Мнозинството от депутатите в черногорския парламент - 41, подписаха предложение

...
Мнозинството от депутатите в черногорския парламент - 41, подписаха предложение
Коментари Харесай

Черногорски депутати отвориха процедура за импийчмънт на президента

Мнозинството от депутатите в черногорския парламент - 41, подписаха предложение за започване на процедура за определяне дали президентът на Черна гора Мило Джуканович е нарушил Конституцията и го внесоха в Народното събрание, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира МИА.

Предложението бе подписано от депутатите от Демократичeн фронт, Демократична Черна гора, Обединена Черна гора, Истинска Черна гора, Гражданското придвижване URA, Социалистическата национална партия (SNP), Движението за промени и гражданския съюз CIVIS. Те имат 41 от общо 81 депутати в черногорския парламент.

Инициативата за освобождение на президента пристигна, откакто Джуканович отхвърли да одобри предлагането Миодраг Лекич да бъде мандатоносител за сформиране на новото държавно управление и откакто той внесе предложение за преустановяване на мандата на Народното събрание. В обяснението си Джуканович съобщи, че не е получил всички подписи от депутатите, тъй като те не са идвали при него за съвещания и че " не е останал с усещането, че има ясно болшинство, способно да образува държавно управление, което би предложило решения на доста сложни проблеми от финансов, стопански, юридически, институционален и политически темперамент “.

В предлагането за освобождение депутатите посочват, че Джуканович е нарушил конституцията, тъй като не е поканил всички представители на политическите партии на консултации за сформиране на държавното управление, нито Миодраг Лекич, който съгласно единодушието на парламентарното болшинство получи поддръжката на 41 народни представители за мандатоносител за сформиране на новото държавно управление.

Съгласно Конституцията на Черна гора процедура за определяне дали президентът на Черна гора е нарушил конституцията може да бъде инициирана от Народното събрание по предложение на най-малкото 25 депутати. Решението дали има нарушаване се взема от Конституционния съд. КС на Черна гора обаче няма кворум и месеци наред не съумява да се комплектова, защото претендентите не получават нужния брой гласове от депутатите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР