Много ум, не е на добре. Вероятно, сте я чували

...
Много ум, не е на добре. Вероятно, сте я чували
Коментари Харесай

Да си умен е вредно за здравето?!


Много разум, не е на добре. Вероятно, сте я чували тази българска сентенция, неизвестно на каква база появила се.

Оказва се, че националната мъдрост не е за подценяване, тъй като учени от Университета на Сиатъл, Вашингтон, Съединени американски щати, неотдавна откри, че хората с високо равнище на интелекта са доста по-склонни да развият психологични и психосоматични болести. За задачата екипът е измерил IQ-то на 3715 души от Mensa. Членовете на тази организация се отличават с високо равнище на интелекта, IQ над 130.

За междинен индикатор се считат стойностите на IQ-то сред 85 и 115. Приема се, че IQ над 120 е доста над междинното. Смята се, че единствено 2% от популацията на земята има висок разсъдък, над IQ 130.

При изследването екипът наблюдава данните на доброволците за недоволства отстрана на душeвността, съществуване на диагнози за психологични болести, включително разстройства от аутистичния набор и синдром на хиперактивност и недостиг на вниманието. Не са подминати и положения като неустойчивост на настроенията и тревога. Допълнително, под внимание са взети алергични болести и астма.

При разбора на събраните данни изследователският екип регистрира относително по-висока заболеваемост при тези хора, в съпоставяне със междинното число

на заболеваемостта при

популацията.

Например от обезпокоително разстройство страда 10% от популацията, до момента в който при представителите на Mensa цифрата е 20%. Много по-често хората с висок разсъдък страдат от меланхолия, биполярно разстройство, тревога, както и астма, алергия и автоимунни болести.

Свързани публикации.. Хронична болежка и меланхолия – циничен кръг, от който има излизане 0 Параноидна персона – изходът е самоанализ и път към другите без боязън 1 Психични болести – типове и гранични положения 4

Как се изяснява този факт? Хората с висок разсъдък са доста по-информирани от останалите, те имат интензивни аналитични качества и, за положително или неприятно, са по-силно реактивни по отношение на околната среда и измененията. Тази реактивност и подготвя към психологични разстройства и физиологични промени в организма, които довеждат до сетивна сензитивност, нарушавания в имунния отговор и възпалителни процеси.

Естествено, че високият разсъдък не е причина за психологични разстройства, само че той е самобитен фактор за риск от такива, прецизират учените.

При тези хора странният звук или яркият детайл в облеклото могат да се окажат прекомерно мощни тласъци и могат да провокират някаква стресова реакция, която на собствен ред да задейства хипер чувствителността им. Когато симпатиковата нервна система се задейства непрекъснато, де факто излиза, че организмът е в положение на непрекъсната битка. Това естествено води до промени в имунитета, настроението, работата на основния мозък и държанието на индивида, изяснява доктор Никол Тетро.

Като четете този текст Вие бихте ли се определили като сапиосексуален/а ? Девет от 10 души на тази планета се захласват по обиколката на гърдите и ханша при избора на полов сътрудник. За един от тях прелъстителен се оказва мозъкът на другия човек и неговото високо IQ.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР