Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС,

...
Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС,
Коментари Харесай

МИСТЕРИЯТА разплетена: Защо Мустафа Карадайъ излетя от ДПС?

Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като водач на Движение за права и свободи, е решил да постави завършек на политическата си кариера, потвърдиха новината на Narod.bg източници на „ Уикенд ”. Очаква се до дни Карадайъ да напусне и Народното събрание с молба до администрацията на Народното събрание. Вестта за оставката му, която е в джоба на новия-стар водач Ахмед Доган, бе много изненадваща, макар че за това се приказва настойчиво от няколко месеца в партията, а недоволството против самозабравилия се водач нараствало. Каква обаче е първопричината той да си тръгне.

Отстраняването на Мустафа Карадайъ е самобитен жест към турския президент Реджеп Ердоган, безапелационни са хора от управлението на Движение за права и свободи. Източниците ни от партията разкриват, че решението за оставката е взето още преди половин година от почетния ръководител Ахмед Доган, който изчаквал комфортния миг да го приведе в деяние.

Прегрешението на Мустафа Карадайъ е негова учудваща политическа непредвидливост. Става въпрос за неговата среща с претендентът на опозицията в Турция за президент Кемал Кълъчдароглу. През пролетта, до момента в който в южната ни съседка течеше акцията, а Кълъчдароглу се сочеше като вероятен победител, съперникът на Реджеп Ердоган дойде на изненадваща аудиенция у нас. Целта на визитата му бе да пропагандира в своя изгода живеещите тук български турци с двойно поданство.

Самата аудиенция до последно е държана в загадка, а високият посетител е посрещнат в Кърджали персонално от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и кмета на града Хасан Азис. За няколкото дни в България Кемал Кълъчдароглу съумя да обиколи множеството от бастионите на Движение за права и свободи, а представители на придвижването намерено агитираха в негова изгода, подкокоросвани от Карадайъ.

Реклама

Усилията им дадоха резултат. След броене на пуснатите в България бюлетини Кълъчдароглу събра съвсем 70% от вота. Е, това не му бе задоволително, с цел да катурне Реджеп Ердоган, който въпреки и след балотаж си обезпечи втори мандат с сензитивна разлика от 2 млн. гласа.

Твърди се, че помощта на Движение за права и свободи за Кемал Кълъчдароглу е призната много персонално от Ердоган, който мъчно прости сходни изменничества и бил много отчаян. След даден знак от него почетният ръководител на Движение за права и свободи е нямало по какъв начин да не отреже главата на прегрешилия Мустафа Карадайъ.

Впрочем, затова и кмета на Кърдажли Хасан Азис не бе номиниран за нов мандат. А че ориста на Карадайъ е предрешена стана ясно и от честитката за рождения му ден на 8 май, която му насочи Ахмед Доган. Поздравлението си почетния ръководител гласеше буквално: „ Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш Мярата на персоналното и партийното с националното и европейското Политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите! ”

В Движение за права и свободи несъмнено са удовлетворени от отстраняването на Мустафа Карадайъ. В партията в последно време се натрупало съществено напрежение против него, а знакови хора от Движението били прокудени. До провеждането на нов конгрес оперативното ръководство на Движение за права и свободи се поема още веднъж от почетния ръководител Ахмед Доган, по-късно се чака водач да стане най-активният народен представител в този парламент Делян Пеевски.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР