МВнР на Северна Македония публикува позиция, в която потвърждава непоколебимия

...
МВнР на Северна Македония публикува позиция, в която потвърждава непоколебимия
Коментари Харесай

МВнР на Северна Македония: Потвърждаваме ангажимента към договора от Преспа

МВнР на Северна Македония разгласява позиция, в която удостоверява „ непоколебимия ангажимент “ на страната към Договора от Преспа. Изявлението идва след острата реакция на България, Гърция и Европейската комисия поради клетвата на Гордана Силяновска. На церемонията по инаугурацията си като президент тя пропусна думата „ Северна “, говорейки единствено за Македония.

Днес президентът и служебният министър председател  настояха РСМ да съблюдава Преспанското съглашение. Както и всички договорености, реализирани дотук.

Министерство на външните работи на Северна Македония разгласява в понеделник изказване, потвърждаващо „ непоколебимия ангажимент на страната
да съблюдава изцяло конституционните разпореждания
и всички интернационално поети отговорности “. В това число Преспаското съглашение, подписано с Гърция. То уреди дългогодишния спор за името сред двете страни, оповестява електронното издание на в. .

„ През последните седем години двете прилежащи страни
насърчиха извънредно високо равнище на политически разговор,
което докара до доста увеличение на икономическото съдействие. И определяне на позитивни връзки сред техните жители. Тези достижения приключиха с участието на страната в НАТО. Започването на договаряния с Европейския съюз. И задълбочаването на стратегическото партньорство посредством стратегически разговор със Съединени американски щати “, се споделя в изказването.

„ Призоваваме всички политически заинтригувани страни, изключително определените чиновници, да бъдат деликатни. Поддържането на евроатлантическата траектория на страната остава първокачествен стратегически интерес и
служи като гаранция за нейната дълготрайна сигурност и непоклатимост “,
се споделя още в известието.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР