Мисля, че е много ясно – трябва да изпратим сигнал

...
Мисля, че е много ясно – трябва да изпратим сигнал
Коментари Харесай

Греъм Уотсън: България има повече опит с Русия от времената на СССР, отколкото на повечето страни би им се искало

" Мисля, че е доста ясно – би трябвало да изпратим сигнал до Русия, че дейностите, в които е забъркана, са неприемливи. А също и за това, което тя прави в Украйна, за нашите реакции по отношение на нашествието. Както и за метода, по който Русия се пробва да подкопае нашето общество – като употребява шпионски техники и начини. Смятам, че господин Петков изпраща доста мощен сигнал, който слага България в една линия с останалата част от Западна Европа. Това сподели пред сър Греъм Уотсън, съпредседател на европейската партия АЛДЕ сред 2011 и 2015 година.

" България има повече опит с Русия от времената на Съветския съюз, в сравнение с множеството страни би им се желало. Знаете доста добре на какво е способна Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Сигурен съм, че шпионската активност се е развивала от много време, само че е станала по-интензивна по времето на войната в Украйна и във времето на огромното напрежение сред Изтока и Запада. Това, което би трябвало да създадем, е да изпратим доста явен сигнал на Москва, че това, което прави в Украйна, е неправилно. Че подкопаването на демокрацията в други страни, освен в България, само че и в други балкански страни, е неправилно. И ние няма да се примирим с това.

По отношение на вероятно затваряне на съветското посолствао в София, сър Уотсън отговори по този начин: „ Е, Русия заплаши да го направи – тя може да извърши тази опасност, само че може и да не я извърши. Но сега, в който позволим да бъдем сплашени от Москва, с цел да променим политиката си, това е моментът, в който се проваляме. И мисля, че в случай че в действителност затворят посолството, това ще бъде краткосрочна мярка. Защото Русия се нуждае от връзки с България, както България и други западни страни се нуждаят от връзки с Москва. Това, което не одобряваме, е непрекъснатото подкопаване на демократичните общества, които България и други страни са избрали. Те са в доста ослепителен контрастност с недемократичното общество, което към момента съществува в Русия и от което доста хора се пробват да избягат. “

Той показа още, че мощно се надява и други европейски страни да последват образеца на България във връзка с съветската шпионска мрежа. Сигурен съм, че това, което България прави, е резултат от по-обща полемика сред западните страни за типа тактики, които Русия употребява, и методите, по които би трябвало да им отговорим. България не е сама – тя е солидарна със Западна Европа, която се опълчва на Русия по този метод. И аз се надявам, че държавното управление на България, без значение от това по кое време ще бъде образувана новата изпълнителна власт, ще продължи тази политика на недопускане България да бъде подлагана на напън от автократичния режим в Москва.
сър Греъм Уотсън, съпредседател на АЛДЕ (2011-2015)

Мисля, че сме изграждали други други възможности, различни тръбопроводи, различни енергийни доставки. Ако има нещо хубаво от многото ужасни неща, които произтичат от обстановката в Украйна, то е, че осъзнахме какъв брой незабавно е да се откажем от изкопаемите горива – от газа, петрола и въглищата и да преминем към ВЕИ, споделя някогашният съпредседател на АЛДЕ. „ Които по този начин или другояче са нужни с цел да предотвратим превръщането на планетата ни в необитаема. Знаете, че в границите на полемиките, които водим в Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за промените на климата, обезверено се нуждаем от повече и по-бързи дейности за прекосяване от изкопаеми горива към ВЕИ. Това е тип увещание за нас, принуждава ни да действаме незабавно “, добави той.

Сър Уотсън разяснява и „ френското предложение “ за решение на разногласието сред РСМ и България. Не съм осведомен в детайлности с „ френското предложение “, само че знам, че по време на френското председателство на Европейски Съюз, което беше до края на юни, се работеше доста за решение на проблемите сред Северна Македония и България. Надявам се, че тези въпроси могат да бъдат решени, тъй като мисля, че е в полза на Европейския съюз РСМ да бъде негов член. Мисля, че това е в интерес и на България. Но има правни въпроси, които би трябвало да бъдат решени, преди този момент участие да се реализира. Надявам се, че Чешката република, която в този момент пое председателството на Европейски Съюз от Франция, ще продължи работата в това отношение и ще се опита да сближи двете страни.

По отношение на кандидатурата на „ Продължаваме промяната “ за участие в европейската демократична група „ Обнови Европа “ и вътрешнополитическата ѝ борба с Движение за права и свободи, която към този момент е член на групата, някогашният съпредседател на АЛДЕ уточни, че има партии и партии – от една и съща страна, които работят дружно на европейско равнище, даже да не го вършат на национално. Но бих желал да видя някаква проява от моята лична партия, че тя в действителност е демократична партия и се ангажира с демократични промени, надява се той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР