Мистериите на тракийската цивилизация – територията на съвременна България се

...
Мистериите на тракийската цивилизация – територията на съвременна България се
Коментари Харесай

Мистериите на тракийската цивилизация – Топ 10 класация

Мистериите на тракийската цивилизация – територията на модерна България се счита за най-ранно популации регион в Европа. Преди близо 6000 години тези земи са заселени от траките. Има извънредно доста загадки и мистерии, свързани с тази антична цивилизация. Най-старият град в Европа се намирал на територията на траките.

Смята се, че ограденото укрепено населено място, намиращо се наоколо до актуалния град Провадия, е било значим център за произвеждане на сол. Археолозите считат, че градът е бил дом на към 350 души и датира между  4700 и 4200 година пр.н.е.  Това е към 1500 години преди началото на древногръцката цивилизация! Жителите преваряли вода и я употребявали за извличане на солта, която се търгувала и употребила за консервиране на месо.   Солта е била извънредно скъпа стока в оня миг, като специалистите изясняват това с големите защитни каменни стени, които ограждали този античен град.

Също по този начин в България е открито най-старото златно богатство в света ! Смята се че находките от „ Варненското злато “ е най-старото софтуерно обработено злато в Европа и света. Причислявано е към така наречен Културна Варна (4400 – 4100 година прочие хр.)

Траките са добре известни със своя избухлив военен дух; само че историята на едно население не се гради единствено върху неговите войни и подвизите на неговите бойци и водачи, както нормално се чете в енциклопедии и исторически книги. Разпространените в Югоизточна Европа групи мъже и дами били с висока подготовка в работата с рафинирани метали. Те били почитатели на деликатна мистичност, почитаща богинята майка и имали комплицирани погребални ритуали, потопени в символика.

Сега да разгледаме част от мистериите на тракийската цивилизация:

10. Праисторическа Тракия

Най-ранните следи от хора в Тракия (като регион) датират от времето на палеолита, преди четиридесет хиляди години. През  междинния палеолит  (преди към 100 000 – 40 000 г.) групи от неандерталски ловци са обитавали непрекъснато някои пещери в Северна България, както и поселения под намерено небе край Дунава, в Черноморието и в Родопите. В  пещерата  Бачо Киро край Дряновския манастир са открити най-вече материали от тази ера: остриета от кремъчни оръжия, кости от диви животни, пепел от огнища.

От историците знаем, че към 7 хилядолетие прочие н. е. земеделските популации, принадлежащи към балкано-анадолския комплекс, се заселват трайно на Балканите. Те имали доста прилики с прединдоевропейско-анадолските култури и изключително с тази на Хацилар. През енеолита (т.е. интервала на прехода от късния неолит към ранната бронзова епоха) първата вълна от индоевропейци навлиза на Балканите. Сред тези хора евентуално са били праиндоевропейските предшественици на гърците, фригийците и арменците.

И въпреки всичко, в този далечен интервал не можем да идентифицираме ранните траки. Благодарение на симбиозата на индоевропейците и автохтонното население и оттова посредством нескончаем развой на историческо, икономическо и обществено развиване, траките се развиват по този начин, че да бъдат елементарно разпознаваеми в писмените източници от първото хилядолетие пр.н.е.

Учените и археолозите към момента крият съществени подозрения по отношение на това кои са хората, смесени с траките преди към 5000 години, от които ще се появи самата тракийска цивилизация. Но е известно, че е имало такива, които са пристигнали от Север на Балканите със своя добитък, като са намерили място с ярка и привлекателна просвета. Именно смесването сред локалното население и новопристигналите ни разрешава да приказваме през днешния ден за траките.

Все още остава загадката по какъв начин тъкмо са се формирали траките, с кои нации са се смесили, въобще има много мистичност по отношение на появяването на траките в земите на днешна България.

9. Поклонение на слънцето – мистериите на тракийската цивилизация

Траките са се покланяли както на Слънцето, по този начин и на Земята като на богове, виждайки живота като непрестанно обединение на двете сили. Много от оживелите до наши дни скални формирания демонстрират, че значимите слънчеви събития през годината са били синхронизирани с тракийския обреден календар.

Един образец е мегалитът „ Врата на богинята Майка “ край село Бузовград, покрай Казанлък. На това място доста запалянковци се събират в деня на лятното слънцестоене, с цел да станат очевидци по какъв начин слънчевият лъч минава през скалния отвор, с цел да кацне върху специфична маркировка върху друга канара. Този елементарен античен календар показвал по кое време е време за специфични ритуали. Много скални светилища имат гравирани кръгове, за които се счита, че символизират Слънцето за траките.

Знаете ли, че: когато посещавали свещени места, траките донасяли и предложили на боговете четирите свещени течности – вода, вино, мед и мляко. Траките са били известни като алкохолици, най-малко това твърди Херодот и по тази причина Дионис е един от главните им богове.

Можем да се запитаме по какъв начин тези антични хора са знаели толкоз доста за слънцето, звездите и космоса като цяло?

8. Траките и техният език

Тракийският език надали е заверен от няколко надписа и глоси, записани от антични създатели. Това прави класификацията му в индоевропейските езици доста сложна. Дали тракийският език е бил сатем-език? По-близък ли е бил до гръцкия или балтийските езици? Дакийският език дали е бил тракийски акцент или непосредствен кръвен език? Или пък е по-вероятно тракийският език да е бил античния български език? Тези въпроси си остават тайнственост и до през днешния ден.

Навремето се считало, че тракийски, илирийски и фригийски споделят развиване, което демонстрира, че те към момента са тясно свързани в късните праисторически времена. Сега знаем, че фригийският език е бил сатем, а тракийският и дакийският имат една от главните характерности на този тип език.

Друг огромен проблем в границите на тракологията е дали хората в Дакия са били траки или не. Може да е било по този начин, че трако-дакийската област да е била населявана от племена, говорещи тясно свързани езици, с разлики, които са задоволителни, с цел да ги класифицират като разнообразни езици, а не като диалекти. Например разликите сред античните имена на местата на Дакия и Мизия, от една страна, и Тракия, от друга, демонстрират, че локалните идиоми на двете някогашни области се разграничават ненапълно от тези на последните в лексиката и словообразуването.

Древногръцкият историк Страбон декларира, че даките приказват същия език като гетите, а по-късно той декларира, че гетите приказват същия език като траките, което значи, че повече или по-малко дакийците са били тракийци. Страбон обаче бил географ, а не отдаден езиковед, на който да можем да разчитаме с цялостно доверие. Но до ден сегашен, тракийският език е към момента е мистерия и никой не е съумял да го дешифрира.

7. Тракия от 13 век прочие н. е. до римското завладяване

Траките евентуално са се прочули в края на 13-ти век прочие н. е., когато Омир в своята „ Илиада “ ги загатва като троянски съдружници:

„ Ако желаете да се озовете при домакина на троянците, има траки, които в последно време идват тук и стоят настрана от останалите в далечния завършек на лагера; и те имат за собствен цар Резус, наследник на Ейон. Конете му са най-хубавите и мощни, които съм виждал, те са по-бели от снега и по-бели от всеки вятър, който духа. Колесницата му е легло със сребро и злато и той е донесъл прелестната си златна ризница, с най-рядката направа – прекомерно прелестна, с цел да може всеки смъртен човек да я носи и да се среща единствено за боговете. Затова в този момент ме заведете на корабите или ме вържете несъмнено тук, до момента в който се върнете и не докажете думите ми дали са погрешни или правилни. ”

Хезиод познавал Тракия като земята, от която студените северни ветрове идвали към Гърция. Около 650 година прочие н. е. Архилох е най-ранният гръцки стихотворец и публицист, който загатва траките като много актуален народ. А от Бащата на Историята, Херодот, научаваме следните неща.

Траките вярвали в безсмъртието

И имали някои в действителност непознати за нас днешни привички. Мъжете биха могли да имат доста съпруги – 10, единадесет, дванадесет, даже повече. Защо, вкъщи, всеки безпаричен демон, който има единствено четири или пет съпруги, даже не се брои за женен. Когато мъжът починел, съпругите му се надпреварвали коя му е любимката. Победителката спечелвала „ привилегията “ да бъде убита и да бъде сложена до брачна половинка си.

В церемониите си гостът пиел вино от рога, до момента в който музиката излизала от „ тръби от сурова волска кожа “. Мъжете изпълнявали танц, където имитирали двубой със саби. Боят бил толкоз безапелационен, че когато един от тях паднел, публиката в действителност вярвала, че той в действителност е мъртъв. Имало обаче и друго развлечение, което постоянно причинявало гибел. Тракийският еквивалент на съветската рулетка: човек, стиснал тракийски пай меч, се качвал на камък и си пъхал главата във въжето на бесилото. Някой ритал камъка и трикът бил да се пререже въжето, преди да е станало прекомерно късно.

Траките оказват огромно въздействие върху гръцкото общество. Те са били безусловно на всички места, от Атина, Македония, Крит и другите острови. Те служели основно като наемници в гръцките армии. През това време такийските племена продължавали да се бият между тях. В последна сметка, към 420 година прочие н. е., държател на име Ситалкес съумял да подчини цялата страна, без гръцките градове по крайбрежието, което го сложило в позиция да играе роля в интернационалната политика.

През II век прочие н. е. Рим наложил тежестта си в региона. Всичко, което те претендирали от другите тракийски владетели, било правото да вербуват бойци за римската войска и опцията да получават плебеи. По време на великите дни на Римската империя нито една стратегия от гладиаторските борби не е била цялостна без двубой, в който е взел участие тракиец. Единственият тракийски гладиатор, който множеството от нас познават по име, е Спартак.

6. Глухите камъни в Родопите – мистериите на тракийската цивилизация

Глухите камъни  е един от най-големите скално-култови комплекси в Източните Родопи. Смята се, че мястото е зародило през ранножелязната ера, като сигурно е функционирало през античността и Средновековието. Свещеното място е употребявано от древнотракийските племена, населявали региона. Целият комплекс е бил ограден от крепостна стена.

Това място съставлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху едносъставен скален блок. Тези ниши са изсечени в скалата, а също по този начин има изсечени две гробници и стълба, която води към водохранилище и тракийско населено място. Мястото е оповестено за природна забележителност в края на 1972 година

Предполага се, че мястото е зародило като древнотракийско светилище, а в нишите се е поставял прахът на умряли знатни траки. Особено внимание заслужава откритият в една от скалите петроглиф – гравюра, определяна като слънчев знак, изобразяващ слънчевата ладия.

Друго известно светилище, изсечено в скалите, това е Белинташ. За момента можем единствено да гадаем дали тези места в действителност са употребени за светилище или пък за някакво поклонение към слънцето. Или пък за напълно друго нещо?

5. Тракийските гробници – мистериите на тракийската цивилизация

Траките са имали доста забавни традиции в погребалния ритуал. Те сигурно са вярвяли в отвъдното и в безсмъртието на душата. В днешно време, на територията на България, са разкрити многочислени надгробни могили. В региона на Казанлък, където е Долината на тракийските царе, можем да намерим няколко надгробни могили.

Най-известната от тях е откритата през 2004 година тракийска могила Голяма Косматка. В нея е открит непокътнат гроб от археолога Георги Китов, за който се счита, че е гробът на Севт III. Тленните остатъци на Севт III са били заровени с коня и оръжията му, както и бронзова скулптура с негов личен облик, сложена в специфична камера на гробницата, съгласно орфическите погребални практики.

Текстовете на древногръцкия географ и историк Херодот хвърлят светлина върху тази тайнственост. Той твърди, че каквото и да е било унищожено или направено неизползваемо по време на погребални ритуали, ще стане потребно за отвъдното. Ако човешкото създание, чийто живот е бил погубен с настъпването на гибелта, е трябвало да се съживи в отвъдното, тъй че обектите би трябвало да ‘умрат’, с цел да се съживят още веднъж.

Същото нещо можем да забележим и в друга тракийска гробница, а точно Свещарската гробница. Това е царска гробница, в която евентуално е погребан гетският владетел Дромихет. Телата са кремирани или просто са положени върху скалното легло.

Като цяло, античните траки са оставили внушителни гробници, грандиозни свещени места и скални светилища, само че толкоз малко се знае за техните ритуали и набожен живот.

4. Тракийските божества

Гръцкият историк Херодот написа, че траките са се покланяли на триада богове. Гърците са ги приравнявали на Дионис, Арес и Артемида.

По-известните тракийски божества включват:

Сабазий – господ на виното, опиянението, мимическото зрелище, лудостта, превъплъщението.

Борей – господ на северния вятър в тракийската и древногръцката митология, в етимологична връзка с думите “буря ” и “боря ”.

Гебелейзис – “тракийския конник ”. Той придобил необятно значение изключително след римското завладяване. След приемането на християнството символиката продължава като изображения на Свети Георги, убиващ змея.

Збелсурд – господ, приет за сходен на гръцкия Зевс като собственик на мълнии и гръмотевици.

Котис (Котито) – богиня, която от време на време се отъждествява с Бендида. От тракийски изобразителни данни получаваме сведения за връзката на богинята Котито и бика. Фактът че редица представители на Одриската династия носят името Котис, акцентира особената известност на Богинята измежду траките.

Бендида – това е била тракийската богиня на луната и лова, която гърците са разпознали с Артемида. А оттова и с другите два аспекта на предходните минойски богини, Хеката и Персефона.

Земела: богиня на земята, растенията и плодородието, евентуално идентична със Семела.

3. Тракийските воини – мистериите на тракийската цивилизация

Римляните разказвали за племената на Тракия, че в случай че в миналото спрат да се бият между тях, ще завладеят света!!! Тракийските воини сигурно са се различавали от това, с което са били привикнали гърците или римляните. Древногръцките и римските армии са съсредоточени върху дисциплинирана бронирана пехота, подготвена за непосредствен пердах.

Траките обаче са имали индивидуалистична просвета, а хълмистите, мощно залесени региони, над които са воювали тракийските племена, са водили война въз основа на нападения и засади. Това прави тракийския пелтаст най-известният пехотинец в класическия свят .

Пелтастът е кръстен на щита си. Пелтата била с формата на полумесец, направена от ракита, покрита с козя или овча кожа и носена от централна дръжка. Съвременните илюстрации на тракийски пелтасти демонстрират, че те носели шапки от лисича кожа и елементарни туники. Повечето също по този начин носели обичайното балканско оръжие, ромфея (фалкс) или двуръка коса с извито желязно острие, дълго към 120 см, с което можело да се обезглави мъж или да се спре кон.

Има сведения, че тракийски пелтасти са се справяли чудесно против атинската войска, спартанците, римляните. Те даже са били част от армията, която Александър Велики води в Азия. Там в борбата при Хидаспес ( Йелум ) през 326 година прочие н. е. те се изправят пред най-страховитото оръжие на цялото полесражение – индийските военни слонове, които също победили. Нищо чудно, че спартанците казвали, че и други гърци се опасяват от пелтастите, както децата от чудовищата.

2. Златото на траките – мистериите на тракийската цивилизация

Траките имали рядка дарба за разкриване и добиване на естествени залежи, без да навредят на природата. Учените не престават да бъдат сюрпризирани от типовете съвременни софтуерни практики, които са употребявали.

Траките са най-известни с изумителните златни и сребърни артефакти, открити в места за погребения. Но за какво тези златни находки са толкоз значими? Траките освен били блестящи поети, художници и музиканти, само че на процедура нямали открита писмена история. Поради това, единствените останали фрагменти от културата и историята, които можем да намерим, са тези скъпоценни съкровища, изкопани от цяла България.

В нашата страна са разкопани над 80 съкровища. Някои луксозни и комплицирано детайлни предмети като съдове, ритони, бижута, оръжия и други са открити на голям брой гробни места. Ако получите опция да видите тези скъпоценни артефакти, ще разберете какъв брой невероятни и добре направени са те, даже съгласно днешните стандарти.

Друга причина, заради която тези артефакти са толкоз удивителни, е, че траките наподобява са употребявали ритуално злато хиляди години преди другите култури . Това частично може да се дължи на обстоятелството, че те са имали достъп до огромни залежи на потребни изкопаеми, изключително злато.

Някои минали музейни изложения на тези фантастични и внушаващи благоговение съкровища включват Националния исторически музей, Панагюрския музей и Природонаучния музей, както и Лувъра. Откриването на тази завладяваща и мистериозна просвета единствено способства за вълнуващата история на България.

1. Митичната библия на траките – Библия Бесика

Митичната Библия на античните траки, по този начин наречената Библия Бесика (Biblia Bessica), е открита! Много откриватели били стигнали до извода, че тази книга е изгубена окончателно повече от 1500 години. Това сензационно изобретение води до безконечни скъпи откровения по отношение на писмения и устния античен тракийски език, с цел да промени научната парадигма за нашето антично минало вечно.

Данните от изследването, разкрити в тази книга, демонстрират ясно връзката сред античния тракийски език и актуалния български език. Така потвърждават несъмнено, че българите пишат и приказват през днешния ден на актуален тракийски език. Към книгата има прибавен неповторим раздел с речник с над 500 антични тракийски думи, които са останали идентични или синоними в актуалния български.

Всички писмени източници, които са преписани в писмеността на Библия Бесика, откриват без никакво несъгласие, че актуалната българска кирилица е осъвременена версия на по-старата и предшестваща във времето тракийска бохарска (бугарска) писменост, което значи, че през днешния ден българите пишат със същата свещена Тракийска писменост като техните предшественици.

Основното експертно умозаключение на тази работа е следното: БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ . В разнообразни исторически интервали някои от многочислените племена мигрират в разнообразни направления на своята диаспора. А други се връщат назад в родината си тук, на Балканите, с цел да се обединят още веднъж с главното ядро на коренното население и да възродят страната си, тъй че България да продължи постоянно!

А Вие по какъв начин мислите?

Интересни обстоятелства за Шумерската цивилизация – Топ 10 ранглиста

Интересни обстоятелства за Шумерската цивилизация – Шумер е първата градска цивилизация в антична Месопотамия – мястото сред реките Тигър и Ефрат. Тази антична и много развита цивилизация е била ситуирана в актуален южен Ирак. В своя пик, популацията в региона се прави оценка на сред 0,8 милиона и 1,5 милиона души. Шумерската цивилизация процъфтява хиляди години,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР