Физическата активност е тясно свързана с намаляването на риска от

...
Физическата активност е тясно свързана с намаляването на риска от
Коментари Харесай

Упражнения, подобряващи психичното здраве


Физическата интензивност е тясно обвързвана с намаляването на риска от сърдечно-съдови болести, инсулт и диабет, само че връзката ѝ

с психологичното здраве остава неразбираема.

В проучване, оповестено по-рано този месец в Lancet Psychiatry, група от учени изследват резултатите от разнообразни видове извършения , тяхната дълготрайност, периодичност и интезитет върху качеството на живот на хора, оплакващи се от стрес, меланхолия и прочувствени проблеми.

Разглеждайки 1 237 194 случаи, данните за които са извлечени от Центровете за надзор на болесттите и предварителна защита на поведенческите рискови фактори, обявата се явява един от най-обширните и детайлни разбори на съответната тематика.

Понеже не става въпрос за рандомизирано следено изследване,

доктор Адам Чероуд и неговите сътрудници не могат да открият причинно-следствена връзка сред физическата интензивност и психологичното здраве, само че с помощта на употребяваните регресивни статистически способи, могат да се виждат някои забавни трендове .

Такава наклонност да вземем за пример е мощната функционална взаимозависимост сред отборните спортове и повишението на качеството на живот на хора, страдащи от една или друга форма на нравствен дискомфорт. По-конкретно, хора, които са играли футбол и баскетбол, се отличават с 22% по-добри дни от към качество на вътрешните им положения, спрямо тези, които не спортуват.

Свързани публикации.. Депресия: Нека приказваме за казуса 0 Самотните татковци всеобщо са с влошено психологично здраве 0 Физическите извършения защищават от възпаления 0

Социалният фактор , който участва също по този начин и при интензивности като карането на колело (21,6%), аеробиката и фитнеса (20,1%), играе основна роля за позитивните настройки на спортуващите. Процентите понижават, когато става въпрос за по-индивидуални действия. Например, хората, които се оправят с проблемите си, ангажирайки се постоянно с домакинска работа, водят живот с 11% по-малко дни, натоварени от някакъв прочувствен проблем.

Нужно е обаче да се спомене, че по-дългите и интензивни извършения не водят наложително до по-добри ментални резултати. Позитивна връзка е засечена при извършения, които траят сред 30 и 60 минути, до момента в който при тези с дълготрайност 90 минути не е регистрирана такава изгода.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР