Москва. Държавната дума на Русия в сряда на заседание единодушно

...
Москва. Държавната дума на Русия в сряда на заседание единодушно
Коментари Харесай

ТАСС: Държавната дума на Русия денонсира Договора за откритото небе

Москва. Държавната дума на Русия в сряда на съвещание единомислещо одобри законопроект, импортиран от съветския президент Владимир Путин за денонсиране на Договора за намерено небе (ДОН), предава ТАСС .

Както е посочено в обяснителните материали, повода за денонсирането на Дело за оперативно наблюдение е решението на Съединени американски щати да се отдръпна от този многостранен контракт, който дава право на участниците да летят над териториите на другия, с цел да следят военните действия.

Според текста на законопроекта, решението на Съединените щати от 22 ноември 2020 година за отдръпване от контракта „ под фиктивен претекст “ доста нарушава салдото на ползите на държавите-членки, реализиран при сключването му. По този метод „ бяха нанесени съществени вреди на спазването на контракта и неговото значение за създаване на доверие и бистрота и породи опасност за националната сигурност на Руската федерация “.

Както Леонид Слуцки, началник на комисията по интернационалните въпроси на Думата, означи по-рано в едно от известията си в YouTube, Съединените щати „ на процедура унищожиха системата, работеща съвсем три десетилетия “, обявявайки отдръпването си от контракта, обвинявайки Русия в нарушаването му. „ В резултат обстановката от края на предходната година наподобява по следния метод: на Русия е неразрешено да прави инспекционни полети над територията на Съединени американски щати, само че в това време теоретично никой не е тормозил Вашингтон да получи нужната информация за протичащото се на съветска територия посредством страни от НАТО, които остават страни по контракта “, изясни Слуцки, отбелязвайки, че Москва преди този момент е направила отстъпки за опазване на Дело за оперативно наблюдение.

Какво съставлява Договорът за намерено небе

Договорът за намерено небе дава на участниците правото да летят над териториите на другия, с цел да следят военни действия. За първи път концепцията за основаване на подобен механизъм е изразена от президента на Съединени американски щати Дуайт Айзенхауер на конференция на ръководителите на четири сили (СССР, Съединени американски щати, Англия, Франция) в Женева на 21 юли 1955 година През пролетта на 1989 година президентът на Съединени американски щати Джордж Буш предложи този план да се прегледа още веднъж.

След няколко кръга от договаряния договорът беше подписан през март 1992 година в Хелзинки от представители на 23 държави-членки на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Русия ратифицира Дело за оперативно наблюдение на 26 май 2001 година Документът регламентира провеждането на полети, съдържа условия към самолета и оборудването за наблюдаване, открива разпоредбите за обработка на събраната информация. Информацията отива в база данни, която е налична за всички участници.

Договорът дефинира на всеки участник избран брой квоти (включително дейни, когато дадена страна прави инспекционни полети над територията на друга страна, и пасивни, когато приема инспекции на други държави).

Участници в контракта са 33 страни.

Какви са претенциите на Съединени американски щати

От няколко години Съединени американски щати упрекват Русия, че е нарушила редица условия на документа, по-специално, че е забранила наблюдателни полети в десеткилометрова зона покрай границите на Абхазия и Южна Осетия и че е лимитирала дължината на полета до 500 км над Калининградска област.

Както по-рано съобщи Майк Помпео, който по това време беше държавен секретар на Съединени американски щати, през 2019 година Русия „ голословно отхвърли да организира взаимен американо-канадски полет за наблюдаване “ над зоната на „ огромни съветски военни учения “. Освен това той приписва на Русия потреблението на изображенията, получени според контракта, в полза на нападателната нова съветска теория за нанасяне на удари върху сериозна инфраструктура в Съединени американски щати и Европа с прецизни стандартни муниции.

На собствен ред Москва предяви искания към Вашингтон за усложняване на процедурата за утвърждение и ограничение на наблюдателните полети, по-специално над Алеутските и Хавайските острови.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР