Мисията на индийската космическа агенция влезе в историята като първата,

...
Мисията на индийската космическа агенция влезе в историята като първата,
Коментари Харесай

МОСКВА ЗА СМЯХ: Индия кацна на Луната

Мисията на индийската галактическа организация влезе в историята като първата, която каца на южния полюс на Луната.

Индия е едвам третата страна, която е направила меко кацане на единствения натурален сателит на Земята след Съединени американски щати и някогашния Съюз на съветските социалистически републики, оповестява " OFFNews ", като се базира на информация от международните организации. 

Апаратът Чандраян-3 направи сполучливо кацане в 15,34 часа българско време през днешния ден.

Това е вторият опит на Индия, след като през 2019 година " Чандраяан-2 " сполучливо влезе в лунна орбита, само че във финалната фаза спускаемият уред се разруши. С днешният триумф страната може да претендира, че е галактическа мощ и ще способства доста за проучването на спътника на Земята и опцията той да бъде употребен за проучвания от астронавти, в това число за бъдещи задачи до по-далечни места като Марс.

Спускането бе напълно предадено на автоматизирана система, която задейства поредност от маневри, когато апаратът бе над програмираната зона. След тест за положението на " Чандраяан-3 " сондата би трябвало да извърши опити в продължение на две седмици.

" Този триумф принадлежи на цялото човечество и ще помогне на лунни задачи на цялото човечество в бъдеще ", сподели индийският министър председател. " Уверен съм, че всички страни в света, включтелно тези от Глобалния юг, са способни да реализират тезии неща. Всички можем да се стремим към Луната оттатък нея. " По думите му днешното достижение демонстрира, че " можем да се учим от неуспехите си ".

" Кацането на южния полюс на Луната ще разреши на Индия да ревизира дали на повърхността има воден лед. Това е доста значимо за събирането на данни и проучването геологията на Луната ", разяснява за " Ройтерс " Карла Филотико от консултантската компания SpaceTec Partners.

В центъра за ръководство на полета в покрайнините на Бенгалуру до последно цареше тишина, до момента в който експерти и публични лица - в това число министър председателят Нарендра Моди по видео връзка от Южна Африка - следиха параметрите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР