Мистично заклинание, календар, геометрична задача или просто измама? Текстът върху

...
Мистично заклинание, календар, геометрична задача или просто измама? Текстът върху
Коментари Харесай

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Мистично проклинание, календар, геометрична задача или просто машинация? Текстът върху открития при започване на ХХ век Фестоски диск и до през днешния ден не е разшифрован. Той продължава да озадачава всички със своята книжовност и предопределение.

През 1908 година италианска археологическа експедиция отпред с Луиджи Перние открива мистериозна глинена плочка при разкопаването на минойски замък във Фестос на остров Крит. Заедно с диска откриват и табличка РН1, която е написана на линейно писмо А – не напълно разшифрована книжовност, употребена от минойската цивилизация, която е населявала о-в Крит сред 2600 и 1100 година прочие Хр.
Плочката е направена от печена глина и има надписи от двете страни. Състои се от 241 знака, основани от 45 неповторими признака. Те са щамповани, а не издълбани. Перние датира диска до 1850 – 1600 година прочие Хр., само че по-късно други учени дефинират, че е след 1400 година прочие Хр. И до през днешния ден съществуват разногласия за неговата възраст. ◄►
Мистерия е и дали текстът е написан от горе надолу, от ляво надясно или противоположното. Тъй като знаците в центъра са леко компресирани, най-вероятният отговор е, че са щамповани извън и спираловидно във вътрешността.
Интересно е да се означи, че спираловидният модел не е уникален. Открит е при други находки от Крит и островите на Егейско море. Такъв е златният пръстен на Мавро Спелио, открит наоколо до Кносос. Археолозите виждат, че са изобразени и познати минойски знаци, измежду които минзухари, лилии, бикове и делфини.
За да декодират диска, учените употребяват фонетичните стойности от Линеарното писмо Б (считано за предходник на старогръцкия език), само че досега без триумф. Сред догатките за предназначението на написаното са мистично проклинание, календар, детска ария, настолна игра, решение на геометрична задача и даже най-старият образец за пунктуация в света.
Грузинският математик Гиа Квашилава счита, че текстът е написан на античния грузински език – протоквартвелски, и е религиозно песнопение в чест на колхидската богиня на плодородието Нана. Неговата догадка е, че преди 4000 години грузинците са живели в региона на Средиземноморието, преди да бъдат изместени от индоевропейските нации.


Лингвистът Гарет Оуенс и професорът по филология Джон Колман също свързват предназначението на диска с богиня. В своя лекция през 2019 година те настояват, че са разгадали 99% от него и че текстът съставлява поетичен химн в нейна чест. „ Химнът е като Библията за християните “, споделя Гарет Оуенс. Според техните критици проучванията им са неубедителни и с неправилна методология.


Разбира се, съществуват и догатки, че дискът е подправен. Американският специалист и търговец на антично изкуство Джеръм Айзенбърг афишира в своето списание през 2008 година, че дискът е плод на машинация от страна на Луиджи Перние. Едно от нещата, които той акцентира, е, че на никое място другаде по света не е открита такава книжовност. Освен това твърди, че плочката е прекомерно добре направена, с цел да бъде датирана няколко хиляди години прочие Хр.
Според него италианският археолог е желал да впечатли своите сътрудници и е търсил в допълнение финансиране. В устрема си да надмине имена като фамозния археолог сър Артър Еванс, той основава Фестоския диск. Айзенбърг упорства за термолуминесцентен тест, само че Археологическият музей в Ираклион, където през днешния ден се съхранява артефактът, отхвърля да направи проучвания на датировката под предтекст, че ще го повреди.
Днес, повече от десетилетие след публикацията на Айзенбърг, доста малко хора имат вяра, че дискът е машинация, само че истината е, че може би в никакъв случай няма да научим какво тъкмо е неговото значение. Надеждите на учените са, че ще бъдат открити други обекти, които могат да бъдат свързани с артефакта, или даже нов Розетски камък. Ако това не се случи, Фестоският диск евентуално ще остане мистерия.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР