Мирко Меболд, професор по разработване на продукти и инженерно проектиране

...
Мирко Меболд, професор по разработване на продукти и инженерно проектиране
Коментари Харесай

Мирко Меболд за 3D принтирането: Тези, които чакат, ще изпуснат влака

Мирко Меболд, професор по създаване на артикули и инженерно планиране в Швейцарския федерален институт по технологии /ETH/ в Цюрих, е интернационално приет специалист в областта на адитивното произвеждане. В изявление за корпоративното онлайн издание на Siemens – Pictures of the Future, той споделя за опциите, които тази технология предлага на промишлеността. Кога се запознахте за първи път с адитивното произвеждане?
През 2003 година, при започване на работата ми по моята докторска степен, до момента в който разработвах система за пречистване на вода. Нуждаехме се от система за пречистване, която нормално се прави посредством шприцоване. Произведохме филтъра посредством 3D принтиране и той пасна идеално. Бях разчувствуван.
Твърди се, че адитивното произвеждане ще сложи началото на гражданска война в промишленото произвеждане. Вие по какъв начин оценявате капацитета му?
Специалното на тази технология е, че можете да се движите обратно и напред съвсем безпроблемно сред виртуалния и действителния свят и да произвеждате неща, без да употребявате каквито и да било принадлежности. Повече от 20 години адитивното произвеждане под формата на „бързо основаване на прототипи“ се трансформира в незаменима част от създаването на продуктите. Днес тази технология дава опция за цифровизирани индустриални процеси, които приключват със серийно създавани артикули, които могат да се осъществят единствено посредством 3D принтиране. Промишленият триумф на адитивното произвеждане в последна сметка зависи от изгодата от тези артикули, а не толкоз от самата технология.
Можете ли да ни дадете няколко образеца?
Разбира се. Адитивното произвеждане към този момент се употребява в разнообразни приложения, предоставяйки конкурентни преимущества. Например, то се е утвърдило в региона на зъбните импланти. Компанията Tailored Fits създава персонализирани ски обувки – развой, който не би бил вероятен без 3D принтиране. Днес можете да намерите сходни образци на всички места. Областта на приложение непрестанно се разраства, като адитивното произвеждане разрешава бърз или по-евтин индустриален развой и новаторски артикули с висока продуктивност.
Някои компании се оплакват, че в доста случаи тази технология към момента не е пригодна за всеобщо произвеждане.
Помислете за прецизното леене, което се е практикувало в античен Египет. За съпоставяне, нашият опит с 3D принтирането е извънредно къс. Независимо от това, резултатите към този момент са доста впечатляващи. С други думи, фактът, че 3D принтирането към момента не е достигнало избрани стадии, не е мотив против него. Освен това то непрестанно се усъвършенства. Ако сполучливо употребявам 3D принтирането в серийно произвеждане, не мога просто да копирам съществуващи съставни елементи. Процесът на планиране и веригата на цената би трябвало да бъдат преосмислени през цялото време. Но в случай че положите изпитание, този развой отваря незнайни до момента благоприятни условия. Тези нови благоприятни условия не са единствено в региона на дизайна и функционалността. Те също по този начин ни разрешават да спестим големи количества време и пари в създаването и производството.
  До каква степен Siemens извършва предпоставките за индустриализация на адитивното произвеждане?
Siemens има всички пълномощия, които би трябвало да има една компания-лидер в адитивното произвеждане, и към този момент показва изгодите, които този развой носи. В тази област Siemens комбинира три значими детайла: надзор на процеса, програмен продукт и области на приложение като да вземем за пример газови турбини, за които компанията към този момент създава съставни елементи като лопатки посредством 3D принтиране.
Дали утрешните планове ще бъдат въодушевени от бионични модели?
Процесите на фрезоване, струговане и формоване имат наложителни геометрични ограничавания. Обратно, адитивното произвеждане за мен като дизайнер е празна дъска.  И в случай че имам свободата да планирам конструкция на съставен елемент, не е изненадващо, в случай че резултатът се получи органически. В края на краищата природата е неоспорим занаятчия, когато става въпрос за оптимално потребление на материали.
Колко е значим процесът на съдействие сред компании, научни институти и университети?
Без съдействие веригата ще се разпадне – и това се отнася и за огромни играчи като Siemens. Различни сътрудници дават материалите, принтерите и софтуера. Ако обаче става въпрос за изцяло преосмисляне на процеса на планиране и на веригата на цената, университетските и научноизследователските институти са ненадминати. Тяхната мощна страна не е по-нататъшната оптимизация на съществуващите процеси. Вместо това, те са положителни в изследването какви нови неща можете да вършиме с технология и да разберете къде са границите на вероятното.
  Сигурността на данните е съществена грижа при адитивното произвеждане. Каква е Вашата позиция по този въпрос?
Мисля, че този въпрос е надценен. От една страна, това не е нова тематика. Ако имам фрезова машина и набор от данни за фрезоване, мога да произведа даден съставен елемент. Но при 3D принтирането процесът е доста по-сложен. Този факт самичък по себе си е отбрана против „ кражбата “ на артикули. Освен това, 3D печатът е единствено една стъпка в процесната верига.
Как мислите, че адитивното произвеждане ще наподобява в идващите години?
Никога няма да пристигна денят, когато всички тези съставни елементи, които се създават през днешния ден посредством формоване, фрезоване и шприцоване, ще бъдат създавани посредством адитивно произвеждане. Но това не е нашата цел. Вместо това 3D печатът е нов индустриален развой, който прави вероятни изцяло нови иновационни решения в процесната верига, в дизайна и в региона на материалите. Ето за какво не трябва да подценяваме адитивното произвеждане. Ако фирмите чакат пазарът да се разрасне до великански размери, ще изтърван влака.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР