Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по кредитите

...
Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по кредитите
Коментари Харесай

Банкери: Лихвите по кредите ще се запазят на нива, близки до сегашните, до края на годината

Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по заемите ще се запазят на близки до актуалните равнища до края на годината, предвиждат банкери.

Никола Касабов не чака лихвите по депозитите да се трансформират в посока нагоре и споделя, че не би преместил пари от една банка в друга, с цел да търси по-добри лихвени равнища.

" От какъв брой години няма лихви към този момент – 5-6 години може би. Не съм търсил, а и какво да вложа - това е бизнесът на бедните. Какъвто и лихвен % да ми предложат той е постоянно по-малък от инфлацията “, разяснява Никола пред bTV.

Средната рента по депозитите в левове момента е 0,72%, регистрира статистиката на централната банка.

Според банкери тези, които търсят по-висока рентабилност, тъй като не знаят какво да създадат с парите, могат да ревизират пазара.

" Има банки, които дават. Просто би трябвало да се огледат и да търсят доходността, която желаят. Има банки, които дават положителни лихви и опцията е да огледат офертите, които има на пазара “, уточни Илиан Георгиев, основен изпълнителен шеф на банка.

Като цяло банкерите не чакат основни промени през годината при лихвите по заемите. В момента междинната рента по потребителските заеми в левове е 8,22%, а по ипотечните – 2,56%, регистрира централната банка.

" По отношение на лихвите за заеми на жители нещата не би следвало да се трансформират в посока нагоре. Дали ще са посока надолу - следва да забележим, защото предстоят решения на ЕЦБ. Като цяло виждаме, че трансмисията на европейската парична политика при нас се случва по-бавно “, разяснява Светослав Малинов, изпълнителен шеф на комерсиална банка.

Доходите на семействата и стопанската система порастват и банкерите нямат опасения, че ще има растеж на необслужените жилищни заеми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР