На 14 декември в Община Златоград е постъпило уведомление от

...
На 14 декември в Община Златоград е постъпило уведомление от
Коментари Харесай

ПАК МРЪСОТИЯ: Кмет от ГЕРБ в афери за милиони с братовчед на Хасан Азис

На 14 декември в Община Златоград е постъпило съобщение от предприемчив комитет, който ще изиска осъществяване на локален референдум с два въпроса. Първият – да се построи ли нов кооперативен пазар до парка в центъра на града в случай, че там към този момент има един? И вторият – да се изтегли ли банков заем от 1.7 млн. лева, който да се изплаща от жителите в продължение на 10 години.

За поискания референдум заяви ръководителят на Общинския съвет адв. Григор Джангалов при започване на взаимното съвещание на непрекъснати комисии, което се организира същия ден. Според Джангалов, инициативният комитет е спазил всички условия на Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. И ще има три месеца, с цел да събере подписите на 20% от гласоподавателите в общината, с цел да стане референдумът наложителен, написа „ За истината “.

Искането за допитване до популацията провокира острата реакция на кмета от ГЕРБ Мирослав Янчев. „ Предлагам не да чакаме с триковете – в този момент го желаеме, само че ще го създадем по законовите процедури в тримесечен период. Ние още през днешния ден да създадем дефиниция след комисиите и в доста къси периоди да създадем референдума, изиска той откакто самичък се дефинира като „ демократ “. Според него задачата с този предприемчив комитет, „ събран небрежно и на крайник “, е да не се случи пазарът в годината преди изборите.

Защо бърза да усвоява заема кметът на Златоград?

Евентуалният референдум в последната година от четвъртия му мандат явно обърква проектите на Мирослав Янчев за идните локални избори следващата година. Допитването до гласоподавателите има силата да се трансформира в референдум каква е оценката им за ръководството на кмета. Затова си разреши и изказванието, че правата на жителите, уредени със закон, са трикове.

Кметът признава, че новият пазар е част от предизборната му акция – неговата и на партията му ГЕРБ. Но не споделя и дума за другата причина за неговото бързане. А тя е, че още на 27 ноември е подписал контракт с компанията, която да усвои въпросните 1.7 млн. лева „ за нов кооперативен пазар “ – „ Екип холдинг “ ЕООД – Кърджали, благосъстоятелност на братовчед на кмета от Движение за права и свободи Хасан Азис!.

Конкурсът с предупреден победител

Обществената поръчка за „ построяването на общински кооперативен пазар “ е оповестена на 18 август т. година с планирана стойност без Данък добавена стойност 1 399 976,68 лв.. Срокът за подаване на предложения е бил до 13 септември 2022 година. А критериите за избор на реализатор са: Цена – 50% и „ Програма за ръководство на дейностите – П1 “ – също 50%.

Подадени са две предложения – от „ Екип холдинг “ ЕООД и „ Енчевгруп “ – Златоград. Комисия с ръководител инж. Цветелина Бодурова организира съвещание от 5 до 7 октомври и установи, че техническото предложение на „ Енчевгруп “ „ не дава отговор на условията на възложителя “ и предлага на кмета Мирослав Янчев да го в профил от присъединяване.

На 14 октомври същата комисия прави оценка на „ Програма за ръководство на дейностите – П1 “, препоръчана от „ Екип холдинг “ ЕООД. И излиза със мнение, че кърджалийската компания освен извършва условията на възложителя, само че даже ги надгражда, за което й дава оптималните 100 точки. Следва решение на кмета Мирослав Янчев от 27 октомври, с което „ Енчевгруп “ е отхвърлен от присъединяване, а за реализатор е избран „ Екип холдинг “.

Янчев изискал откакто стартира при явен „ победител “

Законът за общинския дълг задължава кметовете на общини да оповестяват плана, който ще се финансира посредством дълготраен дълг, и да насочат покана за разискването му до локалната общественост минимум месец преди внасянето му в общинския съвет. На 9 ноември поканата на кмета Мирослав Янчев е оповестена във вестник „ Отзвук “ и в същия ден е качена на уеб страницата на Община Златоград. Обсъждането е извършено на 17.11.2022 година (четвъртък) от 17,00 часа, в заседателната зала на Общински съвет – Златоград.

И защото упреква свои съграждани в „ трикове “ за да забавят изтеглянето на заема с три месеца Янчев дължи отговор на своите съграждани на няколко въпроса:

1. Защо не е провел публичното разискване за вдишване на дълг преди да разгласи публичната поръчка? И в случай че е желал да пести време, за какво не е почнал двете процедури дружно? И едвам откакто получи утвърждение на Общинския съвет да подпише контракта с определения от него реализатор.

2. След като се дефинира за демократ, за какво кметът не е изискал референдум дали хората желаят нов пазар в центъра на Златоград и дали са съгласни Общината да задлъжнее с 1.7 милиона лв.? Впрочем подобен заем е прекомерно огромен за Община като Златоград. Той е еднакъв на личните й доходи за една година. Справката сочи, че през 2020 година личните доходи на Общината са 1 759 946 лв., а през 2021 година – 1 863 263 лв..

3. След като дълготрайният дълг е за „ финансиране на капиталови планове в интерес на локалната общественост “ (чл. 4, алинея 1 от Закона за общинския дълг), както твърди Янчев, за какво в обосновката си на никое място не сочи какви ще са приходите в Общината от този кооперативен пазар през идващите 10 години? Дали не се опасява, че подобен разбор ще покаже, че планът не е капиталов, а избирателен, и не е в интерес на локалната общественост, а единствено на няколко търговци, и то най-вече от прилежащи общини.

Когато цената губи значение, печели корупцията

Възложителите на публичните поръчки нямат право да лимитират конкуренцията посредством включване на условия или условия, които я лимитират. Така повелява законът (чл. 2, алинея 2 от ЗОП). Той задължава възложителите като кмета на Златоград, които харчат обществени пари, да ги разпореждат въз основа на стопански най-изгодната оферта – най-ниска цена, равнище на разноските или оптимално съответствие качество/цена.

Мирослав Янчев е избрал да търси „ оптималното “ съответствие качество/цена. За новия кооперативен пазар в обявлението от 18 август т. година е заложил 50% тежест на цената и 50% – на качеството.

В случая критерият му за качество е „ Програма за ръководство на дейностите – П1 “, която всеки претендент показва желанията си по какъв начин счита да извърши предоставената му поръчка. Не качество на материалите, не качество на строителството. Защо Янчев е избрал този аршин в методиката за оценка и то с тежест, равна на цената?

Реклама

Защото му дава неограничена независимост при избора на реализатор. Но влиза в несъгласие със закона, който го задължава да приложи измерител на качество. Какъв е измерителят за качество в една „ стратегия за ръководство на дейностите “? Аз не виждам, уповавам се кметът Янчев да отговори.

Според правосъдната процедура и на Пловдивския административен съд, и на Върховния административен съд, методики, в които има критерии без количествено измерими индикатори като „ организация на личния състав “, “организация за осъществяване на поръчката “, „ стратегия за ръководство на дейностите “ и прочие лимитират конкуренцията и имат евентуален разубеждаващ резултат.

Затова все по-малко компании вземат участие в оповестените от някои кметове публични поръчки.

Когато видят методика с цитираните нагоре „ критерии “, за тях е ясно, че кметът има опция да избере тъкмо избрана компания. И се отхвърлят да подават документи, с цел да не пилеят на вятъра време, запас и пари. И прекомерно постоянно „ определеният “ претендент предлага близка до оптималната цена. В съответния случай ценовата оферта на „ Екип холдинг “ е от 1 398 616,30 лева, или единствено 1 360,38 лв. по-малко, или единствено 0,001% по-малко.

За „ Екип холдинг “, Хасан Азис, Цвета Караянчева и професионализма

„ Екип холдинг “ е компания, посочена в медийни изявления за близка до Движение за права и свободи. Седалището й е в Кърджали. Нейният притежател и шеф е Джевдет Адем – първи братовчед на майката на кмета на община Кърджали Хасан Азис.

Роднинската им връзка стана обществена и провокира скандал преди години след изказване на някогашния ръководител на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева, която разгласи, че Хасан Азис наливал пари през публични поръчки във компании, близки до Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Една от които – „ Екип холдинг “, е получила 1.3 млн. лв..

В отговор до Караянчева Джевдет Адем декларира, че „ не роднинските връзки са определящи при осъществяване на публични поръчки в Община Кърджали, а професионализмът на компанията, качественото и срочно осъществяване на предоставената работа. “

Справка на „ За истината “ в Агенцията за публични поръчки сочи, че „ Екип холдинг “ има два контракта с Община Кърджали. Единият за 1.3 млн. лева с Данък добавена стойност е от 2008 година, същият, за който приказва Караянчева, и втори от 2018 година – за ремонт на детска градина „ МИР “ в града за 1.3 млн. лева без Данък добавена стойност. В консорциум с други компании компанията е взела участие в построяването на пазара на производителите в Кърджали.

Порочният модел на Янчев не е казус, а процедура от години

Критерият „ стратегия за ръководство на дейностите “, не се появява случайно при възлагането на строителството на новия кооперативен пазар в Златоград. А обичан прийом при определянето на реализатори на публични поръчки в Общината от години.

На 8 октомври 2020 година кметът на Златоград афишира конкурс за разработване на механически план за създаване на вътрешната разпределителна мрежа за минерална вода за гр. Златоград, която да се употребява за водолечение. Критериите за избор на реализатор са: цена с тежест 45%, „ работна стратегия за осъществяване “ – с 20%, и „ ограничения за обезпечаване на качеството в процеса на планиране “ – с 35%.

27 април 2021 година е оповестено съобщение за възлагане на ремонт на улична мрежа и общински пътища в общината. По четири обособени позиции. И тук цената е с тежест единствено 40%, колкото е на „ работна стратегия за осъществяване на строителството ”, а с 20% тежест получават “мерки за понижаване на усложненията на ползвателите при осъществяване на СМР ”. Трите позиции печели „ Одесосстрой “ – гр. Аксаково, Варненско, а четвъртата „ Югстрой “ – Златоград.

На 11 март 2022 е разгласен конкурс за създаване на паркова среда в Златоград “. И тук критерият за качество на Янчев е обичаната му „ стратегия за ръководство на дейностите “ – с 50% тежест. Затова не е необичайно, че има единствено един претендент – „ Вера строй “ ЕООД – София, който предлага единствено 17 лв. и 67 стотинки по-ниска цена от оптималната и подписва контракт за над 464 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

На 16 май 2022 е оповестена друга поръчка за главен ремонт на улици в Златоград за над 2 милиона лв. с Данък добавена стойност. За кмета Янчев още веднъж цената не е най-важна. Тежестта й е 40%, колкото е на обичаната му “работна стратегия за осъществяване на строителството ”, както и още 20% – за “мерки за понижаване на усложненията “ на жителите.  Договора печели „ Дани трейдинг “ – Смолян.

Две от отстранените сдружения – ДЗЗД „ Аква – Одесос “ и „ Парсек груп “ обаче подават тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 27.10.2022 година Комисия за защита на конкуренцията анулира заповедта на кмета на Златоград за установяване на реализатор поради значителен недостатък в процедурата за възлагане на публичната поръчка. И разпорежда на Община Златоград да заплати 5 250 лв. разходи на ДЗЗД „ Аква – Одесос “.

На 4 август 2022 година без да има обезпечено финансиране Мирослав Янчев подписва контракт за близо 2.5 млн. лева без Данък добавена стойност за външен тръбопровод до Златоград с компания „ НАР “ – Момчилград. Избрана още веднъж с порочната методика, в която смисъла на цената е 40%, а програмата за осъществяване на строителството се оказва по-важна – с тежест 50%  и 10% период за строителство. По контракт водопроводът трябваше да бъде подготвен за 120 дни, т. е. до 4 декември. Само че прокарването на водопровода още не е почнало. Защото кметът по този начин и не съумява да обезпечи пари за плана.

Въпреки решението на Комисия за защита на конкуренцията от 27.10.2022 година кметът на Златоград продължава с еквилибристиките „ работна стратегия за осъществяване “ и „ ограничения за понижаване на усложненията “. На 14 декември афишира следващата поръчка с тези критерии, на които тежестта още веднъж е 60%, а на цената – единствено 40%. Тя е за рехабилитация на ул. „ Христо Ботев “ в града и е на стойност близо 400 хиляди лв. с Данък добавена стойност. Срокът за подаване на предложения е до 9 януари 2023 година И за този обект няма обезпечено финансиране.

Дали кметът от ГЕРБ ще изиска нов дълготраен заем, следва да забележим. Очевидно е обаче, че единствено през последната година той е поел задължения за над 5.5 милиона лв., с което е влошил сензитивно финансовото положение на Община Златоград. И освен.

В интервала на неговото ръководство градът е понесъл и към 2 милиона вреди от наказания по европейски планове – от опорочени състезания, с които кметът голословно е лимитирал конкуренцията и не е позволил до присъединяване компании, които да предложат по-ниски цени по оповестените публични поръчки.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР