Мистериозното потъване на луксозния пътнически кораб Титаник през 1912 г.

...
Мистериозното потъване на луксозния пътнически кораб Титаник през 1912 г.
Коментари Харесай

Подводно картографиране дава нов поглед към останките на Титаник

Мистериозното поглъщане на първокласния пътнически транспортен съд Титаник през 1912 година е въодушевило десетки проучвания.    Нов план, употребяващ триизмерно сканиране, има упоритостта да даде отговори на някои от въпросите без отговор към нещастието, лишила живота на повече от 1500 души, оповестява CNN.   Екип от учени са употребявали дълбоководно картографиране, с цел да основат „ прецизен „ цифров близнак на останките на Титаник за първи път “, съгласно прессъобщение на Magellan, организация за дълбоководни и свръхдълбоководни изследвания, и режисьорите Atlantic Productions.
Останките се намират на дълбочина от 3800 м в Атлантическия океан. Сканирането дава неповторим 3D аспект към целия транспортен съд, като изображенията наподобяват като че ли не са правени под вода, показват още от Magellan.   Извършвайки „ най-големия план за подводно сканиране в историята “, учените са съумели да „ разкрият детайлности за нещастието и да открият нова информация за това какво в действителност се е случило с екипажа и пасажерите в онази съдбовна нощ “ на 14 април 1912 година, се споделя в известието.   Сканирането на останките е осъществено през лятото на 2022 година от профилиран транспортен съд, ситуиран на 700 км от крайбрежията на Канада, съгласно известието. Членовете на екипа са спазили строгите протоколи за възбрана на допиране на останките, към които откривателите са подходили с „ най-голямо почитание “, гласи още известието.

Atlantic Productions/Magellan
  Приблизително 715 000 изображения и 16 терабайта данни са събрани по време на експедицията, което e „ близо 10 пъти по-голямо количество от тези при всяка друга подводна 3D реорганизация, която в миналото е била правена “, споделя основният изпълнителен шеф на Magellan Ричард Паркинсън.   Инженерите могат да употребяват данните, с цел да изследват същинската механика зад нещастието, съгласно специалиста Паркс Стивънсън, който учи Титаник от 20 години и счита, че планът разкрива „ невиждани до момента детайлности “.   Сканирането демонстрира както мащаба на кораба, по този начин и някои дребни елементи, като серийния номер на едно от витлата.   " Сега най-сетне получаваме опция да забележим Титаник без човешка интерпретация, получена непосредствено от доказателства и данни ", споделя още Стивънсън, пред BBC, съгласно който планът на Magellan е „ началото на нова глава “ в проучването на Титаник.
Той прибавя, че моделът е " една от първите огромни стъпки към напредването на историята на Титаник към проучване, учредено на доказателства - а не спекулации ".

Титаник е проучван обширно след откриването на останките през 1985 година Но той е толкоз голям, че в мрака на дълбините камерите могат да ни покажат единствено изкушаващи моментни фотоси на разлагащия се транспортен съд - в никакъв случай целия, показва BBC.
  Новото сканиране улавя останките в неговата целокупност, разкривайки цялостен аспект към носът и кърмата, които са разграничени на към 800 м. Огромно поле от парчета заобикаля кораба, в което са разпръснати предмети като богато украсени железни произведения от кораба, скулптури и неотворени бутилки шампанско. Има и персонални движимости, в това число десетки обувки, лежащи върху утайката.
Морето взема своето от останките, микробите го разяждат, елементи се разпадат. Историците са наясно, че времето за цялостно схващане на аргументите за корабокрушението изтича, разяснява BBC.   Сканирането най-малко замразява останките във времето и ще разреши на специалистите да се вгледат във всеки дребен подробност. Надеждата е, че " Титаник " към момента може да разкрие своите секрети.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР