След опита за пробив на солидното ниво на съпротива от

...
След опита за пробив на солидното ниво на съпротива от
Коментари Харесай

Валутите търсят източници на вдъхновение

След опита за пробив на солидното равнище на опозиция от 1.15 $ за едно евро в средата на предходната седмица, американската валута стартира да поевтинява. На 19 октомври тя стигна съвсем до дъното на последния си диапазон на търговия по отношение на главните си търговски съперници. 

Основните аргументи за обрата бяха оповестените при започване на седмицата слаби данни за фабричните поръчки в Съединени американски щати и упованията на пазарните играчи за по-бързо нормализиране на паричната политика в други страни по света. И се случи феноменът " купувай клюки, продавай обстоятелства ", поради регистрираното във валутните котировки желание на Федералния запас да стартира да редуцира програмата си за покупка на облигации и на агентски дълг още през ноември. За цялата работа способстваха и различията на щатските централни банкери за стартовата дата за прогресивен лихвен цикъл, която някои от тях виждат през идната година, а други - най-рано през 2023-та.   

Ден по-късно се разбра, че през септември интензивността в американския жилищен сектор ненадейно е намаляла. Новите градежи са били с 1.6% по-малко на годишна база, а разрешителните за ново строителство са паднали със 7.7%, достигайки най-ниския брой за последната година, поради острия дефицит на първични материали и служащи. Всичко това ускорява опасенията, че икономическият напредък се е забавил съществено през третото тримесечие. 

Доларовият показател, който регистрира пазарната оценка на щатския $ към шест съществени валутни противници, отслабна до 93.82 пункта. През последните три седмици показателят се движи сред 93.671 и достигнатата на 12 октомври върхова за тази година стойност от 95.563 точки.    

" Бенк ъф Инглънд " пое основната роля на валутната сцена.

Председателят на централната банка на Острова - Андрю Бейли, изпрати следващия сигнал за скорошно нарастване на лихвите на 17 октомври с изказването си, че институцията " ще би трябвало да работи ", с цел да парира инфлационния риск. В Нова Зеландия също се вършат интензивни залози за по-бърза нормализация на паричната политика откакто оповестените при започване на седмицата данни демонстрираха най-мощния за последните повече от 10 години растеж на потребителските цени. В резултат, Лондон и Уелингтън оглавиха растежа на доходността на краткосрочните държавни скъпи бумаги, които в Европа и в Австралия се покачиха повече в сравнение с в Съединени американски щати, натискайки надолу щатския $. 

По оценка на анализатори даже оповестените на 20 октомври данни за 3.1% годишно нарастване на английските потребителски цени през септември против августовския растеж от 3.2%, няма да откажат " Бенк ъф Инглънд " да качи лихвите. Това може да се случи на 4 ноември, когато е следващото публично заседание на банковия паричен комитет и в случай че стане факт, тя ще е първата в света огромна централна банка, стартирала прогресивен лихвен цикъл. 

Икономисти показват, че " Бенк ъф Инглънд " рискува да допусне неточност, в случай че увеличи лихвените проценти на Острова тъкмо в този миг, тъй като огромен дял от инфлационния напън в английското стопанство е световен и е отвън въздействието на английските банкери. 

Британският паунд се разменяше против 1.3780 щ. $ в следобедната европейска търговия на 20 октомври - над едномесечния си връх от 1.3773 $, регистриран в края на предходната седмица, само че под достигнатите ден по-рано 1.3810 $ - най-високата котировка от 17 септември насам. 

Стратези на австралийската банкова група " Уестпак " акцентират, че чувството че " краткотрайната " инфлация всъщност " ще е по-трайна от първичните прогнози ", е главният катализатор за протичащото се на пазарите. 

Според тях Съединени американски щати евентуално ще останат изолирани от спазмите на енергийния пазар, които " хвърлят сянка върху вероятностите за възобновяване в Европа и Китай ". И това ще продължи да работи в интерес на зелените пари, като поевтиняването на доларовия показател ще е лимитирано до 93.70 пункта. 

Валутни специалисти на " Ай Ен Джи " изясняват на клиентите си, че следеният спад на $ евентуално се дължи на композиция от фактори: закриване на дълги доларови позиции и " конюнктура на сдържан риск, в която отчетният интервал на великодушни приходи на щатските корпорации ще продължи да компенсира паниките от инфлация и стягане на паричната политика ".     

" На този стадий наподобява, че за $ липсва катализатор за поддържане на настоящата промяна и всяка поддръжка за него може би би трябвало да пристигна от охлаждането на следеното в последно време чувство за риск на пазарите ", показва " Ай Ен Джи ".  

Еврото одобри умерено новината за предварителната оставка на ръководителя на Бундесбанк и член на управителния съвет на ЕЦБ - Йенс Вайдман - неотклонен критик на свръхщедрата й парична политика. Единната европейска валута даже нарастна леко до 1.1646 щ. $ след регистрираните преди известието 1.1629 $.  

Според някои отзиви отдръпването на Вайдман " по персонални аргументи " ще тласне дебата в ЕЦБ в по-лежерна парична посока, само че не чак толкоз последна, тъй като той не е единствения ястреб в банковия управителен съвет.   

Председателят на Австрийската централна банка Роберт Холцман пък е уверен, че ЕЦБ ще реализира целевите 2% годишна инфлация в средносрочен проект, макар следените в последно време обилни ценови скокове. 

Директорът за Европа в МВФ - Алфред Крамер, не чака инфлационна серпантина в Европа. Той разяснява на 20 октомври, че " високата инфлация, която се следи в този миг, в действителност е провокирана от растежа на цените на силата " и " ще отслабне през 2022-ра ".

Главният стопански консултант на " Алианц " и шеф на колежа " Куийнс " в Кеймбридж - Мохамед Ел Ериан, предизвести вложителите да се приготвят за интензивни пазарни съмнения, в случай че Федералният запас стартира да изтегля противопандемичните парични ограничения за подкрепяне на стопанската система на страната. 

" Ако съм вложител, ще осъзная, че се движа на върха на вълната от голяма ликвидност с помощта на щатската централна банка, само че ще помня, че тези талази в избран миг се разрушават, по тази причина ще съм извънредно деликатен ", споделя Ел-Ериан. Неговото мнение е, че увеличената инфлация и сривовете в продоволствените вериги единствено отчасти произтичат от краткотрайни аргументи. И прогнозата му е за " най-малко още една година на висока и упорита инфлация ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР