Много ме притеснява това, че възрастните хора с хронични заболявания

...
Много ме притеснява това, че възрастните хора с хронични заболявания
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Специалистите не бяха в центъра на системата дълго време през пандемията

" Много ме тормози това, че възрастните хора с хронични болести споделят: " Аз имам високо кръвно, аз имам сърдечно заболяване и по тази причина не мога да се имунизирам... Точно за тези хора с хронични болести са предопределени най-много имунизациите. Ако ние имахме едно положително имунизационно покритие, което е доста едва за момента, нямаше да имаме и толкоз доста и разнородни случаи на постиковид феномени ", сподели за БНР проф. Радка Аргирова след полемика и образование на тематика - „ Коронавирус 19 – предизвикването остава “.
Проф. Аригорова е член на Националния експертен ръб по вирусология към Българския лекарски съюз, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология, консултант на българския министър председател за ограниченията за ковид в страната.

 Проф. Радка Аргирова

" Сега е един доста добър интервал, в който вирусът не циркулира и хората, и в случай че хората са към този момент уверени, могат умерено да се възползват от опцията да се имунизират .  Вече имаме и настоящ, имаме настояща, имам с цялата информация, която вълнува хората, има към този момент и Справочник на БЛС с опция за теб.

Справочникът е формиран от екип от лекари по персоналното гледище на министър - ръководителят Кирил Петков. В него са взети поради всевъзможен тип болести и недоволства на пациентите , подават се също и данни като възраст и тегло на индивида, приемственост, болести. Калкулатор пресмята може или не може лицето да бъде имунизирано и с коя от четирите позволени досега в Европейски Съюз ваксини.

Справочникът е сега целесъобразен от Министерство на здравеопазването, само че се надяваме в скоро време да стане и наложителен за прилагане ", разясни още за БНР проф. Аргирова. Тя съобщи още:

" Личните лекари би трябвало посъветват и възрастните си пациенти, неимунизирани, които в този момент изкраха тежък Омикрон, да изчакат три месеца и те също да се имунизират.

 Снимката е илюстративна Снимка:ВМА

В момента обикаляме страната, с цел да срещаме персоналните лекари през Стратегията за връзка на риска, която също е подготвена и която също работи. Тя не беше призната на Министерски съвет, само че пък беше утвърдена на равнище Министерство на здравеопазването. Тя беше направена благодарение на СЗО - България, сътрудници от Англия, с редица неправителствени организации. Така с помоща на психолози и психиатри към този момент бяхме в София област и в Северозападна България , с цел да обучим джипитата по какъв начин да подхождат към пациентите по отношение на имунизационния развой.

" Ключовото е по какъв начин да контактуваме с пациентите, които не имат вяра . Искаме да убедим не антиваксърите, а колебаещите се ", изясни проф. Аргирова.

Следващите срещи след няколко дни са в Североизточна България. Защото най-големият позор при нас е какъв брой е висока смъртността от Covid- 19.

Проф. Аргирова уточни, че въпреки към този момент да няма опция общопрактикуващите лекари да издават направление за PCR - тест, няма заплаха да бъдат пропуснати заболели пациенти с ковид.

" Те би трябвало да си създадат бърз антигенен тест и да се откри дали за инфектирани, тъй като другояче рискуваме да бъдат инфектирани и други хора. Освен това и след подписването на Анекса към НРД всички клинични пътеки са увеличени с към 25 на 100 и болните с постоковид признаци ще бъдат лекувани по съоветните КП .

през пандемията. Но експертите не бяха - т.е. - дълго време взеха превес хора, които не са експерти. И това е доста неприятно, въпреки да не беше единствено у нас.

" Защото когато питаш експертите, може да ти се наложи да вземеш и решения, които като политик да са в твой ущърб, само че пък да са в интерес на пациентите . Това у нас беше подценено, мога да бъда безапелационна в това отношение. Сега посоката е надалеч по-добре заложена ", добави проф. Радка Аргирова.



" Очакваме до края на тази година в аптечната мрежа у нас също да има от най-новите лекарства против Covid - 19 , които ги има в прилежащите страни и които са ефикасни и за новите разновидности. Това ще са лекарства за домашно перорално лекуване на Covid.

Забавянето е поради това, че има предшестващи държавни управления и контракти, които би трябвало да се спазят. Но нещата в този момент са много по- ясни, координирани и доста по-предвидими ", заключи проф. Аргирова.

" При една нова вълна, която сигурно ще пристигна, въпреки и не толкоз голряма, системата към този момент знае какво я чака и знае по какъв начин да постъпи, има и опита и знанието. Медиците направиха героизъм до момента, не знам дали хората го схванаха или не...

Проф. Аригорова описа и за дългият Коронавирус с неговите разнородни клинични прояви, които се появяват седмици след излекуването. Това са проблеми на сърдечно -съдовата и дихателната система . Най-новите обаче са проблеми със зрението след прекарана зараза, също и паметови и когнитивни нарушавания, само че и , което е плашещо, посочи проф. Радка Аргирова.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР