Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл полага усилия да потуши

...
Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл полага усилия да потуши
Коментари Харесай

Скандалът за търговските навици на ФЕД засегна и висшия мениджмънт

Шефът на Федералния запас Джеръм Пауъл поставя старания да потуши публичното неодобрение против комерсиалните покупко-продажби на висшестоящи чиновници като разгласи през седмицата поредност от нови рестрикции на вложенията им. 

Приетите правила не разрешават на членовете на паричния комитет и на висшия управнически личен състав на щатската централна банка да купуват акции на самостоятелни компании, да влагат пари във фирмени облигации, както и в други пазарни артикули, в това число финансови производни или вложения, включващи обезпечени от държавното управление скъпи бумаги. 

Широколентовите вложения, примерно във взаимни фондове, остават позволени, само че те би трябвало да се държат най-малко една година. В допълнение, всяка покупка или продажба би трябвало да бъде утвърдена авансово и огласена обществено в границите на 30 дни. Търговските покупко-продажби са неразрешени също в интервали на нараснал пазарен стрес.  

В публично изказване Паул уточни, че новите правила, които се отнасят за управническите екипи на централата и на районните клонове на Федералния запас, целят да предпазят институцията от всяка поява на спор на ползи. 

Въпреки нарасналата интензивност, анализаторите на американската централна банка показват, че недоволството към този момент е стигнало и до най-висшите ръководители, в това число и до финансовите интервенции на самия Пауъл. И, което е по-лошо, това се случва тъкмо когато президентът Джо Байдън би трябвало да уточни идващия ръководител на Федералния запас.

Когато, при започване на септември, избухна абсурдът, той бе ориентиран против едри самостоятелни търговски покупко-продажби на шефовете на клоновете на централната банка на Бостън - Ерик Розенгрен, и на Далас - Робърт Каплан. Каплан е купувал и продавал акции на стойност над един милион $ през 2020-а във всяка от съвсем две дузини компании, сред които " Амазон ", " Крафт Хайнц " и " Делта еърлайнс ". Розенгрен пък е търгувал с скъпи бумаги, свързани с недвижими парцели. Транзакциите са осъществени тъкмо когато Федералният запас наля трилиони долари във финансовите пазари. 

И двамата банкери опазиха комерсиалните си покупко-продажби като отговарящи на съществуващите етични правила, само че все пак подадоха оставки - Розенгрен по здравословни аргументи, а Каплан - тъй като приема, че транзакциите може да се възприемат като несъвместими с политиката на институцията. 

През последните седмици обаче абсурдът стана още по-разрушителен когато засегна по-директно и членове на борда на Федералния запас.

Първо се разбра, че заместник-председателят на банката Ричърд Кларида, е трансферирал през февруари 2020-а 5 млн. щ. $ от облигационен фонд във фонд, инвестиращ в акции. Говорител на щатската централна банка съобщи, че това е била  " авансово планувана интервенция по пребалансиране ", утвърдена от етичните служби на държавното управление. 

През седмицата пък новинарски уебсайт заяви, че финансовите заявления на Пауъл демонстрират, че шефът на Федералния запас е изтеглил сред един и пет милиона $ от индексния фонд на " Вангард " през октомври 2020-а. Банков представител прецизира, че продажбата, която е била утвърдена от етичните държавни служби, е била предопределена за покриване на фамилни разноски. 

Белият дом унерява, че президентът Байдън има доверие в Пауъл, чийто четиригодишен мандат изтича при започване на февруари. Все отново обаче Байдън занапред ще мисли дали да номинира за втори четиригодишен интервал настоящия началник на Федералния запас - алтернатива, която се усложнява от комерсиалния скандал. 

Анализатори означават, че е налице заплаха от " възможен вакуум в ръководството на централната банка ", в случай че администрацията на президента не вземе бързо решение както за ориста на Пауъл, по този начин и за другите вакантни длъжности на върха.

Рандал Куорълс, чийто мандат като заместител ръководител за надзора, виновен за банковото контролиране, изтича през този месец и никой не е посочен за негов правоприемник. Същевременно, Федералният запас се приготвя да стартира да редуцира количествата активи, които купува, в изискванията на висок инфлационен напън. През 2022-а пък централните банкери ще дискутират по кое време и по какъв начин да стартират да качват лихвените проценти. 

Обявените промени на етичните правила биха могли да удовлетворят някои членове на Конгреса от Демократическата партия, че Федералният запас и Пауъл одобряват нещата задоволително съществено, с цел да възстановят доверието в институцията. Предприетите стъпки са сериозна смяна на обичайния метод на централната банка към комерсиалната активност на високопоставените чиновници, които получават доста по-ниско заплащане в сравнение с биха взели в частния бранш. И в замяна получават право да ръководят интензивно портфейлите си до момента в който персоналните им ползи не стартират да въздействат непосредствено върху политиката и те не получават преимущество от информацията, която им гарантира заеманите позиции. 

Критиците на централната банка, които се пробват да притиснат Байдън да размени Пауъл, пък не считат за задоволителни направените нормативни промени, което значи, че облаците над главата на шефа на Федералния запас не са се раздрали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР