На 17 октомври в специално оборудвани помещения в Национална футболна

...
На 17 октомври в специално оборудвани помещения в Национална футболна
Коментари Харесай

Родните футболни съдии започнаха да се обучават с VAR системата

На 17 октомври в особено оборудвани пространства в Национална футболна база „ Бояна “ стартира първият стадий от подготовката на родните съдии за работа със системата за видеоповторение VAR, оповестиха от БФС.

Целта е тя да бъде интегрирана в българското състезание още напролет на 2021 година за дуелите от първата шестица на плейофната фаза в Първа професионална лига. През миналия уикенд (17-18 октомври) обучителната стратегия започва с прелиминарен двудневен семинар, воден от инструктора на ФИФА Майк ван дер Рьост (Нидерландия), по време на който 8 български VAR инструктори минаха образование и устояха тест за издаване на документ. Основната фаза на методическата подготовка пък стартира през днешния ден (19 октомври), като тя ще протече на три стадия.

През първата фаза (до 2 ноември) съдиите ни ще се готвят офлайн благодарение на два симулатор-тренажора (видео оперативни стаи) и ще преминат през 3 равнища на подготовка – 3 сесии по 25 клипа елементарни произшествия, сложни обстановки с сложни, всеобщи борби и комплицирани за присъждане засади, а най-после ще управляват виртуално и цялостен мач, при който един рефер ще играе роля на основен арбитър на терена, а различен – на VAR-асистент.

От 19 до 30 ноември на терените на Национална футболна база „ Бояна “ ще се проведат симулативни къси мачове с младежки школи от София и женски тимове под наблюдението на техническия шеф на БФС проф. Лъчезар Димитров. Сесиите ще включват както симулативни произшествия, по този начин и игрови полувремена по 20 минути, а протичащото се на терена на този стадий ще бъде следено с 8 камери.

През декември и януари родните съдии ще положат 5 теоритични теста по VAR протокол с клипове, предоставени от Hawk Eye (общо 2000 клипа за обучение). Окончателната и най-важна част на образованието ще протече сред 18 и 28 февруари, когато ще бъде проведен шампионат сред тимове от софийски детско-юношеските школи в 3 възрастови групи – до 17, до 18 и до 19 години. Тимовете ще изиграят общо 36 действителни мача, за които няма да бъде употребена спонтанна VAR стая, а профилирани ванове, които ще бъдат използвани за плейофната фаза на първата шестица от ППЛ. Така, към 1 март 2021 година българските рефери, включени в обучителната стратегия за VAR, ще получат нужните документи.

В рамките на идващия месец стадионите, на които се възнамерява потреблението на VAR – както в София, по този начин и в останалата част от страната, ще бъдат инспектирани взаимно от чиновници на Hawk Еye и на телевизионния снабдител, след което ще получат съответни наставления за привеждането си в подготвеност за техническо обслужване на системата. През април 2021 година на всяко от тези уреди ще се организира софтуерен тест с представител на ФИФА, след което ще бъдат сертифицирани. Целта е клубните уреди на тимовете, които ще вземат участие в плейофната фаза на първата шестица на ППЛ, да бъдат сертифицирани до 24 април, стадионите на тези от 7-мо до 10-то място – през май, а през юни и на останалите участници в ППЛ през идващия сезон.

Сред главните условия за стадионите са съществуването на добра интернет връзка (минимум 10 MB в секунда), оптичен кабел и други При неспособност предписанията да бъдат изпълнени на някои от стадионите, съответният клуб ще играе домакинските си срещи на различен сертифициран стадион след решение на Лицензионната комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР