Турският президент Реджеп Ердоган приветства в понеделник гръцкия премиер Кириакос

...
Турският президент Реджеп Ердоган приветства в понеделник гръцкия премиер Кириакос
Коментари Харесай

Ердоган и Мицотакис решават за морските граници на историческа среща

Турският президент Реджеп Ердоган приветства в понеделник гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в президентския комплекс в Анкара , съобщават  турските Анадолската организация и Daily Sabah и гръцкият protothema.gr.

Посещението е обсъждано с вяра като принос за възстановяване на връзките сред двете съседки.

Разговорите им са минали в добра атмосфера, само че по време на взаимните им изказвания се появиха различия на три равнища.

Турският президент още веднъж загатна " турското малцинство " , като министър председателят незабавно отговори, че малцинството е религиозно и това е несъмнено от интернационалните контракти, като имаше и противоречие по отношение на манастира Хора.

Спорът обаче беше по-интензивен , като Ердоган приказва за " съпротивителна ", а министър председателят отвърна, че това е терористична организация.

Те обаче се съгласиха, че би трябвало да има неотложно преустановяване на огъня и оповестиха съглашения за стопанската система, гражданската отбрана и миграционната политика. Освен това те оповестиха нова " двойна среща " в Атина и Анкара.

Високо в дневния ред на полемиката са кюрдският и кипърският въпрос.

 Гърция има предпочитание за разговор с Турция, макар комплицираните връзки
Гърция има предпочитание за разговор с Турция, макар комплицираните връзки

Това, което можем да променим, е нашата вероятност: вместо да виждаме неразгадаем пъзел, би трябвало да се съсредоточим върху укрепването на позитивен дневен ред, сподели в изявление Мицотакис

Гърция остава ангажирана с подобряването на връзките с Турция. В това увери министър председателят Кириакос Мицотакис в изявление за турския ежедневник Milliyet, представено от Анадолската организация.

Той направи изказването ден преди работното си посещаване в турската столица Анкара.

" Гръцко-турските връзки са комплицирани и образувани от история и страсти. Това в никакъв случай няма да се промени. Това, което можем да променим, е нашата вероятност: вместо да виждаме неразгадаем пъзел, би трябвало да се съсредоточим върху укрепването на позитивен дневен ред и да търсим съдействие сред нашите две страни и нашите нации, сподели той. Дължим го на гръцкия и турския народ и на идващите генерации да продължим по градивен път. Ние имаме отговорността като водачи, споделящи един и същи район, да бъдем сили на районната непоклатимост, а не на борба ".
 Гърция повдига пред Турция въпроса за някогашната черква, оповестена за джамия
Гърция повдига пред Турция въпроса за някогашната черква, оповестена за джамия

Очаквана гневна реакция след оповестеното решение на Анкара

" Но не виждам причина да не опитаме, когато предходните водачи на нашите страни са съумели при доста по-трудни условия. Подобряването на връзките ще бъде от изгода както за хората, по този начин и за района. - разяснява той съществуващите разлики и разногласия. Дори и да не успеем да продължим напред с разграничаването на морските зони в Егейско и Източното Средиземноморие, можем да не се съгласим по цивилизован метод.

На въпрос дали проектът на Гърция за основаване на морски паркове, един в Йонийско море и един в Егейско море, и турското опълчване против него биха заплашили продължаващото възстановяване на двустранните връзки, той настоя, че проектът се основава само на опасения за околната среда.

" Нашите страни са изправени пред общи провокации като климатичните промени, които би трябвало да бъдат една от областите на двустранно съдействие ", означи Мицотакис.

В отговор на различен въпрос по отношение на вероятностите за взаимни енергийни планове сред двете страни в района, той твърди, че решаването на въпроса за  основната противоречива точка сред двете страни ще докара до нова динамичност в двустранните връзки, както и районния мир и сигурност.
 Турция публично разгласи още една някогашна черква от византийската ера за джамия
Турция публично разгласи още една някогашна черква от византийската ера за джамия

Решението е на Ердоган

Ердоган съобщи за гръцкия всекидневник Kathimerini в неделя, че главната цел е да " повдигнем равнището на нашите двустранни връзки до невиждани висоти ", добавяйки, че съседите имат доста въпроси, по които могат да се спогодят, до момента в който търсят решения на проблемите си.

Той сподели, че визитата му през декември в Атина е " най-високата точка в връзките ", като акцентира , че съществуващите проблеми не би трябвало да провалят напредъка, реализиран в други области, и че проблемите сред двете страни могат да бъдат решени посредством делене.

Въпреки позитивното въодушевление, съдружниците остават в спор по няколко съществуващи въпроса, а точно морската пълномощия в Средиземно море, както и нови въпроси.

Планът на Гърция да построи нов морски парк в Егейско море , който съгласно нея е с екологична цел, разстрои Турция.

" Разногласията явно остават. Важното е те да не водят до рецесии ", сподели източник от гръцкото държавно управление.

Мицотакис изрази по-рано тази седмица и недоволството си от превръщането на някогашната византийска черква в Истанбул в джамия.

Той даде обещание да повдигне въпроса пред турския президент Реджеп Ердоган по време на визитата му в Анкара в понеделник.

Той направи изказването по време на срещата си с президента Катерина Сакеларопулу.

" Превръщането на манастира Хора в джамия изпраща отрицателно послание; това е монумент на културното завещание. Когато се стремим към положителни връзки, би трябвало да почитаме общите полезности ", сподели президентът.

Решението на турските управляващи " съставлява предизвикателство към интернационалната общественост, изкривява и оскърбява нейния темперамент като обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО ", разгласи гръцкото външно министерство.

Ердоган публично откри някогашна византийска черква в Истанбул като джамия в понеделник, четири години откакто държавното управление му я дефинира за мюсюлмански молитвен дом, макар рецензиите от страна на прилежаща Гърция.

Турция публично трансформира църквата " Свети Спасител " в Хора, известна като Карие на турски език, в джамия през 2020 година, скоро откакто по сходен метод трансформира забележителната истанбулска черква " Света София " в мюсюлмански молитвен дом.

И двете преобразувания провокираха похвали от страна на вярващите мюсюлмани, само че и рецензии от страна на Гърция и други страни, които упорстваха Турция да отбрани значимите монументи от византийската ера. И двата паметника са включени в листата на международното културно завещание на Организация на обединените нации.

, а по-късно епохи наред - джамия, Хора е функционирала като музей в продължение на десетилетия, преди да бъде превърната в джамия. Официалното разкриване на Хора като джамия обаче се забавя, защото структурата е подложена на реституция.

Ердоган отдалечено управлява церемонията по откриването на Хора - както и на други неотдавна реставрирани структури - от конферентна зала в дворцовия си комплекс в Анкара.

" Нека това донесе шанс ", сподели Ердоган по време на събитието, излъчено по малкия екран.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР