Първата в света автономна хранилка и поилка за животни с

...
Първата в света автономна хранилка и поилка за животни с
Коментари Харесай

Ученици от Добрич създадоха хранилка за животни с изкуствен интелект

Първата в света самостоятелна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект към този момент е реалност. Идеята за нея се ражда в Клуба по роботика към учебно заведение „ Любен Каравелов “ в Добрич.

„ Видяхме, че в нашия район има много бездомни животни. Първо тръгнахме с тази мисъл – да създадем този план за тях. Но изследвайки в интернет, че в света има осем милиарда души, от които един милиард имат домашни животни, ние се насочваме към 10% от тези един милиард, които са близо  100 милиона “, изяснява Мелис Сали, ученичка в 12 клас.

Така с изключение на за бездомните животни, хранилката и поилката може да се употребява и за домашните любимци . А това, което я отличава от останалите, е, че благодарение на изкуствения разсъдък, само че подготвен от самите възпитаници, разпознава животните.

 Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите? Светът 5 мин. Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите?  Digitalk Conference 2024 - Новата AI епоха в технологиите Advertorial 3 мин. Digitalk Conference 2024 - Новата AI епоха в технологиите  Лаборатория по ИИ и виртуална действителност отвори порти за пръв път в български университет България 3 мин. Лаборатория по ИИ и виртуална действителност отвори порти за пръв път в български университет  Да сбъдваш фантазиите си: Ученичка с присъединяване в най-престижния конгрес за изкуствен интелект Тази събота и неделя 2 мин. Да сбъдваш фантазиите си: Ученичка с присъединяване в най-престижния конгрес за изкуствен интелект  Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите? Светът 5 мин. Ето какво „ халюцинират “ чатботовете, когато ги питаш за евроизборите?  Digitalk Conference 2024 - Новата AI епоха в технологиите Advertorial 3 мин. Digitalk Conference 2024 - Новата AI епоха в технологиите  Лаборатория по ИИ и виртуална действителност отвори порти за пръв път в български университет България 3 мин. Лаборатория по ИИ и виртуална действителност отвори порти за пръв път в български университет  Да сбъдваш фантазиите си: Ученичка с присъединяване в най-престижния конгрес за изкуствен интелект Тази събота и неделя 2 мин. Да сбъдваш фантазиите си: Ученичка с присъединяване в най-престижния конгрес за изкуствен интелект

„ Ако имате да вземем за пример куче и котка в своя дом, кучето ще яде своята си храна, а котката  - от нейната си паничка “, изяснява още момичето. И добавя, че „ в случай че имате да вземем за пример две котки, само че едната е болна и би трябвало да употребява друга храна, хранилката ще се оправи с това предизвикателство “.

Снимка: bTV

„ Тук в роля влиза изкуственият разсъдък, който сме обучили ние самите. Направили сме 360 градусови фотоси на всяко една животно, създали сме личен ръчен модел, който ще ни помогне да обучим и  самата хранилка “, разяснява още Мелис Сали.

„ Интересното е, че няколко в света такива хранилки имат изкуствен интелект, само че тази е единствената, която реагира при разпознаването на съответен индивид. Ако в едно помещение има две животинчета – куче и коте, хранилката е подготвена да дава храна единствено на котето и всякога когато кучето се приближи до нея, тя се затваря “, добавя Мартин Петров, началник на Клуба по роботика.

Освен храна, изобретението автоматизирано пуска и вода .

„ Може би най-трудното от техническата част беше обучаването на изкуствения разсъдък и преправянето на плана от arduino към raspberry “, твърди Данаил Колев, който е възпитаник в 9 клас.

Снимка: bTV

Хранилката може да се употребява даже и в огромни ферми. „ Единственото, което би трябвало да се промени е самата форма на хранилката според от животните, които ще я използват “, разяснява момчето.

Ако пък е на открито, хранилката ще се зарежда от безоблачен панел. Благодарение на ултразвукови датчици системата следи за равнището на храна и вода в нея.

Училището към този момент е почнало процедура за патентоване на хранилката и поилката, дело на учениците.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР