Легитимно ли е институционализираното беззаконие? В Абсурдистан това е въпросът

...
Легитимно ли е институционализираното беззаконие? В Абсурдистан това е въпросът
Коментари Харесай

Законът - врата в полето на пътния бранш

Легитимно ли е институционализираното безвластие? В Абсурдистан това е въпросът към митингите на пътния отрасъл, нарочил районния министър Виолета Комитова за душманка на бранша. Може да бъде казано и другояче - в случай че за милиони няма закони, за милиардите законът е врата в полето. На която виси единствено сигнален надпис за неналичието на амнистия за кокошката. 

Комитова може и да е чудак, само че даже 1/10 от изказванията й да са правилни, пътищарите на ГЕРБ - во главе с повелителя на джипката - трябваше от дълго време да търкат наровете. За тази цел е нужна обаче една институция, наречена прокуратура, която е най-хубава в друго - да удря поръчково и да губи знакови каузи. За които различен да заплаща сметката, тъй като се е объркала. 

Почти всички пътни поправки, в това число градежа на нови пътни прави, минавали под прикритие - като неосновни и настоящи поправки.

На пръв взор данъкоплатецът несъмнено би трябвало да ръкопляска, тъй като заплаща за кърпеж, а му вършат автомагистрала. Да, но не, тъй като заплаща за отново за автомагистрала, правена с прегазване на багерите през закона - без одобрен план, без разрешение за градеж, без Акт 16 за въвеждане в употреба, без дължимата  гаранционна поддръжка.

Тоест - срещу всички строителни разпореждания, за които може да се сетите. Така изтичали милиард и половина годишно за артикул с никакво качество. Отделно бюджетът на АПИ бил изтръскан до грош със стартирани обекти за нови милиарди, парите за които били към този момент заприходени от пътния отрасъл без да ги има в държавния бюджет.  

Как да се оправи обезпечената от ГЕРБ неразбория ли? Ами с багерите и камионите на жълтите павета, несъмнено. Кой от протестиращите да се сети да търси първо сметка на предходните, дето даваха  ангро - без публични поръчки, и на пътните шефове, които взимаха предплатено на пакост.  " Га яли и пили - пели, га парите свършили - ревали ". Какво пък толкоз - щом едни управници са крали и газили закона, за какво идващите да не влязат в същия идеално утъпкан коловоз? Нали въпреки всичко нещо се прави или е по-добре без нищо да останем?

И да, свършената работа би трябвало да бъде платена. Нивата си желае орачи и копачи, магистралата - багеристи и булдозеристи. Но до момента в който офисно-ведомствените чантаджии мислят преди всичко по какъв начин да крадат, а прокуратурата спи, министерството на Комитова търси къде ли не законово съображение да заплати противозаконната активност. После да се стяга за заплащания по поправки на безгаранционните пътища, като в това време умува под напора на опозицията кое е за предпочитане политически - трасетата на автомагистралите да следват линията на закона или да го секат по средата.

А в очакване по модела " Борисов " следващата година хората да си пият кафето в Търново, а следобяд да се изкъпят във Варна, както стана с маршрута Пловдив - Бургас, всеки да излиза от джобовете, тъй като пари няма. И да се замисли дали с горното прегазване на строителните правила биха му разрешили да си вдигне в личния двор и за своя сметка най-малко една лятна кухня. Без одобрен план, без разрешение за градеж, без Акт 16 и с поддръжка от едната заплата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР