Мистична и тайнствена - Дяволското гърло е позната като най-страховитата

...
Мистична и тайнствена - Дяволското гърло е позната като най-страховитата
Коментари Харесай

Мистериозна и призрачна: Най-страховитата пещера в България крие неподозирани и смъртоносни тайни!

Мистична и тайнствена - Дяволското гърло е позната като най-страховитата пещера в България. Славата ѝ се носи не просто поради демоничното име, само че и заради куп митове и загадки, които се пазят надълбоко в сърцето на подземното царство. Една от най-озадачаващите секрети на пещерата е, че всичко, което влезе във водите, не се появява на изхода ѝ. В опит да разгадаят мистерията двама водолази изгубват живота си.

През 1970 година 21-годишната Сияна и 29-годишният ѝ сътрудник Евстати вземат решение да се гмурнат през сифона на пещерата, което обаче приключва трагично. Днес за подвига им свидетелства паметна плоча. А някои секрети на пещерата остават неразгадани и до през днешния ден, с цел да разсънват любознанието на вперените в стремежа си да се изкачат още веднъж на повърхността.

Сгушена в прегръдката на Родопите покрай село Триград, пещерата е обградена от живописни картини, които единствено природата може да нарисува. Дяволското гърло е мястото, където съгласно легендата тракийският артист Орфей идва, с цел да върне към света на живите своята обичана Евридика. Това е феномен, в който водата гълтам безусловно всичко.

Трагична е славата ѝ и поради гибелта на двама водолази, пробвали да разгадаят тайните на пещерата. За забележителността екскурзоводите описват, че е пропастна пещера. Входът ѝ прилича дяволска глава, в чието гърло любопитните гости се спускат. След дългия тунел при началото на пещерата се открива Бучащата зала. Образът на дяволска глава, издялкан в камъка, изпъква отсреща. А от дясно върху скалите е изобразена и фигурата на Орфей в цялостен растеж.

Залата е наречена по този начин поради грохота, който ревящата вода издава. Всъщност там се намира най-високият под земята водопад на Балканите с пад на водата от 42 метра. Според изчисленията в голямото пространство на залата може да се побере храм „ Св. Александър Невски “. Пещерата не се слави със сталактити и сталактони поради релативно младата ѝ възраст.

Приключението обаче се крие в 301 стъпала, които водят към „ горната земя “. По пътя към изхода на нагоре около виещите се стъпала се намира малко изворче с издълбан олтар на Богородица. Тук посетителите стопират, с цел да хвърлят монета и да си пожелаят нещо.

Легедната гласи, че откакто Орфей се отправил към царството на мъртвите, с цел да си върне своята обичана, той бил заставен да върви пред нея по пътя към земния свят, без да се обръща.

В омайност си обаче гласовитият музикант нарушава обещанието, с цел да зърне своята брачна половинка. В този момент Евридика потънала в мрака, а към лъча светлина Орфей бил заставен на продължи самичък. Заради загубата даровитият тракиец избухва в сълзи, а от тях бликнал изворът, който през днешния ден може да бъде забелязан в Дяволското гърло.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР