Мистерията кемтрейлс отново избухна в социалните мрежи, където се появиха

...
Мистерията кемтрейлс отново избухна в социалните мрежи, където се появиха
Коментари Харесай

ПРЪСКАТ ЛИ? Мистерията кемтрейлс

Мистерията кемтрейлс още веднъж избухна в обществените мрежи, където се появиха стотици фотоси на бели следи в небето. Те вълнуват прекалено много хора.

Не са малко тези, които имат вяра в конспирациите – по какъв начин следите, оставяни от самолетите, са демоничен скрит план, с цел да ни ръсят с токсини и постепенно и трудно да унищожат и българската нация, напомня „ Уикенд “.

Разбира се, в това няма нищо правилно. Терминът „ кемтрейл “ (на британски: chemtrail) идва от „ кемикъл трейл “ – „ химически линии “.

Най-близо до тях е българинът Марио Бакалов – единственият български водач в немската самолетна компания „ Луфтханза ”, който приземи мегасамолета „ Ербъс А380 ” при първото му кацане у нас.

Той разрушава на пух и прахуляк тайната доктрина във видео в Ютюб, което си заслужава да се изгледа. Обяснява, че кемтрейлсите не са резултат на таен скрит план за напръскване на популацията, обгазяване и даже заразяване с ковид, а напълно естествен резултат от физически процеси.

Кемтрейлс са изкуствени, продълговати и продължителни облаци, които се състоят от кондензирана и по-късно замръзнала водна пара и остатъците от изгорен керосин. Един от най-важните фактори за образуването на тези следи е температурата на въздуха и влажността му, споделя Бакалов.

И разяснява, че тя би трябвало да е под минус 40 градуса. Такива условия има над 8 км, където нормално летят пътническите самолети.

Механизмът на кемтрейлс е следният – когато горещите газови изпарения при полет изоставен турбината на мотора и се охладят внезапно от студения въздух, те сменят агрегатното си положение от газообразно в течно.

Образуват втечнени пари, т.е. дребни капчици, наречени кондензат. За образуването му оказват помощ и така наречен кондензационни ядра. Те са под формата на изгорели частици керосин от мотора – сажди, за които се прихващат капките.

Този кондензат се вижда благодарение на слънчевите лъчи още известно време като диря от самолета. За това приказваме не за кемтрейлс а за контрейлс, от британски език – следи на кондензацията, разяснява Бакалов.

На по-големи височини капчиците незабавно замръзват – от газообразно непосредствено минават в твърдо положение посредством сублимиране и стават ледени облаци от фамилията „ Цирус ” – т.е. перести облаци.

Бакалов коментира и за какво някои самолети не оставят следи, а от други следите стоят с часове. Колкото по-влажен е въздухът, толкоз повече самолетите оставят дири в небето.

Рекордът е от цели 17 часа. При по-ниски височини може да няма и следи. Продължителността им зависи също по този начин и от модела на мотора на машината.

Това може да бъде причина за какво на една и съща височина самолетите оставят или не оставят дири, разяснява феномена Бакалов. Той споделя, че има три аргументи за появяването на множеството следи.

Сега има доста повече полети и те се възвръщат пандемията от ковид. Той привежда данни че, през 2000 година въздушния трафик над България е включвал 350 000 полета, а през 2019 година те са тройно повече – 880 000.

На второ място, въздушният ни ас акцентира техническа причина – газовете, излизащи от моторите на новите самолети са по-студени от тези на старите. Това води до по-високо наличие на вода и повече кондензат. И най-после, самолетите летят доста по-високо, тъй като има трафик, а е и по-икономично.

Думите му се поддържат и от професора по нуклеарна и атомна физика Ана Пройкова, която е преподавател  в СУ и началник на лаборатория в „ София Тех парк ”. „ Много от дълго време сме разбрали, че тези следи имат генезис, безусловно подобен с произхода на студените мъгли ”, споделя проф. Пройкова.

Реклама

И показва, че при мъгливо време тези кондензационни следи не се виждат. „ Това, което хората снимат, е различен механизъм на формиране на кондензационни следи. Това е кондензиране на влагата във въздуха вследствие от намалено налягане над крилата и завихряне след летателния уред.

Нашето око мъчно вижда къде тъкмо се намират следите, изключително тези, които са доста високи. Там, където е доста ниска температурата, ние на процедура не ги виждаме ”, добавя проф. Пройкова. Тя разясни, че повече следи се следят в сезони, в които влажността на въздуха е огромна.

Теорията за конспирацията с химическите самолетни следи набира скорост у нас преди десетина години. Сред главните ѝ популяризатори е писателят Еленко Ангелов, коментирал кемтрейлс в редица тв излъчвания.

Въз основа на известността на теорията в обществената мрежа „ Facebook ” една от националните малките екрани прави репортажи по тематиката, в това число и „ журналистическо следствие ”.

В рамките на репортажа поддръжниците на теорията показват място в София, от което желаят да бъде взета и изследвана проба от почвата за съществуване на токсични химикали и в по-специално на тежки метали. Пробата е предоставена за проучване в Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията „ Никола Пушкаров ”. Резултатите обаче са негативни.

Марио Бакалов разрушава и друга проекция на тайна доктрина за кемтрейлс – за фотосите в интернет на самолети, натоварени с бидони, свързани с маркучи по сред им.

Според тази доктрина бидоните били цялостни с химикали и даже с вируси. Снимките са напълно същински, единствено че тези бидони са цялостни с вода и имат ролята да симулират тежестта на пасажери, при проверяването и одобряването на нов аероплан преди да влезе в употреба, споделя Бакалов. Пояснява, че по този начин се ревизира смяната на центъра на тежестта във въздуха.

Той счита, че е парадокс да се пълнят самолети с токсини. Според водача, с цел да се заредят хиляди самолети с химикали биха били нужни милиони души личен състав, които в действителност ще оказват помощ и за личното си отравяне, а в случай че се пусне течност от тези височини поради разреждането й безусловно нищо няма да стигне до земята.

Конспиративната доктрина за кемтрейлс не е призната от научната общественост. Като резултат от известността й публични държавни организации в Съединени американски щати, Канада и Англия са получили хиляди недоволства от хора, които упорстват за пояснение и са получили негативни отговори. 

Поддръжниците й изясняват задачите с ръководството на слънчевата радиация, надзор на популацията, влияние върху хидрометеорологическите процеси, разпространяване на електропроводящи материали, които да служат за използване на електромагнитни супероръжия (каквото е определяна HAARP – Програмата за високочестотни дейни проучвания на полярното сияние), или използване на биологическо или химическо оръжие, като се твърди, че тези линии предизвикват респираторни и други здравни проблеми.

По отношение на химикалите се изброяват барий и алуминиеви соли, полимерни фибри, торий или силициев карбид. Вярващите в тази доктрина са съвсем единомислещи, че кемтрейлс са токсични.

Теорията набира мощ през 1994 година, когато една от самолетните компания патентова технология, при която горивото се смесва с отразяващи материали, включително частици алуминиев оксид. Конспираторите споделят, че това ще покрие Земята с химически безоблачен щит.

Две години по-късно Военновъздушни сили на Съединени американски щати са упрекнати в „ напръскване на американското население с мистериозни вещества “ посредством самолети, „ оставящи необикновени кондензационни следи “. Военновъздушни сили дават отговор, че това е мистификация, частично подклаждана от цитати от стратегически отчет, чийто план е направен от Американския университет за военно въздухоплаване.

Докладът носи заглавие „ Климатичното време като умножител на силата: Контролиране на времето до 2025 “ и е направен в отговор на военна инструкция за обрисуване на стратегическа система за модифициране на климата за на одобряването на военната доминация на Съединени американски щати през 2025 година Докладът е разказан като „ мислено изложение на бъдещи сюжети “.

По-късно Военновъздушни сили изясняват, че отчетът „ не отразява актуалните военни политики, практики или качества “ и че те „ не правят никакви опити или стратегии за трансформация на климата и нямат проекти да вършат това в бъдеще “.

Поддръжниците на теорията за химическите следи в последно време обаче я модифицираха. Сега те настояват, че химическите самолетни следи могат да бъдат отличени от елементарните по това, че остават в небето по-дълго, от време на време половин ден, като се преобразуват в сходство на перести облаци.

А у нас я доразвиха, че стратегически бомбардировачи на Съединени американски щати с атомни бомби зареждат над въздушното ни пространство, очаквайки, че съветският президент Владимир Путин може да натисне нуклеарното копче.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР