Музикалната общност се сбогува с проф. Петър Луканов - хореограф,

...
Музикалната общност се сбогува с проф. Петър Луканов - хореограф,
Коментари Харесай

Почина хореографът и балетен режисьор проф. Петър Луканов

Музикалната общественост се сбогува с проф. Петър Луканов - хореограф, балетен режисьор и възпитател. Той е създател на специалностите " Балетна педагогика " и " Балетна постановка " в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.



Проф. Петър Луканов е доайен на българския балет, почетен от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ с почетното звание „ Доктор хонорис идея “ за изключителния му принос към развиването на Академията и на балетното изкуство в България. Проф. Петър Луканов бе дълготраен солист, хореограф-постановчик и възпитател, основател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и създател на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.



По самодейност на проф. Луканов и готова от него образователна стратегия, през 1994 година в АМТИИ са разкрити специалностите „ Балетна педагогика “ и „ Балетна постановка “. В Академията той преподава дисциплините: „ Композиция на класическия танц “, „ Балетна постановка “ и „ История на балета “. Бил е началник на катедра „ Хореография “ (1989 – 1999 г.). Проф. Петър Луканов е осъществил голям брой постановки в редица български оперни театри в България и света и е притежател е на Орден „ Стара планина “, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за модерна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Ректорът на АМТИИ доцент доктор Жан Пехливанов, управлението, преподавателите, студентите и администрацията на Академията показват своите откровени съболезнования на фамилията за огромната загуба на индивида и създателя Петър Луканов.

Автор: Българска национална телевизия Пловдив


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР