето място директно след двете водещи винарски страни и техните профилирани висши учебни заведения, надлежно университета в Монпелие (Франция) и университета „ Дейвис “ в Калифорния (САЩ). Признанието е голямо, защото 18 други висши учебни заведения от 15 страни чакат на редицата от години, само че след визитите и оценката на специалистите изборът на OIV пада върху България. Определен е и българският сътрудник, а точно Университетът по хранителни технологии в Пловдив.

Лично генералният шеф на Международната организация, господин Пау Рока, през последните две години посещава неколкократно Пловдив и УХТ, като изнася открити лекции пред студенти, преподаватели и представители на дипломатическия корпус.

Катализатор на целия развой е Европейската лига за икономическо съдействие и нейният президент за България и Балканите, господин Бранимир Ботев, който съумява да сложи във фокуса на вниманието българските университети и теоретичен капацитет, както и да провежда визитите и срещите на най-високо равнище на господин Рока в България.

На 07.10.2021 година страните по Меморандума уголемяват още повече приложното му поле посредством подписаната двустранна декларация, включваща и пътна карта за основни действия. По-конкретно, Пловдив и Розовата котловина са избрани за региона, в който със съдействието на OIV ще бъде построен единственият по рода си геномен център за засаждане, развиване и проучване на всички автохтонни сортове на Vitis Vinifera, познати на лозарите по света. Ще бъде основано и профилирано лозарско стопанство под егидата на OIV,  където ще се реализира научно и практическо образование на студентите, и ще се ползват пробни и новаторски решения в региона на лозарството и винарските технологии.

Не на последно място, OIV удостоверява желанието си да открие офис (филиал) в България, който ще се ситуира на територията на УХТ в Пловдив. Това решение е без аналог в близо 100-годишната история на Световната организация, която е една от най-старите междуправителствени организации в света въобще.

През май 2022 година научният съвет и бордът на OIV  утвърждават научно-изследователската и преподавателската стратегия за УХТ и България.

За да разширят капацитета на към този момент постигнатите договорености, на 29.09.2022 година трите водещи пловдивски университета в областта на питателните технологии, биотехнологиите и здравето, а точно Университета по хранителни технологии, Аграрния университет, и Медицинския университет, сплотяват напъните си в научно-изследователски и прибавен консорциум.

Перспективите пред УХТ и другите български университети са блестящи, само че...

На 24.10.2022 година в УХТ се появява Константин Бачийски, ръководител на партията „ Средна европейска класа “ от Бургас и народен представител от Политическа партия. Той декларира на група сащисани студенти, че е „ международно известна персона в над 150 страни “ и е поканен да им изнесе лекция за „ битка с корупцията “. „ Лекцията “ няма нищо общо нито с науката, нито със спецификата на университета, а явно има темперамент на политическа акция.

Ректорът и преподавателите на УХТ реагират навреме и приканват народния представител да си тръгне, защото Законът за висшето обучение категорично не разрешава политически мероприятия в българските държавни университети. За невиждания случай ректорът е сезирал Председателя на Народно събрание, Служебния министър на образованието и науката, Председателя на Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание, Председателя на Националното посланичество на студентските препоръки и други способени институции.

Няколко дни по-късно, на 3.11.2022 година студентите от УХТ изпълниха аулата на университета в поддръжка на своята Алма Матер и ясно показаха паниката си, че в случай че проведените кавги против УХТ продължат, това ще се трансформира в спънка за тяхната реализация, а интернационалното присъединяване и стратегиите, в които е включен УХТ, могат да бъдат неодобрени. „ Става въпрос освен за вероятностите и бъдещето на университета, само че и за всеки един от нас “, обявиха студентите.

Междувременно България и Министерство на образованието и науката ще получат повече от всеки път европейски средства за развиването на научни проучвания, в това число и за основаването на Център по подготвеност в областта на храните, питателните добавки и технологиите. Става въпрос за големи вероятности, свързване на науката с бизнеса, капацитет за интернационална реализация на българските университети и техните студенти. И несъмнено за доста пари.

А, дали по остарял български бит някой не се пробва да провежда промяна на професионалното управление на УХТ и да постави политически верните хора на тяхно място, с цел да се възползва от към този момент постигнатите интернационалните стратегии и съглашения? Ако до момента е трябвало да се поставят труд и старания, в бъдеще предстоят резултати и триумфи, които е доста хубаво да получиш наготово. Ще продължим да следим развиването на тематиката и да търсим отговори на поставените въпроси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР