Лаймската болест е бактериална инфекция, причинена от Borrelia burgdorferi, която

...
Лаймската болест е бактериална инфекция, причинена от Borrelia burgdorferi, която
Коментари Харесай

Връзката между лаймската болест и психичното здраве


Лаймската болест е бактериална зараза, породена от Borrelia burgdorferi, която се предава на хората посредством захапване от инфектиран кърлеж най-често. Типичните признаци включват зачервяване в региона на ухапването, а и след това тресчица, главоболие, отмалялост, болки в мускулите и ставите, отичане на лимфните връзки, проблеми с концентрацията и намалена краткосрочна памет.

Докато публичното опазване на здравето е съвсем непроменяемо фокусирано върху медицинските фактори, съпътстващи лаймската болест, относително по-малко внимание се отделя на следствията за психологичното здраве . Въпреки това съществуват редица значими когнитивни и психически проблеми, които биват признавани като част симптоматичния модел, обвързван с нелекуваните етапи на инфекцията. С протичането на възпалителните процеси, признаците й освен имитират положения като депресията, само че и усилят тежестта на към този момент налични невропсихиатрични разстройства.

И макар че са нужни по-добри статистически данни, видяно е, че подлата болест може да е толкоз изтощаваща за своя притежател, че да подтиква мисли за самоубийство . Докато множеството медицински положения засягат основно единствено една част от тялото (или единствено една органна система), инфекцията в тази ситуация е толкоз многофакторна, че няма по какъв начин да не засегне разнообразни аспекти от живота на болния. Това неименуемо поражда циничен кръг на отчаяние, скръб; продължителен стрес и безнравственост.

Свързани публикации.. Депресията при младежите визира и родителите им 0 Кърлежов енцефалит - клинични прояви 0 Кърлеж! Какво да вършим? (І част) 2

Причините обаче надалеч не са само „ житейски “. Стимулираните от лаймската болест автоимунни реакции водят до понижаване на невротрансмитери като серотонина, чиято функционалност е да защищава нервните кафези, и до увеличение на невротоксините , допринасящи за неврологичните и когнитивните дефицити (например, посредством увреждане на хипокампа), следени при пациентите.

Като резултат, последствията за психологичното здраве на болния могат да надскочат доста депресията и суицидните трендове. Изследвания в тази област демонстрират, че заболяването се свързва със признаци, които кардинално намираме за присъщи при шизофрениците и страдащите от биполярно разстройство , в това число параноя, кататония, маниакално държание и слухови и зрителни халюцинации.

Източник:

Manhattan Times News
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР