На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София,

...
На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София,
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 17 септември

На 17 септември църквата уважава паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава респект на добродетелите.

Преданието споделя, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка - тя се казвала София.

Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в обич към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята религия в Христа и я изповядвали намерено. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат незабавно при императора. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: като че ли са ги повикали на ярко празненство, а не на мъчение.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, само че младите девойки (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават грубо. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя показала невероятна мощ от самото начало. Не издържали и на изтезанията девойките умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била заровена при тях. Църква уважава и света София като мъченица, тъй като като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.

На 17 септември имен ден честват София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР