Мултимилионери са санкционираните от САЩ по закона Магнитски ексшефове на

...
Мултимилионери са санкционираните от САЩ по закона Магнитски ексшефове на
Коментари Харесай

СЛУЧАЙНО? АЕЦ „Козлодуй“ направи Александър Николов и Иван Генов мултимилионери

Мултимилионери са глобените от Съединени американски щати по закона „ Магнитски ” ексшефове на АЕЦ „ Козлодуй ” Александър Николов и Иван Генов, сподели разледване на „ Уикенд ”.

Създадените от двамата енергетици компании, които прозорливо са трансферирани на техните деца, през днешния ден са притежатели на голям брой първокласни офис здания в София, фотоволтаична централа, отглеждат стотици животни в лични ферми и обработват хиляди декари аграрни земи.

Успех, който е мъчно разбираем за хора, чиято кариера е минала в държавната енергетика. Освен, несъмнено, в случай че не сме нелюбезни и не си напомним, че против двамата има подавани сигнали за корупция още преди 15 година

Те са свързани с контракти за доставка на некачествено нуклеарно гориво, при чиято употреба има не един и два случая в атомната централа. Може би е инцидентно, само че по същото време стартира и стремглавото замогване на Генов и Николов…

Александър Николов е работил в АЕЦ „ Козлодуй ” на разнообразни длъжности в продължение на 30 години. На няколко пъти е в управлението на нуклеарната централа. За първи път застава отпред в края на 2010 година по време на първия кабинет на ГЕРБ.

Няколко месеца по-късно е атакуван пред дома си във Враца от трима маскирани мъже, единият от които пробва да му отреже ухото. Отървава се на косъм, само че задачата въпреки всичко е да остане жив – това е класическо заплашване, изясняват криминалисти. Според източници на „ Уикенд ”, нападението е поръчано от всесилен олигарх, чиято компания не се е класирала на търг за покупка на евтина сила от атомната централа. Една от практиките, довели до глобите по „ Магнитски ”.

Александър Николов, естествено, отхвърли нападението да е обвързвано с работата му и разгласи, че става дума за опит за обир. Искали, видите ли, да му вземат портфейла и телефона – наивно пояснение за третокласници. Както е всекидневно в България, почналото следствие не докара до нищо. Все отново, Александър Николов е уволнен от поста си напролет на 2012 година, само че за малко. При държавното управление на Пламен Орешарски, в средата на 2013 година, той отново се връща отпред на нуклеарната централа.

Изкарва единствено няколко месеца, преди да бъде изчегъртан от служебното държавно управление на Росен Плевнелиев. От шефския пост в централата, Николов застъпва на работа в Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките.

Изненадващо през март 2019 година, по време на последния кабинет на Бойко Борисов, Александър Николов за трети път възкръсва професионално. Той се завръща в управлението на АЕЦ „ Козлодуй ”, този път като зам.-директор на назначения три месеца по-рано шеф Наско Михов (за сигналите против тандема Михов-Николов четете в карето). Двамата управляваха централата до август 2022 година, когато служебния кабинет на Румен Радев с министър председател Гълъб Донев ги разкара.

„ Получихме сигнали, че Александър Николов пробва да прокара съветско въздействие и корупционни практики и за това го уволнихме ”, похвали се през седмицата енергийният министър Росен Христов.

Иван Генов има съвсем същата биография. Той стартира работа в атомната централа през 1980 година Преминава през всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1 до 4 и стига до позицията „ Дежурен инженер на блок ”. Участва в стартирането на блок 5 като дежурен инженер на промяна. В интервала от 1991 до 2005 година е началник на направление „ Експлоатация ” в Електропроизводство-2.  Между 2006 и 2009 г е началник на АЕЦ „ Козлодуй ”, назначен на поста от своя кум Румен Овчаров, който пък е енергиен министър при Тройната коалиция. След махането му от ГРБ, Генов се завръща в управлението на АЕЦ-а по време на кабинета „ Орешарски ”.

Със промяната на властта той мигновено е разкаран, само че с рекомендацията на кума си Овчаров е определен за народен представител от Българска социалистическа партия. Иван Генов е и измежду членовете на инициативния комитет, издигнали на 27 септември 2021 година президента Румен Радев за втори мандат.

Не е загадка, че в енергетиката заплатите са високи, само че по този начин и не се е чуло други от работещите там да са икономисали десетки милиони левове. Освен в случай че не са се изкушили да бръкнат в кацата с меда, както оповестиха американските управляващи за двамата енергетици.

От претекстовете за налагане на наказания по Закона „ Магнитски ” излиза наяве, че Александър Николов и Иван Генов са образували самобитна проведена незаконна група, чиито началник е Румен Овчаров. Според щатските управляващи, тримата са взели участие в корупционни контракти с съветски компании за поддръжка на АЕЦ „ Козлодуй ” и доставка на нуклеарно гориво.

В подмяна са си разделили милиони левове рушвети, които са им преведени от руснаците по класическия метод – посредством сметки на офшорни компании, следени от тях. Конкретно за Николов и Генов се твърди, че са прибрали 5 млн. лева в подкупи от задгранични лица на управителни длъжности в нуклеарната енергетика против гаранции по договорите на АЕЦ „ Козлодуй ”.

„ Свързаните с Русия контракти за доставка на нуклеарно гориво, контрактувани от свързани с Овчаров лица, са коствали на АЕЦ „ Козлодуй ” до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони непозволено получени облаги за участниците ”, стимулира глобите Вашингтон.

Румен Овчаров и помагачите му Александър Николов и Иван Генов са съумели да изкарат големи пари и от препродажба на електрическа енергия от атомната централа, въвеждайки като медиатори безусловно излишно близки до тях частни компании. Ръководената от Румен Овчаров корупционна скица работи до 2020 година, обгърнаха американските управляващи. 

Тримата глобени по „ Магнитски ” енергетици естествено отхвърлят да са правили нещо неправилно. Овчаров и помагачите му се оповестиха за жертви на оскърбителен пасквили, в които няма и грам истина.

Според тях американските управляващи са заблудени от анонимни доноси на техни съперници в България. Сякаш десетките разследващи служби на Съединени американски щати, които разполагат с над 400 милиарда $ годишен бюджет, имат потребност от доносници, с цел да разкрият корупционните афери у нас и вземат толкоз изрично решение, зад чиято справедливост застават с целия си престиж държавното управление и президента Байдън.

Всъщност, сигнали против Александър Николов и Иван Генов за корупционни афери при доставка на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ” са подавани още през 2008 година Техен създател е нуклеарният физик Георги Котев. Дълги години той работи в централата, а измежду отговорностите му е да следи за държанието на нуклеарното гориво в реакторите.

Разкритията си Котев прави в блога на „ Асоциация на свободното слово Ана Политковская ”, съветска журналистка и правозащитничка, която след разкритията си за корупционни афери на Владимир Путин е разстреляна, а нейни сътрудници са уверени, че поръчката на убиеца е пристигнала от съветските управляващи. В случая с Котев до сходен край не се стига. Заради отправени му закани той е прозорливо бяга в чужбина, където умря преди 2 години от Ковид-19. 

В една от изявленията си Георги Котев прави директна връзка сред замогването на Александър Николов и Иван Генов и доставката на нов тип нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ”. Според енергетика, при започване на този век „ Росатом ” стартира да ни доставя нов тип нуклеарно гориво, известно като ТВСА. Обещанията на руснаците, че то ще е доста по-добро, по този начин и не се удостоверяват.

Дори в противен случай – лед като реакторите на пети и шести блок са заредени с новото гориво, един след различен се случват няколко съществени случая, които управлението на централата и тогавашният енергиен министър Румен Овчаров пробват да прикрият, изяснява в свои изявления Георги Котев.

Подаваните от него сигнали до прокуратурата не водят до нищо, въпреки сътрудници на ДАНС да му признават, че са наясно със случая. Тестовете осъществени от Котев демонстрират, че с изключение на некачествено, новото съветско гориво ТВСА може да се употребява за по-малък период. Това води до много по-кратки горивни цикли, от което атомната централа губи десетки милиони левове.

За случаите с новото гориво признава през 2008 г.  и Александър Белковец, основен специалист по нуклеарна сигурност в 5 и 6 блок. В своя изявления той сигнализира, че в АЕЦ „ Козлодуй ” се употребява „ нуклеарно гориво с непредвидимо държание, а методите на работа в централата са рискови от позиция на нуклеарната сигурност ”.

Реклама

Вместо енергийният министър Румен Овчаров да му обърне внимание, Белковец небрежно е уволнен на 5 януари 2009 година Като аргументи за освобождението си от работа той показва, че е вписвал в оперативните дневници на централата нередности при работата, за което получавал забележки от шефа Иван Генов, че по този начин уронва престижа на управлението.

„ Предполагам, че руснаците съзнателно са ни доставили някакво по-евтино гориво. Разликата в цените единствено на една от десетките касети за всеки реактор може да доближи да 200-300 хиляди Евро ”, разгласи в свое изявление след бягството си от България Георги Котев. За него няма никакво подозрение, че подмяната не е инцидентна, а разликите в цените са постъпвали по сметки на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй ”.

Котев свързва корупционната спекулация с неочакваното замогване на своите началници. Негова инспекция демонстрира, че подмяната на нуклеарното гориво съответствува с регистрацията на компания „ ИКАР-В-04 ” от четирима шефове на централата – изпълнителния шеф Иван Генов, заместника му Кирил Николов, Александър Николов –  шеф по произвеждане и Васил Хаджиев – началник на ръководство.

Капиталът на компанията в началото е 50 000 лева, само че щом стартират първите доставки на менте нуклеарното гориво, е вдигнат на половин милион лв.. Междувременно шефовете на атомната централа трансферират своите акции на родственици, а по сметките на компанията стартират да текат големи суми от разнообразни офшорки, чиито притежатели са усърдно скрити. С преводи на рушветите към офшорки бяха разказани американските управляващи и корупционните афери на Румен Овчаров и двамата му помагачи.

Напливът на пари към „ ИКАР-В-04 ” мигновено се отразява и на нейната активност. Днес в управлението на компанията са дъщерята на Иван Генов Зорница и сина на Александър Николов Димитър. Още през 2010 година компанията стартира план за градеж на голяма офис постройка в центъра на София.

Според специалисти, покупката на имота и наливането на бетона е коствала на шефовете от АЕЦ „ Козлодуй ” най-малко 4-5 милиона лв.. А това не са единствените вложения на глобените по закона „ Магнитски ” аферисти. Чрез „ ИКАР-В-04 ” децата на Иван Генов и Александър Николов са притежатели и на още няколко компании. Една от тях – „ Белгравия Инвест ” още през 2008 година, когато аферата с менте нуклеарното гориво е върви с цялостни сили, подвига голяма административна постройка на столичния бул. „ Александър Малинов ”. Застроената повърхност на „ Алфа център ” е над 7000 кв.м., което съгласно специалисти прави цената му най-малко 15-20 млн. лв..

Любопитно е, че самата „ Белгравия Инвест ” е притежател на друга компания – „ Интерстад ”. Още в зората на аферата с нуклеарното гориво „ Интерстад ” също съумява да вдигне в съседство на булеварда не по-малко помпозна офис постройка, струваща десетки милиони левове. Както се споделя, халал да им е на наследниците на Иван Генов и Александър Николов, които едвам на 20-тина години съумяват да се трансфорат в мултимилионери и изкусни имотни вложители.

Оказва се, че Александър Николов е съумял да спести от държавната си заплата и още милиони левове, които двамата му синове Христо и Димитър сполучливо влагат и в различен бизнес. За дъщерята на Иван Генов Зорница сходни данни няма. Може би младата дама е предпочела да вложи имането на баща в чужбина, та да не се набива на очи. Така или другояче, наемите на трите офис здания, на които като акционер в „ ИКАР-В-04 ” е съсобственик, й подсигуряват разточителен живот. 

Христо и Димитър Николови явно имат по-разностранни ползи с изключение на рентиерството. Двамата са притежатели на бутиковата плантация „ Багри ”, ситуирана на територията на естествен парк „ Персина ” край Белене. Във фермата наследниците на енергийният необут отглеждат стотици овце от елитната порода Лакон, продавайки мляко, сирене и кашкавал.

Отделно от това те имат и още няколко плана в земеделието. След извоюван европроект за половин милион лв., Димитър Николов съумява да сътвори друга овцеферма за над 800 животни. Арендатор е и на хиляди декари ниви.

Брат му Христо се изявява и като вложител във високите технологии. В края на предходната година той и още няколко непознати капиталови фонда влагат 2,3 млн. евро в започващата българска компания „ ПланДелта ”, която се хвали, че е основала новаторска платформа за финансово обмисляне и разбор. Амбициите на двамата й създатели Мартин Миланов и Милен Манев са да употребяват поверените им милиони, с цел да доразвият своя артикул и по-късно да го продават в целия свят.

Ако това стане, Христо Николов може да завоюва десетки милиони от инвестицията си.

КПКОНПИ ревизира Николов за нагласени поръчки, но… греда

Третото завръщане на Александър Николов като началник на АЕЦ „ Козлодуй ” го прави клиент на Антикорупционната комисия. Както към този момент споменахме, през 2019 година Николов става заместител на назначения от ГЕРБ изпълнителен шеф Наско Михов.

Още от първите си дни двамата шефове безусловно се развихрят, излиза наяве от сигнали подадени до КПКОНПИ. В тях се твърди, че са манипулирали публични поръчки на централата, с цел да обезпечат преференциални контракти на близки до тях компании. Сочат се и нарушавания, свързани с продажбата на електрическа сила, както и оказване на напън върху обособени чиновници за осъществяване на непозволени дейности.

За да се подсигурява, че верните компании ще завоюват, в комисиите, организиращи състезанието, се назначавали хора без какъвто и да било опит, а всеки отказал да се подчинява, е заплашван с уволняване. Явно не всички от работещите в АЕЦ „ Козлодуй ” са се уплашили, щом в антикорупционната комисия са затрупани от сигнали.

В тях се разказват съответни схеми, при които централата е изгубила десетки милиони левове. Както и че е налице „ основателно подозрение за евентуално облагодетелстване на Михов и Николов от облагата ” на спечелилите поръчките частни компании, множеството от които са основани единствено няколко месеца преди този момент.

Както си му е реда, от КПКОНПИ стартират инспекция, без обаче да се престарават. Заключението на комисията е, че няма спор на ползи, защото не са открити роднински връзки сред притежателите на спечелилите компании (част от тях по наша информация са маргинали от ромски произход) и шефовете на централата Наско Михов и Александър Николов.

Относно описаните в сигнала нарушавания при публичните поръчки, от КОНПИ си измиват ръцете, че не е тяхна работа да ги проверяват. За това си имало други органи.

Все отново, информацията в сигналите е счетена за задоволителна от служебния енергиен министър Росен Христов, който уволнява Наско Михов и Александър Николов „ поради опита им да прокарат корупционни практики ”.

Пиян-залян зад кормилото: Н овият началник на АЕЦ „ Козлодуй ” умъртвил човек

Наследниците на Александър Николов и Наско Михайлов на управителните постове в АЕЦ „ Козлодуй ” са не по-малко ползи персонажи. Новият изпълнителен шеф на централата Георги Кирков заема поста, до момента в който против него върви дело, че през 2013 година, карайки пийнал, провокира злополука, при която умира човек.

На две инстанции Киров е приет за отговорен, само че поради необяснимо разтакаване изтича отминалостта и присъдата по този начин и не влиза в действие. Скандалното минало на Кирков дава съображение на ДАНС да му откаже достъп до секретна информация.

Това действително обезсмисля престоя му на поста, само че и до ден сегашен служебният кабинет не е намерил основателна причина да го смени. И Николов си началства против заплата от над 15 000 лв. и евентуално апетитни комисионни.

Андрей Красночаров, който наследява Александър Николов като зам.-шеф на АЕЦ „ Козлодуй ” също има забавно минало. Преди две години против него има вътрешна инспекция, която го уличава, че лобира публични поръчки да бъдат извоювани от компания на абсурден предприемач.

В резултат Красночаров е глобен и назначен на по-ниска служба. Явно за министрите на Румен Радев сходни безобразия са си изцяло в реда на нещата…
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР