Минитерският Съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което

...
Минитерският Съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което
Коментари Харесай

Кьовеши: Разследваме 120 случая с измами с европейски средства в България

Минитерският Съвет ще стане контактна точка с европейската прокуратура, което е явен сигнал за мощен ангажимент на най-високо равнище. Това съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера кирил Петков.

Според Кьовеши това желае да реализира европейската прокуратура във всички страни членки. Това е сигал за политическа воля за битка с финансовите измами, добави още тя.

Важно е в България да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура, сподели Кьовеши.

Каза, че са получили доста сигнали за нарушавания от жители и в този момент е време българските управляващи да стартират да работят по чувствителни и значими случаи дружно с тях.

Европейската прокуратура е почнала следствие на 120 случая, които ще бъдат разказани в годишния отчет, който излиза в края на тази седмица или началото на другата.

Получили са информация за измами с европейски средства, най-много свързани с публични поръчки, корист, обвързвана със селскостопански дотации, измами в строителството, фондовете за възобновяване след коронавирус, сподели Кьовеши.

По думите ѝ на срещата с Петков са прегледани разнообразни способи за усъвършенстване за взаимната работа, в това число в законодателството.

" Идеята на Петков да се сътвори специфична група, която да работи с европейската прокуратура за гаранция за самостоятелност, е нещо, към което би трябвало да се стремим. Ще реализираме прогрес във връзка с битката с измамите и закононарушения, извършни от проведени групи ", сподели тя, съобщи Българска национална телевизия.

Кьовеши благодари на Петков за решителността му и визията за битката с корупцията.

" Ние споделяме едни и същи цели, приказваме на един общ език. Ако няма откриване на измамите, няма да има следствие. Това е отправната точка ", сподели тя.

Заяви, че след първата ѝ аудиенция у нас са открити няколко канала за докладване на съмнения за измами.

Кирил Петков от своя страна дефинира диалога им като обстоен и в доста градивен дух и с общата упоритост, че ще работят дружно, за разрешаване на нарушавания, корупция и всевъзможни закононарушения, свързани с еврофондовете.

Мандатът, който има европейската прокуратура, е че всички закононарушения след 2017 могат да бъдат обект на следствие, което е обвързвано с европейски пари, сподели още той

По думите му Кьовеши го е уверила, че европейската прокуратура и българското държавно управление ще работят дружно, с цел да се реализиран действителни резултати.

Преди седмица министър-председателят Кирил Петков разгласи, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, тъй че сигналите от Министерски съвет ще постъпват непосредствено към европрокуратурата, без да има медиатори.

Според Петков тези нови връзки сред двете институции ще дадат опция извънредно експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и корист с европейски средства.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР