Мистериозният талант, наблюдаван при някои животни, който им помага да

...
Мистериозният талант, наблюдаван при някои животни, който им помага да
Коментари Харесай

Странни бактерии може би обяснят как животните използват магнитното поле на Земята

Мистериозният гений, следен при някои животни, който им оказва помощ да се ориентират безпогрешно и без помощта на GPS, може би най-накрая е разгадан от група учени от Америка, Израел и Англия.

Проучването на екипа, оповестено в журнала Philosophical Transactions на Кралското общество, излага хипотезата, че мигриращите животни, като морските костенурки, които постоянно намират пътя назад до плажа, където са се излюпили, може да се дължи на симбиотичната им връзка със характерен тип бактерии.

В продължение на половин век учените се пробват да разгадаят тайната на миграция при някои типове, които изминават стотици километри, само че все пак се завръщат на едно и също място през целия си живот.

Изглежда, че това „ шесто възприятие “ употребява магнитното поле на Земята като средство за навигация, само че до момента никой нямаше визия по какъв начин тъкмо се случва това. Новото проучване допуска, че магнитотактичните бактерии (специфична група бактерии, чието придвижване се въздейства от магнитни полета, в това число земните) са основната съставна част в това уравнение.

„ Търсенето на този механизъм се счита за една от последните огромни граници в сензорната биология и до момента се опсваше по този начин, като че ли търсим игла в куп сено “, изяснява Робърт Фитак, помощник в Университета на Централна Флорида.

За да стигнат до своите изводи, откривателите прегледали съществуващите доказателства, събрани от проучванията, извършени през последните няколко години, и комбинирали тази информация с разкрития, които самите те били създали.

Фитак и неговите сътрудници пресяват една от най-големите генетични бази данни на микроби, известна като метагеномни бързи анотации, търсейки съществуването на магнитотактични бактерии в скотски проби.

„ Присъствието на тези магнитотактични бактерии беше подценявано значително или „ изгубено в прахта “ измежду големия мащаб на тези масиви от данни “, споделя той.

Работата на екипа демонстрира за първи път, че магнитотактичните бактерии участват в доста от животните, известни с отличните си навигационни умения. Те включват Candidatus Magnetobacterium bavaricum при пингвини и морски костенурки, както и Magnetospirillum и Magnetococcus, които са открити при прилепите и атлантическите южни китове.
Снимка: shutterstock  Странни бактерии може би обяснят по какъв начин животните употребяват магнитното поле на Земята
Въпреки че откривателите към момента не са сигурни къде в тялото онлайн животно могат да се намират тези бактерии, допустимо е те да съществуват в нервната тъкан като тази на окото или на мозъка, което би могло да изясни по какъв начин могат да повлияят на придвижването и вземането на решения на мигриращите животни.

Възможно е посредством тази навигационна помощ връзката сред бактериите и техния гостоприемник да стане симбиотична, защото бактериите дават на своя хазаин един тип чувство за магнитните полета.

Изследователите декларират, че би трябвало да се съберат повече доказателства, преди да могат изрично да заявят своето изобретение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР