На 18 октомври Българската православна църква почита паметта на света

...
На 18 октомври Българската православна църква почита паметта на света
Коментари Харесай

Почитаме Св. Злата Мъгленска - покровителка на българите в чужбина

На 18 октомври Българската православна черква уважава паметта на света Злата Мъгленска, която от 2009 година е призната като настойничката на българите, живеещи в чужбина.

В деня на Света Злата Мъгленска имен ден честват Златко, Златка, Златан, Златомир, Златомира, Златина, Злата, Златозар, Златослав, Лука, Лукреция и Лукан.

Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII в. по време на османското господство в Македония.

Историята споделя, че Злата е родена в оскъдно семейство в село Слатина, област Мъгленско. Тя се славела с рядка хубост, покорност, благочестивост, духовна непорочност, твърда и непоклатима религия в Господ.

Според житието на светицата млад турчин я издебнал и отвлякъл. Той изискал от нея да одобри мюсюлманската религия и да се омъжи за него, само че Злата отказала.

Поробителите се пробвали да принудят Злата да одобри мохамеданската религия, като ѝ повлияят посредством родителите и трите ѝ сестри.

Поразени от боязън, родителите и сестрите почнали да уговарят Злата да одобри мюсюлманството, само че тя настойчиво и неумолимо отказвала.

Тогава турците почнали безмилостно да изтезават младата българка. В продължение на 3 месеца всеки ден я биели с тояги и режели части от кожата ѝ. Потоци кръв се леели от нея.

 Св. Злата Мъгленска

С нажежена желязна пръчка проболи главата ѝ от едното ухо до другото.

След като не съумели да принудят младата българка да се потурчи и омъжи на мощ, на 18 октомври 1795 година я обесили, след което насекли тялото ѝ на части.

Заради безмилостните премеждия, на които била подложена, Злата Мъгленска е канонизирана. Българската православна черква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.

Гръцката православна черква, както и Сръбската, Руската, Македонската и други православни църкви я празнуват на 13 октомври, както е записано в главния източник на житието ѝ - Нов мартирологий на преподобния Никодим Светогорец.

На доста от иконите Злата е изографисана с българска национална носия, само че родното ѝ село през днешния ден попада в териториите на Гърция.

През 2009 година по концепция на български историк Мъгленска е определена за настойничка на българите в чужбина. На нейно име е кръстена и премията Българка на годината.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР