Мориц Кремер - главен икономически съветник на консултантската компания в

...
Мориц Кремер - главен икономически съветник на консултантската компания в
Коментари Харесай

ЕЦБ да изпрати хеликоптерите

Мориц Кремер - основен стопански консултант на консултантската компания в региона на риска Acreditus, предлага на бъдещия ръководител на Европейската централна банка - Кристин Лагард, да изтегли хеликоптерите от хангарите и да ги зареди с повече пари, които да хвърлят на жителите на еврозоната. Основанието на Кремер е, че по-нататъшното намаляване на лихвите няма да подтиква вложенията, тъй като макар икономическото възобновяване и свръх великодушната парична политика от 2015-а, капиталовата интензивност в района като дял от Брутният вътрешен продукт на общността е под равнищата в исторически проект.

Позицията на Кремер се появява седмица преди формалното заседание на ЕЦБ на 12 септември, на което евентуално ще се вземе решение за ново намаляване на лихвите, а пазарните играчи се надяват да получат изясненост за по-нататъшни парични тласъци. Според консултанта главният резултат от тази политика ще е нов прогресивен подтик на пазарната оценка на активите с съпътстващия риск от раздуване на ценови балони.

Как би работила паричната скица на хеликоптера?

ЕЦБ би могла да поеме ангажимент да прави парични преводи до всеки жител на еврозоната с чекова сметка до момента в който годишната инфлация стигне 2 %. В случая може да се приложи пълзяща канара с месечно поправяне, която да тръгне от вноска в размер на 200 евро във всяка сметка, в случай че инфлацията е един или под един %. Тези заплащания да понижават с по 20 евро за всеки 10 базови пункта инфлационен растеж и да се занулят, когато инфлацията стане два %. Като се имат поради сегашните инфлационни прогнози на ЕЦБ от 1.4% през 2020-а, хеликоптерът би трябвало да хвърля приблизително по 120 евро на месец на сметка. Ако се екстраполира прогнозата, мечтаният ценови растеж ще се случи през 2023-а и тогава хеликоптерите ще бъдат върнати в хангарите.

Неправителственото решение и въвеждане на този метод, както и тясната му връзка с паричните цели ще парира причините, че става въпрос за парично финансиране на държавни разноски, което е неразрешено категорично от Член 123 от пакта на Европейския съюз.



Ако въздушните парични колета стартират през октомври 2019-а и приключат през декември 2022-а, всеки притежател на разплащателна сметка ще получи по 3300 евро. Сумата "не е за изхвърляне " като се има поради, че междинният годишен приход на домакинство от еврозоната е бил 18725 евро през 2017-а, а за едночленните фамилии - 13948 евро. Ако предположим, че в общността има 275 млн. възрастни с разплащателни сметки, общият разход по програмата ще е 908 милиарда евро или жестоко 8% от Брутният вътрешен продукт през 2018-а. Ако приемем още, че жителите похарчат единствено по една четвърт от "плячката ", междинният размер на годишното ползване ще се усили с 0.6% от Брутният вътрешен продукт - забележителен резултат върху търсенето и оттова - върху инфлацията. Парите от хеликоптерите ще насочат повече средства непосредствено към семействата с по-голяма възможност те да бъдат изхарчени, което ще подсигурява и по-силния им транспорт.

Разбира се, този метод е съпроводен и с опасности. Дори да успее да върне инфлацията на целевото равнище, капиталът на евросистемата ще пострада съществено. (Бел. ред. - Евросистемата се състои от ЕЦБ плюс националните централни банки на 19-е страни, които членуват в еврозоната). Неговият размер дружно с запасите е бил 107 милиарда евро в средата на 2019-а или 2% от активите й. Ако се одобри консервативният вид, че тази стойност ще остане непроменена до 2023-а, хеликоптерните интервенции ще редуцират съотношението на капитала към активите на евросистемата до минус 17% през 2023-а. Като се има поради обаче, че обратно на комерсиалните банки централните не би трябвало да държат личен капитал, множеството от тях имат напълно скромни количества. Капиталовите съотношения на Федералния запас и на "Бенк ъф Канада ", да вземем за пример, са близки до нула. А за централните банки на Израел и на Чили те са негативни. И в случай че хеликоптерните колета на ЕЦБ съумеят да върнат инфлацията на мечтаните равнища, негативната чиста стойност на банковия капитал няма да подкопае доверието в политиката на евросистемата.

Вертолетните средства са привлекателни и от политическа позиция. Те ще спрат да подтикват мързела на държавните управления на общността и отхвърли им да вършат промени, разчитайки само на ЕЦБ да намали кредитните им разноски. Освен това те ще надигнат и мощен срещуположен вятър против популистите, определящи европейския план като подпомагащ елитите за сметка на елементарния човек. И най-после, потреблението на хеликоптерните пари в Европа може да се окаже по-подходящ метод за доближаване със Съединени американски щати от настоящия. Просто тъй като президентът Доналд Тръмп няма да има коз да упреква управлението на ЕЦБ във валутни операции както в тази ситуация с по-нататъшните лихвени редукции и покупки на активи. Ще намалеят и рисковете от разрушителната и дефлационна трансантлантическа комерсиална война.

Накратко, избор на атрактивни варианти към този момент не е вероятен. И вертолетният паричен дъжд може да се окаже най-приемливия от неприемливите разновидности. Изобщо, по-добре би било да се опита нещо ново, в сравнение с да се продължава сегашната тактика, която се оказва все по-рискова и по-безплодна. И Кристин Лагард би могла да обмисли тази алтернатива, когато поеме кормилото на ЕЦБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР