Министерството на земеделието иска да предложи на българския потребител, в

...
Министерството на земеделието иска да предложи на българския потребител, в
Коментари Харесай

Танева дала добри идеи на търговските вериги

Министерството на земеделието желае да предложи на българския консуматор, в който и да е от магазините, да има опция да си избере храна, създадена от локалните производители. Всичко това, което се сподели от Сдружението за съвременна търговия, е безспорна неистина и операция. това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия министър Десислава Танева.

Вчера получихме мнения от българските браншови организации и по отношение на техните мнения, ще нанесем корекции по препоръчаните текстове, заяви министърът на земеделието.

МЗХГ предлага във всеки от обектите на комерсиалните вериги в цялата страна – мултинационалните вериги, да имат достъп локалните производители на храни.

Сега излизат българските оранжерийни краставици и домати – обикновено ли е една оранжерия, която е на пет километра от комерсиалната верига в града – да вземем за пример в Сливен, да няма никаква опция потребителя да избере пресен артикул, а цялата продукция да е донесена с камиони от трети страни.

Не постановяваме кой какво да купува, а желаеме регулация за достъп на производителите до веригите. Вчера чух какво ли не – приказваме единствено за локални производители.

Слуховете за повишение на цените са безспорна операция, заяви още веднъж Танева. „ Тук приказваме за комерсиалните площи, с които веригите разполагат, да бъдат отделени площи за локални производители – по какъв начин ще си решат канала за доставка, си е техен въпрос. Ние единствено начертаваме изискванията за тези доставки. Категорично няма съображение за повишение на цените – те зависят от политиката на веригите “.

Настояваме за достъп до огромните вериги, с цел да може всеки да избере локална продукция. Предлагаме отговорности – нещо, което бе направено във Франция, да вземем за пример.

Не срещнахме никакво схващане. От две седмици аз като министър съм в обстановка да се апелирам на пет вериги да ми дадат данни за техните снабдители на плодове, зеленчуци, месо и млечни артикули, с цел да проведа диалози с тях. За две седмици получих нула реда информация, една от веригите ми пусна табличка с пет реда информация, добави Танева.

По думите й всички аграрни пазари би трябвало да работят, с цел да могат хората да продават българска продукция при съблюдаване на санитарните ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР