Огледалните неврони са специфичен клас от нервни клетки, които се

...
Огледалните неврони са специфичен клас от нервни клетки, които се
Коментари Харесай

Огледала в мозъка: как мозъкът ни разбира чуждите действия?


Огледалните неврони са характерен клас от нервни кафези, които се намират в две положения на активация: както при осъществяването на целеустремено придвижване (например

пресягане към храна), по този начин и при наблюдаване на същата интервенция, само че изпълнена от различен. Тяхното изобретение изискуем на проф. Рицолати и на неговия екип от невроучени, които в края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век изследват премоторните области на мозъчната кора на Свинеопашатия макак.

Първоначалната цел на учените е да опишат неврофизиологичната интензивност на зона, позната като F5, която по това време се позволява, че играе основна роля за хватателното държание на маймуните. Това, което се оказва изненадващо за екипа от Парма, е, че една област, кардинално ангажирана с моторни актове, демонстрира и образни свойства.

Имайки поради еволюционната връзка сред макаките и хората, учените незабавно позволяват съществуването на аналогична област и в човешкия мозък . Първите по-систематични данни стават вероятни с помощта на проучвания, извършени с функционален магнитен резонанс, отчитащ „ огледална “ интензивност в моторни корови области като долния теменен дял и долната предна дипла, а и след това – лимбичната система, която дава отговор за прочувствените реакции на индивида.

Откритието на проф. Рицолати бива посрещнато с голям възторг от страна на научната общественост. Учените считат, че, изолирайки огледалните зони, те изолират и субстрата на редица значими за обществените взаимоотношения качества, в това число разбирането на дейности и език, приписването на планове и прочувствени положения, даже расовите идентификации. В медицински проект, нарушената функционалност на огледалните неврони се третира като причина за появяването на аутизъм при някои хора.

Свързани публикации.. Депресията при младежите визира и родителите им 0 Защо дамите страдат по-често от мигрена? 0

Според една от по-популярните теории за възникването на огледалната невронна система и надлежно на нейните визиомоторни свойства, появяването й се дължи на развой, прочут като Хебианско учене . Хебианското

учене съставлява метаболическо изменение в две или повече нервни кафези, по време на което синаптичната връзка сред тях се заздравява, тъй че при увеличение на интензивността на единия неврон се усилва интензивността и на другия.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР