Големи търговски марки като Lidl, Coca-Cola и L`Oréal трябва да

...
Големи търговски марки като Lidl, Coca-Cola и L`Oréal трябва да
Коментари Харесай

ЕП: 15 мегакомпании трябва да спрат рекламата в прокремълски медии в България

Големи търговски марки като Lidl, Coca-Cola и L`Oréal би трябвало да спрат да популяризират в прокремълски медии на Балканите, инструктираха депутати от Европейския парламент пред фирмите в писмо, съобщи " Политико ".

15-те марки би трябвало прецизно да преразгледат рекламните си политики, с цел да подсигуряват, че разноските им не финансират, даже и несъзнателно, медии, известни с разпространяването на нездравословна дезинформация, показват депутатите.

Писмото е изпратено в четвъртък от българския закостенял евродепутат Андрей Ковачев и още 15 депутати от дясноцентристката партия, либералите, социалистите и Зелените.

Компаниите, към които е ориентирано писмото, са Lidl, Delhaize Group, Procter & Gambler, Coca-Cola, A1, Yettel, Ferrero, Heineken, Mars, Mondelez, L`Oréal, GlaxoSmithKlein (GSK), Bosch, Samsung и Amazon.

Андрей Ковачев изясни, че антидемократичните разкази от злонамерени сили са сериозна опасност за демокрацията, изключително в тази основна за света изборна година.

Експерти по дезинформация предизвестяват за възходяща вълна от подправени вести онлайн и задгранични опити да се повлияе на вота преди парламентарните избори през юни.

" Много медийни организации, които популяризират прокремълска дезинформация, постоянно употребяват реклама, закупена от реномирани компании, с цел да засилят доверието в тях ", добави Ковачев. Според него въпросните компании не всеки път са наясно, че могат да поддържат проруски пропагандни канали.

Всъщност зад този политически ход стои основаната в Брюксел неправителствена организация - Балканската самодейност за свободни медии.

Организацияга заяви през 2023 година, че световни марки посредством организации и рекламни компании харчат стотици милиони евро за сръбски и български медии, които популяризират държавна агитация и подкрепяни от Кремъл разкази, свързани с нахлуването в Украйна.

" Не става въпрос единствено за пари ", написа в писмото от Екологичен потенциал. Според подписалите се евродепутати марките, сключили контракти с " пропагандни медии ", по този метод им дават легитимност и ускоряват разпространяването и въздействието на дезинформацията.

Членовете на Екологичен потенциал желаят от фирмите да застанат на страната на " истината и честността, като деликатно преразпределят рекламните бюджети от платформи, които компрометират тези съществени полезности ".

Засега само от Lidl са реагирали на обявата - с думите, че нямат договорни връзки с нито една проруска медия в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР